Ortadoğu

Suriye'nin dini ve etnik haritası

Her dört kişiden üçünün Sünni olduğu ülkede yönetim on yıllardır Alevilerde. Araplar ezici çoğunluğa sahip, en büyük etnik grup ise Kürtler.

son 41 yılını esad ailesinin yönetiminde geçiren suriye'de baas partisi'nin egemenliği 48 yılı buluyor. fransız sömürgesinden bağımsızlığın ilan edildiği 1946 yılından esad'ların iktidara geldiği 1970'e kadar ülkede pek çok darbe gerçekleşti.
 
20 milyon insanın yaşadığı suriye'de nüfus ve dini yapı çeşitlilik gösteriyor. arapların ezici bir çoğunluğa sahip olduğu suriye'de kürtler, ermeniler, çerkezler, süryaniler ve türkmenler de var. araplar dışında en büyük grup kürtler, ülkenin kuzeyindeki kamışlı, haseke gibi bölgelerde yaşıyor.
 
nüfusun yüzde 74'ünü sünniler oluşturuyor ancak sünniler şimdiye kadar ülkede iktidara gelebilmiş değil. yaklaşık 30 yıl süren manda döneminde fransızlar özellikle diğer inanç gruplarını destekledi ve kritik görevlere getirdi.
 
nüfusun yüzde 13'üne sahip aleviler, yıllardır ülkenin yönetimini elinde bulunduruyor. 1970'de iktidarı ele geçiren ve koltuğunu oğlu beşar esad'a devreden hafız esad alevi kökenlidir.
 
yüzde 10'luk dilimdeki hristiyanlar da esad ailesine yakın bir grup. üst düzey görevlere atanabiliyorlar.
 
185 bin kilometre kare üzerine kurulu ülkede dürzi inancına mensup insanların oranı yüzde 3. en önemli şehirleri güneydeki el süveyda.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;