Türkiye

TBMM’de tezkere oturumu

Süresi 2 Ekim’de dolan sınır ötesine operasyon izni veren tezkere için Meclis olağanüstü toplanıyor. Tezkerenin süresinin uzatılması için Meclis oturumuna katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun ‘evet’ oyuna ihtiyaç var.

Konular: Türkiye, TBMM
Olağanüstü genel kurul toplantısı 3 Eylül'de saat 13'te yapılacak. [Fotoğraf: AA]

ak parti tarafından tbmm başkanlığı’na yapılan başvuru sonucunda 3 eylül günü saat 13’te yapılması kararlaştırılan olağanüstü oturumda, suriye ve irak’a yönelik operasyon ve müdahale için hükümete 2 ekim 2014'te verilen yetki tezkeresinin bir yıl süreyle uzatılması oylanacak. 

hdp'li ve bağımsız isimlerin de bulunduğu geçici bakanlar kurulu oluşturulmadan önce bakanlar kurulu’ndan geçen tezkere kararı, ak parti’nin talebiyle tbmm’ye sürenin dolmasından bir ay önce taşınıyor. ak parti’nin ve mhp’nin evet oyu vereceği tezkere için bu kez chp de evet diyecek.

2 ekim 2014’te yine tezkerenin bir yıl uzatılması için yapılan oturumda chp ‘hayır’ oyu kullanmıştı. çözüm sürecinin meclis çatısı altına alınarak tüm partilerin katılımıyla devam etmesi gerektiği görüşünü dile getiren ve daha önce özellikle pkk’yı hedef alan tezkereye ‘hayır’ diyen chp, ‘evet’ oyu için bu kez tezkerenin sadece pkk değil işid’i de kapsayacağını gerekçe gösteriyor.

sadece hdp "hayır" diyecek

hdp ise tezkereye karşı. ankara’da gazetecilerle bir araya gelen hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, “tabii ki hayır diyeceğiz” dedi:

“tereddüdümüz yok. bugüne kadar hiçbir tezkereye evet demedik. bakanlarımız o dönem kabinede olsalardı kesinlikle bu tezkere meclis'e gelemezdi. akp hile ile anayasa'yı ihlal ederek bu çalışmayı yaptı. bakanlarımızın işi orada akp’nin işini kolaylaştırmak değildir. tam tersine bu savaş hükümetinin ensesindeyiz. orada uyumlu çalışacak bir hükümet yok. zaten seçim hükümetini de hileyle kurdular. 11 bağımsız atamak yerine 11 akp’li atadılar.”

"uyum yok"

hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, bakanlar kurulu'nun bugüne kadar uyum içinde çalıştığını söyledi ancak demirtaş, tümüyle uyum içinde bir çalışma olmadığını söyledi:

“dün mesela bakanlarımız bakanlar kurulu toplantısında ateşkes çağrısı yapılmasını istemişler 1 eylül dolayısıyla. hopa’nın afet bölgesi ilan edilmesini istemişler. seçim güvenliğinin sağlanması konusunda demokratik tedbirlerin alınmasını istemişler. biz orada tümüyle uyum içinde bir çalışma yürütmüyoruz. bizim amacımız akp’yi rahatlatmak değil. sayın davutoğlu da bize ve bakanlarımıza kullandığı üstten dilden vazgeçsin. sen vermedin, o bakanlıkları biz halkın desteğiyle aldık.”

"bakanlar azledilirse şaşırmayız"

demirtaş, hdp’li bakanların azledilmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“bu cumhurbaşkanı ve bu hükümet şu anda türkiye’de hiçbir hukuk kuralına uymadan çalışıyorlar, bunu da yaparlarsa tabii ki şaşırmayız. biz koltuk hevesi ile orada değiliz. bu çirkinlikleri arkadaşlarımız orada deşifre etmeye devam edecekler. azledip etmeme kararı kendilerine aittir. varsın iki koltuğu da yasadışı bir şekilde hdp'den alsınlar. bu yapmayacakları bir şey değil.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;