Tunus Devrimi

Tunus'ta Nahda'dan geri adım

Tunus'ta koalisyon ortağı üç parti teknokrat hükümet planına ilkesel olarak evet dedi. Nahda, daha önce hükümetin istifası için önce ulusal diyaloğun başlamasını istiyordu.

Konular: Afrika

tunus’ta sol eğilimli sendikalar birliği’nin başını çektiği sivil toplum kuruluşlarının siyasi krizden çıkış için sundukları yol haritası, iktidardaki üçlü koalisyon tarafından ilkesel olarak kabul edildi. plan, hükümetin istifasını, yerine bir teknokrat hükümet kurulmasını öngörüyor.

“krizden çıkış için zemin”

en nahda hareketinin resmi sitesinde yayınlanan koalisyonun ortak açıklamasında kendilerine sunulan planın çok değerli olduğu ve krizden çıkış için bir zemin oluşturabileceği belirtildi. nahda adına hareketin lideri raşid el gannuşi tarafından imzalanan açıklamada ‘’üçlü koalisyon; dialoğun başarıya ulaşması, geçiş sürecinin hızlandırılması, temiz ve şeffaf seçimlerin en kısa zamanda yapılması konusundaki isteğini vurgulamaktadır’’ ifadesi kullanıldı.

nahda içinden itiraz

ancak en nahda hareketi içerisinde bu cevaba karşı çıkanlar da var. tunus şuruk gazetesine konuşan en-nahda milletvekili nurettin el arbabi, hükümetin anayasanın onaylanmasından önce istifa etmesine karşı olduğunu açıkladı.

liberal eğilimli es-sabah gazetesinin başyazısında önerinin üçlü koalisyon tarafından ilkesel olarak kabul edilmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. ancak planın başarılı olacağını söylemenin henüz erken olduğu da dile getiriliyor.

stk’ların sunduğu yol haritası, hükümeti kurması için ulusal düzeyde kabul görecek bir isim üzerinde karar kılınmasını öngörüyor. plana göre üzerinde ittifak edilen kişi iki hafta içerisinde teknokrat hükümeti kurma çalışmalarını yürütecek. kurulacak hükümette yer alan kişiler seçimlerde aday olamayacaklar.

tunus’ta geçiş dönemi muhalif politikacı muhammed brahimi’nin 25 temmuzda öldürülmesi üzerine krize girmişti. muhalefet, islami en nahda hareketi'nin çoğunlukta olduğu kurucu milli meclisin feshedilmesi ve geçici hükümetin istifa etmesi talebiyle gösteriler düzenlemişti. bazı meclis üyeleri istifa etmiş, meclis'in oturumları askıya alınmıştı.

görevdeki geçici hükümet daha önce yaptığı açıklamada istifa için önce ulusal diyaloğun başlaması gerektiğini duyurmuştu. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;