İnternet yasakları

Twitter'dan destek hattı adımı

BTK ile Twitter arasındaki ikinci tur görüşmeler Dublin'de yapıldı. Twitter'da hak ihlâli ile ilgili şikayetler için Türkçe canlı destek hattı kurulması konusunda anlaşma sağlandı.

tayfun acarer main
BTK Başkanı Acarer ve beraberindeki heyet Dublin'de Twitter yetkilileriyle görüştü. [AA]

bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu (btk) başkanı tayfun acarer 14 nisan'da ankara'da yapılan görüşmenin ikinci turunda twitter yetkilileriyle irlanda'nın başkenti dublin'de bir araya geldi. 

acarer görüşme sonrası en somut ilerlemeyi "twitter'ın türkçe destek hattı kurması" olarak açıkladı. buna göre twitter bundan sonra hak ihlâli, ya da tehdit gibi konularda şikayeti olan kullanıcılar için türkçe destek hattını devreye sokacak. bu hat üzerinden iletilecek şikayetler ivedilikle incelenip, gerektiğinde mahkeme kararı olmaksızın sorunu çözecek.

acarer hesabı kapatma ile ilgili mahkeme kararı beklemenin olumsuz sonuçlarına dikkat çekti:

"twitter'den kişilerin tehdit edilmesiyle ilgili olarak da, aslında tehdit varsa mahkeme kararı bile gerekmez. insanların başına bir şey gelirse bunun hesabını kim verebilir? tehdit edilen şahsın yaşantısı sıkıntıya sokuluyor. mahkeme kararları uygulanmadığında işlenen bu suça ortak olunuyor.'' 

btk başkanı acarer, türkiye'de twitter kullanıcılarıyla ilgili mahkemelerin aldığı kararların ivedilikle uygulanabilmesi adına kendilerinin bu kararları ingilizce'ye çevirttiklerini ve twitter'a bu şekilde gönderdiklerini hatırlatarak, bu gibi durumların yüzde 70'inin çözüldüğünü anlattı.

ofis açmayla ilgili karar alınmadı

türkiye'nin twitter'dan talep ettiği "ofis açılması" talebi ile ilgili somut bir adım ise dublin'de de atılmadı. acarer, "bu konuda bir gelişmenin olmasını istiyoruz" diyerek türkiye'nin beklentisini bir kez daha dile getirdi. 

btk başkanı acarer ve beraberindeki heyet twitter'da çalışan türklerle de biraraya geldi. görüşmenin yapıldığı yerde karşılama sırasında ekrana türk bayrağı üzerine türkçe "hoş geldiniz" yazısı yazıldı. 

twitter yetkilileri önümüzdeki ay üçüncü görüşme için istanbul'a gelecek. 

ilk görüşme ankara'da yapıldı

türk yetkililerle twitter temsilcileri arasındaki ilk görüşme 14 nisan'da ankara'da yapıldı. twitter başkan yardımcısı colin crowell ve beraberindekiler bilgi teknolojileri kurumu (btk) ve telekomünikasyon iletişim başkanlığı (tib) yetkilileriyle biraraya geldi. görüşmelerde başbakanlık yetkilileri de hazır bulundu. heyet, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün danışmanları ile türkiye barolar birliği başkanı metin feyzioğlu'yla da biraraya geldi.

ankara'daki görüşmelerde zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerin twitter'da "buzlanarak" etkisizleştirilmesi konusunda ise görüş birliğine varılmıştı. twitter "buzlama" yaptırımını bazı şikayete konu hesaplar için uygulamaya başlamıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;