İsrail - Filistin sorunu

Üç kişi kayboldu, 585 gözaltı

Üç Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından İsrail askerlerinin Batı Şeria’da 17 gündür sürdürdüğü operasyonlarda gözaltına alınan Filistinli sayısı 585'e yükseldi.

İsrail ordusu Gazze'ye saldırı sırasında çok sayıda yedek askeri göreve çağırmıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

filistin esirler cemiyeti, israil askerlerinin üç yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından batı şeria’da 17 gündür sürdürdüğü operasyonlarda şu ana kadar 585 filistinliyi gözaltına aldığını açıkladı.

açıklamaya göre, el-halil kentinde 215, nablus’ta 91, beytullahim’de 81, cenin’de 56, ramallah’ta 52, kudüs’te 38, tulkerem’de 24, kalkiliye’de 13, tubas ile selfit’te yedişer ve eriha’da bir filistinli gözaltına alındı.

israil yönetimi 12 haziran'da, batı şeria'daki gush etzion yerleşim biriminde kaybolan üç yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. bu kişilerin bulunması için israil parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil, geniş yetkiler vermişti.

lieberman işgal istiyor

israil dışişleri bakanı avigdor lieberman, gazze şeriti’nin yeniden işgal edilmesi seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

israil radyosunda yer alan habere göre lieberman, fırlatılan füzelere karşı gazze şeridi’nin yeniden işgal edilmesi seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “hamas’ı güçlendirmekten başka işe yaramayan kısıtlı operasyonlar yerine gazze’nin yeniden işgali uygun alternatif olacak” ifadesini kullandı.

israil'in hava saldırıları sürüyor

israil savaş uçaklarının, gazze şeriti’nde sekiz noktaya düzenlediği hava saldırısında bir kişi yaralandı.

anadolu ajansı'nın görgü tanıklarına dayandırdığı bilgiye göre, israil savaş uçakları, gazze'nin güney kesimindeki ez-zeytun bölgesindeki ekili ve boş arazileri bombaladı. hava saldırısında yaralanan bir filistinli hastaneye kaldırıldı.  

saldırılarda gazze’nin güneyinde hamas'ın silahlı kanadı izzeddin el-kassam tugayı'na ait üç askeri karargah hedef alındı. bu bölgede çevredeki ev ve işyerleri de hasar gördü. 

islami hareket'i illegal ilan etme talimatı

israil başbakanı binyamin netanyahu, şeyh raid salah liderliğindeki 1948 filistin islami hareketi'nin illegal ilan edilmesinin gündeme alınması talimatı verdiğini söyledi.

netanyahu, bakanlar kurulu toplantısından önce yaptığı açıklamada,1948 filistin islami hareketi'nin sürekli israil devleti ve onun halkı aleyhinde söylemlerde bulunduğunu ve kendisini hamas’la özdeşleştirdiğini öne sürerek, "islami hareket’in kuzey kolunu illegal ilan etmeyi gündeme almaları için ilgili kurumlara talimat verdim" dedi.

islami hareket'in illegal ilan edilmesinin güvenlik güçlerinin mücadelesinde önemli imkanlar sağlayacağını vurgulayan netanyahu şunları kaydetti:

"hafta sonu umm al-fahm'de, israil askerlerinin kaçırılması ve bu faaliyetlere destek olunması çağrısında bulunulan bir gösteri düzenlendi. israilli arapların çoğu bu görüşü paylaşmıyor ve ben onların liderlerine bunun kınanması çağrısında bulunuyorum. israil askerlerinin kaçırılmasına yönelik dehşet verici çağrıları kabul edemeyiz."

israil ordusunun gazze şeriti’ne düzenlediği saldırılara da değinen netanyahu, "ihtiyaç olması halinde bu operasyonları arttırmaya hazırız. hamas ile uzlaşı hükümetinin ilan edildiği andan itibaren, gazze şeriti'nden israil'e yapılan saldırıları engelleme sorumluluğunun filistin otoritesinde olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;