Ukrayna

Ukrayna'da ayrılıkçılarından 'seferberlik'

Çatışmaların şiddetlendiği Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar seferberlik başlattıklarını açıkladı, yeni gönüllülerle silahlı güçlerinin 100 bini bulacağını öne sürdü.

Konular: Avrupa
Ukrayna'da 9 aydır devam eden çatışmalarda en az 5 bin kişi öldü 1,5 milyon kişi evlerini terk etti. [AFP]

ukrayna'nın doğusunda ateşkesin bozulmasıyla yeniden şiddetlenen çatışmaların ardından rusya yanlısı ayrılıkçılar seferberlik ilan etti. ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği donetsk halk cumhuriyeti lideri aleksandır zakharşenko, rus ria haber ajansına yaptığı açıklamada seferberlik halinin 10 gün içinde başlayacağını ve ilk etapta 10 bin kişinin silahlandırılacağını söyledi.

zakharşenko, seferberlikle donetsk ve luhansk kentlerindeki güçlerinin 100 bin kişiyi bulacağını öne sürdü. ayrılıkçı lider seferberliğin nasıl uygulanacağıyla ilgili soruya detaylara girmeden yanıtladı, “ilk aşama seferberlik, önce gönüllüleri toplayacağız sonraki aşamalara zamanı gelince bakacağız” dedi.

zakharşenko, hali hazırda kaç kişinin ayrılıkçıların saflarında savaştığını ise belirtmedi.

ukrayna hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada bölgede son 24 saatteki çatışmalarda beş asker ile üç sivilin öldüğünü bildirdi.

abd kiev’e silah yardımını değerlendiriyor

beş ay aradan sonra çatışmaların yeniden başlaması üzerine abd ve nato kiev yönetimine silah yardımını değerlendiriyor.

abd’de yayın yapan new york times gazetesinin haberine göre, washington hali hazırda devam eden çelik yelek gibi askeri ekipman yardımının yanı sıra ağır silah yardımını da gündemine aldı.

gazete dışişleri bakanı john kerry ve genelkurmay başkanı martin dempsey’nin silah yardımını tartışmaya açık olduğunu yazdı. nato avrupa müttefik kuvvetleri yüksek komutanı general philip breedlove da fikre sıcak bakıyor.

kerry’nin perşembe günü kiev’de ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko ile görüşmesi bekleniyor.

en az 5 bin ölü 

ukrayna'da geçen nisan ayında kiev yönetimiyle doğudaki rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında başlayan çatışmalar son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor. bugüne kadar 5 binden fazla insanın öldüğü ve yaklaşık 1,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı çatışmalardan dolayı kiev ve batılı ülkeler rusya'yı suçluyor. moskova'nın ayrılıkçılara silah ve asker desteği sağladığı iddiası var. putin yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

kaynak: ria, new york times

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;