Ukrayna

Ukrayna toplantısında uzlaşma yok

Son 48 saatte 160 kişinin öldüğü Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların giderilmesi için Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu toplantı yaptı. Toplantıda uzlaşma sağlanamazken taraflar birbirlerini suçladı.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa
Kiev yönetimiyle doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalarda 5 binden fazla insan öldü. [Fotoğraf: AP]

belarus'un başkenti minsk'te düzenlenen ukrayna-rusya-agit üçlü temas grubu toplantısında, ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı. taraflar, görüşmelerde sonuca varamamalarından dolayı birbirlerini suçladı.

basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, ukrayna adına eski devlet başkanı leonid kuçma, rusya'nın kiev büyükelçisi mihail zurabov, agit'in kiev temsilcisi heidi tagliavini ile ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen donetsk ve luhansk halk cumhuriyetleri temsilcileri denis puşilin ve vladislav deynego katıldı.

taraflar, 3 saatten fazla süren görüşmelerin ardından herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldı.

"sınır çizgisi değişti"

ayrılıkçı liderler deynego ve puşilin, ateşkes konusunda uzlaşmanın sağlanamadığını ve istişarelerde bulunmak için görüşmelere ara verildiğini havaalanında belirtti. görüşmelerin sonuca ulaşmamasından dolayı ukrayna yönetimini sorumlu tutan ayrılıkçılar, "ültimatomlara değil, diyaloğa hazırız. ukrayna, taraflar arasındaki şu andaki defakto sınıra karşı çıkıyor. sınır çizgisinin 19 eylül'de tarafların bulunduğu nokta üzerinden belirlenmesini talep ediyor. ancak günümüzde bu sınır çizgisi değişti. artık bu çizgiye dönmeye hakkımız yok" dedi.

"ayrılıkçılar eylem planını görüşmeyi reddetti"

minsk görüşmelerinde kiev yönetimini temsil eden leonid kuçma ise ayrılıkçı liderlerin ‘ültimatom gibi açıklamalarda bulunması’ ve ‘ateşkesin sağlanması ve ağır silahların geri çekilmesini öngören eylem planını görüşmeyi reddetmesi’ nedeniyle toplantıda sonuca ulaşamadıklarını belirtti.

kuçma, "bizim donetsk ve lugansk'ın bazı bölgelerde durumun barışçıl çözümüne ilişkin 5 ve 19 eylül 2014'te minsk'te imzaladığımız dokümanlarla pekiştirilen mutabakatların tam ve net bir şekilde uygulanmasına ilişkin ilkeli tutumumuz değişmiyor" dedi.

doğuda ateşkesin sağlanması için ilk defa 5 eylül'de, ikinci kez de 19 eylül'de belarus'un başkenti minsk'te bir araya gelen taraflar arasında, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin protokol ile ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin dokuz maddeden oluşan memorandum imzalanmıştı. en son taraflar arasında 25 aralık'ta yapılan görüşmeden ise herhangi bir sonuç alınamamıştı.

ukrayna'nın doğusunda 9 aralık 2014'te rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ateşkesi öngören 'sessizlik' rejiminin uygulamaya konulmasının ardından çatışmalar ve can kayıpları belirgin ölçüde azalmıştı. doğudaki gerginliğin son günlerde yeniden yükselmesiyle bölgedeki çatışmalar ve can kayıplarının artması üzerine taraflar arasında yapılan uzun görüşmelerin ardından üçlü temas grubu'nun minsk'te bir araya gelmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı.

145 ayrılıkçı öldürüldü

kiev yönetimi, ukrayna'nın doğusundaki operasyonlarda son 2 günde 145 ayrılıkçının öldürüldüğünü, 380 ayrılıkçının ise yaralandığını açıkladı. ayrılıkçılara ait 2 tank, 11 zırhlı araç ve 3 topun yok edildiği belirtildi.

açıklamada, ayrıca son 24 saatte ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda 15 ukrayna askerinin hayatını kaybettiği, 30 askerin ise yaralandığı bildirildi.

1,5 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı

ukrayna'da geçen nisan ayında kiev yönetimiyle doğudaki rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında başlayan çatışmalar son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor. bugüne kadar 5 binden fazla insanın öldüğü ve yaklaşık 1,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı çatışmalardan dolayı kiev ve batılı ülkeler rusya'yı suçluyor. moskova'nın ayrılıkçılara silah ve asker desteği sağladığı iddia ediliyor. putin yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;