Nükleer enerji

'Uranyum zenginleştirme hedefimiz yok'

Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallerle ilgili iddialara yanıt verdi. "Türkiye'nin uranyum zenginleştirmeyle alakalı koymuş olduğu bir hedef yoktur" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

Yıldız Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu

Yıldız, "Uranyum zenginleştirme hedefimiz yok" dedi

El Kaide'ye yargım iddiaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. [AA]

ankara'da yaklaşık 120 büyükelçi'ye hitap eden taner yıldız, krizlerin her sektörde tetiklenmeye hazır olduğunu ve siyasette de bir stres testinden geçildiğini söyledi. yıldız, nükleer silah yapımı iddialarını yalanladı.  

nükleer santral anlaşmasında tartışmalı madde

japonya ile sinop'ta nükleer santral yapmak üzere imzalanan anlaşmanın ardından japonya'daki muhalefet partileri bir iddia ortaya atmış; anlaşmadaki bir maddenin türkiye'nin uranyum zenginleştirme yapabilmesi ve nükleer silah imal edilebilmesinin önünü açtığını söylemişti. 7 ocak'ta bu iddia japon gazetelerinde yer buldu.

türkiye'de, cemaate yakınlığıyla bilinen zamen gazetesi de aynı iddialara bir köşe yazısında yer verdi. yıldız, iddialara tepki gösterdi.

"bakıyorum bir köşe yazarı, türk basınından, en son yaptığımız nükleer santralle ilgili anlaşmadan nasıl bir kriz çıkarabiliriz diye bakıyor. uaek (uluslararası atom enerji kurumu) ülkelerinin tümünde bu anlaşmalar vardır. neymiş, türkiye, özellikle iran gibi nükleer yakıtın zenginleştirilmesiyle alakalı bir madde koymuş oraya... biz daha önce aynı anlaşmaları arjantin, güney kore, abd, kanada, rusya, fransa ile de imzaladık, bu ülkelerin meclislerinden geçti. 

türkiye herhangi bir ülkeyle anlaşma imzalayacaksa önce barışçıl amaçlarla yapar. birden bire türkiye'nin uranyum zenginleştirmesiyle ilgili bir nokta oluştu. bunun genel konjonktürle son derece ilintili olduğunu söylemem lazım. ama bir yazarımız çıkıp diyor ki; 'dikkatli olun ey dünya, türkiye'de böyle bir risk var!' türkiye'nin uranyum zenginleştirmeyle alakalı koymuş olduğu bir hedef yoktur."

anlaşmadaki maddeye göre, iki ülke arasında görüşülüp anlaşma yeniden tanzim edilirse, kullanılmış nükleer yakıttan enerji elde edilebilecek. 

başbakan erdoğan da ocak ayı başında yaptığı japonya ziyaretinde iddiaları yalanlamıştı.

yıldız, enerji alanında gelişme sağlamak için yöntemlerden birinin, 'siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla ekonomik ve enerji sınırlarını geliştirmek' olduğunu söyledi. "gelecek ay inşallah bu konudaki önemli girişimlerimiz sonuçlanacak" diyerek kuzey irak'taki petrol anlaşmasına atıfta bulundu.

dışişleri bakanı davutoğlu da, yıldız'ın konuşmasından önce "enerji bakanımızın iyi haberleri var" demişti.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;