Yemen

'Yemen'de çocuklar ölüyor'

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının başlamasından bu yana en az 74 çocuğun öldüğünü duyurdu. Ülkede ayrıca 100 binden fazla kişi çatışmalardan dolayı evinden oldu.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğünde 26 Mart'ta başlayan ve Şii Husileri hedef alan hava saldırıları devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters]

birleşmiş milletler çocuklara yardım fonu (unicef) yemen'de, suudi arabistan öncülüğündeki 'kararlılık fırtınası' operasyonunun başladığı 26 mart'tan bu yana en az 74 çocuğun hayatını kaybettiğini, 44 çocuğun ağır yaralandığını açıkladı. 

unicef, yazılı açıklamasında, yemen'de çatışmaların şiddetlenmesinin çocukların yerlerinden olmalarına, hayatlarını ya da yakınlarını kaybetmelerine neden olduğunu duyurdu.

yemen'de öldürülen çocuk sayısının tespit edilen rakamın çok üzerinde olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan unicef'in yemen temsilcisi julien harneis, "yemen'de çocuklar öldürülüyor, sakat bırakılıyor, evlerinden ve okullarından uzaklaşmak zorunda bırakılıyorlar. çocuklar bu çatışmanın kabul edilemeyecek bedelini ödüyorlar. çatışmalardaki tüm taraflar bu çocukların hayatına saygı göstermeli ve uluslararası insani hukuka uymalı" ifadelerini kullandı.

açıklamaya göre, yemen'de 100 binden fazla kişi çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının çok sayıda yaralıya karşın yetersiz imkânlara sahip olduğunu belirten yardım kuruluşu, ülkede ayrıca üç sağlık çalışanının da öldürüldüğünü kaydetti.

öte yandan dünya sağlık örgütü (who) sözcüsü christin lindmeier, gazetecilere yaptığı açıklamada, yemen’de 19 mart tarihindan itibaren 540 kişinin hayatını kaybettiğini, 1700 kişinin de yaralandığını söyledi.

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;