Avrupa

Yunanistan kemer sıkma paketini kabul etti

Yunan parlamentosu, Avrupa Birliği'nden ülkeye toplam 86 milyar Euro kredi ve hibe akışı karşılığında yeni kemer sıkma politikaları getirecek üçüncü kurtarma paketini kabul etti. 229 milletvekili 'evet', 64'ü ise 'hayır' oyu kullandı. 149 üyeli Syriza'dan 38 milletvekilinin destek vermediği paket muhalefet milletvekillerinin oylarıyla geçti.

Yunan Parlamentosu'ndaki oturum gece yarısına kadar sürdü. [Fotoğraf: Reuters]
yunanistan parlamentosu, 'emekli maaşlarının azaltılması, katma değer vergisinin yükseltilmesi ve kamu harcamalarının azaltılması' gibi hükümetin kabul ettiği ağır kemer sıkma şartları içeren kurtarma paketini gece yarısına dek süren oturum sonunda yapılan oylamada kabul etti.

parlamentoda saat 21.15'te görüşmelerine başlanan kanun tasarıları, gece yarısından sonra yapılan oylamada, hükümet ve muhalefet partilerinden 229 milletvekilinin ''evet'' oyuyla kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 299 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 64 milletvekili ''hayır'' oyu kullanırken, 6 milletvekili ise çekimser kaldı.

38 syriza üyesi pakete 'evet' demedi

parlamentoda 149 üyesi bulunan syriza'dan 38 milletvekili hayır oyu kullandı veya çekimser kalarak pakete destek vermedi. hayır oyu kullananlar arasında istifa eden eski maliye bakanı varoufakis de bulunuyor. mevcut enerji bakanı panagiotis lafazanis de oylamada hayır oyu kullandı.

ağır şartlar içeren kurtarma paketi

belçika’nın başkenti brüksel’de euro bölgesi liderlerinin zirvesinde anlaşılan üçüncü kurtarma paketine karşılık, yunanistan’ın özelleştirmeler ve vergi artışlarına gitmesi isteniyor. ab'nin üç yıl içinde yunanistan'a 86 milyar euroluk bir finansman sağlayacağı anlaşma, içerdiği ağır şartlar nedeniyle iktidar partisi destekçilerinden de tepki çekmişti.

paketin onaylanmasına karşı çıkan kalabalık bir grup parlamento binasının da olduğu sintagma meydanında toplandı. bu gruptan polise molotof kokteyli ve taş fırlatanlar oldu. polis de göstericilere biber gazı sıkarak karşılık verdi.

üçüncü kurtarma paketi

ab komisyonu, yunanistan'a temmuz ayı için avans niteliğinde 7 milyar euroluk 'köprü kredi' verileceğini açıkladı. 

kemer sıkma politikalarına hayır diyen seçmen tabanıyla iktidara gelen başbakan alexis tsipras, reformlara ilişkin halk oylamasından da "hayır" kararı çıkmasına rağmen yeni kurtarma paketi konusunda borç verenlerle anlaştı.

yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve yaklaşık 50 milyar euro değerinde yeni bir kurtarma paketi istemesi üzerine, ab ve imf yetkilileriyle yapılan görüşmeler anlaşmayla sonuçlanmıştı.

yeni kredi ve hibe

yunanistan’da kurulacak 50 milyar euroluk fonla mevcut borçlar ödenecek ve yatırım yapılacak. yunanistan’dan bu fonu özelleştirmeler ve vergi gelirleri ile doldurması isteniyor.

bunun karşılığında tsipras hükümetine 82-86 milyar euro arası kredi ve hibe verilecek. bu miktarın 53,5 milyar dolarlık kredi kısmı üç sene içinde taksitlerle yunanistan'a verilecek. 35 milyar dolarlık hibe kısmı ise kalkınma için kullanılacak. bu kredi ve hibe ile ilgili detaylar, pazartesi günü yapılacak bir başka toplantıda ele alınacak.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;