Libya'da yeni dönem

Zeydan’dan başarısızlık itirafı

Hakkında güvenoyu tartışması süren Libya Başbakanı Ali Zeydan, devrimden sonra göreve gelen geçici hükümetin ülkede güvenliği sağlamada başarısız olduğunu itiraf etti.

Konular: Ortadoğu, Libya
Ali Zeydan'ın (üstte) yerine iki haftalık süre için Savunma Bakanı Abdullah El Tani getirildi. [AFP-Arşiv]

geçici hükümetin başbakanı zeydan salı günü yaptığı basın toplantısında polis ve askerin güvenliği sağlayamadığını söyledi.

geçici meclisin 7 şubat’ta feshedilmesini isteyen siyasetçi ve sivil toplum kuruluşlarını uyaran zeydan, oluşacak siyasi boşluğun libya için kötü sonuçları olacağını belirtti.

başbakan, hükümetinin bütün yetkilerini kullanarak üzerine düşen tüm görevleri yerine getireceğini ve devlet kurumlarına saldıran gruplara karşı güç kullanmayı ihmal etmeyeceklerini söyledi. devlet kurum ve organlarına yapılan saldırıların suç olduğunu belirten zeydan, bu saldırılara hoşgörü göstermeyeceklerini ve bu suçların zaman aşımına uğramayacağını ifade etti. 

zeydan hükümetin güvenliği korumak için kan dökmek zorunda kalabileceğini söyleyerek “polis teşkilatının görevini yaparken karşılaştığı zorluklar karşısındaki endişe ve korkularını anlıyoruz” dedi.

parlamentoya saldırı

libya’da muammer kaddafi rejimine son veren devrim sırasında kullanılan birçok silah ve patlayıcı, bugün siyasi ve sosyal talepleri olan silahlı grupların elinde. devlet kurumları sık sık bu grupların saldırısına maruz kalıyor.

geçen hafta hedefte başkent trablus’taki parlamento binası vardı. zeydan hükümeti ile ilgili gensorunun tartışıldığı oturumlara parlamentoya açılan ateş ve bombalı saldırılar nedeniyle iki kez ara verildi, milletvekilleri tahliye edildi.

reuters haber ajansı’ndaki habere göre parlamentoyu basıp havaya ateş açan saldırganlar eski devrimcilerdi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;