Arap Baharı

Gannuşi: Tunus treni rayına konuldu nihai istasyona gidiyor

Tunus’taki en güçlü siyasi hareket Nahda’nın lideri Raşid Gannuşi’ye göre, Tunus Devrimi’nin başarısının nedeni Nahda’nın itidalli ve tavizkar davranması. Gannuşi, Tunus’un şu anda ilk Arap demokratik devlet olduğunu söylüyor.

Konular: Tunus Devrimi, Tunus

tunus, “arap devrimi” yaşamış ülkeler arasında devrim sürecini başarıyla yürüten ülke olarak öne çıkıyor. tunus bunu nasıl başardı?

tunus devrimi’nden kardeş türk halkına selam gönderiyorum. tunus dünyaya özellikle de arap dünyasına devrim kıvılcımını sundu. devrimin yoluna çıkmış bir çok zorluğa rağmen, bu devrimin ilkelerine bağlı kalmaya devam ediyor ve başarısı için ısrarla çalışıyor. biz bugün devrimin üçüncü yıldönümündeyiz. rüzgarlarla kasırgalarla mücadele ederek gelen bu devrim bugün üçüncü yılında yeni bir istasyona ulaşmak üzere. mehdi cuma başkanlığındaki yeni hükümet ulusal uzlaşının bir meyvesi olacak inşallah. bütün bunlar devrimin başarılarıdır. bu başarılar, nahda hareketi’nin itidalli davranması  ve tavizler vermesi  sonucu elde edildi. bununla beraber ulusal diyaloğa katılmış bütün siyasi ve toplumsal tarafların katkılarıyla olmuştur.  biz tunus treninin rayına konulmuş olduğunu ve inşallah nihai istasyonuna doğru gittiğini görüyoruz.

tunus devrimi iki siyasi suikastle sarsıldı. bu badireleri atlatmayı başardı. bundan sonra tunus devrimi’nin önündeki olası risk ya da riskler nedir?

iki siyasi liderin maruz kaldığı suikastler tunus’ta devrimi başarısızlığa uğratmayı hedefliyordu. ülkeyi kaosa silahlı çatışmaya, şiddete çekmek içindi. tunuslular şiddete sürüklenmeyi reddettiler ve devrimlerinin barışçıllığına bağlı kaldılar. bugün tunus devrimi büyük bir başarı gerçekleştirmek üzere. tabi bu devrim düşmanlarının siyasi suikastler ve patlamalar gibi yöntemlerle yeniden harekete geçmeyecekleri anlamına gelmiyor.  terör ve devrim düşmanları işbirliği içerisindeler. ama tunus halkı devrim yolunda yürümeye islam ve özgürlük temellerine dayanan demokratik bir devlet kurmaya kararlı.

Gannuşi ile kendisine yönelik suikast ihbarının yapıldığı günün ertesinde yüksek güvenlik altındaki evinde görüştük. [AJT-Güray Ervin]
tunus’daki bazı siyasi gruplara göre selefilik anlayışı tunus devrimi için bir risk oluşturuyor. siz de bu kanaatte misiniz?  

şüphesiz şiddet devrime karşı bir tehdit oluşturuyor. selefilerin tamamı şiddet yanlısı değil. şu anda resmi olarak kabul görmüş iki selefi parti var. bunlar yasal çerçevede çalışıyorlar. bizim problemimiz bir düşünce olarak selefilikle değil. problemimiz şiddetle. şüphesiz dine dayalı şiddet tehlikelidir. çünkü bu aslında cürüm işledikleri halde o insanlara allah yolunda onurlu bir iş yaptıkları duygusu sağlıyor. öldürme, kan akıtma, yıkım... bütün bunlar cürümdür. bir de din adına işlendiklerinde daha tehlikeli hale geliyorlar. çünkü bunların islam hakkında doğru bir perspektifi yok. bu kişiler yanlış yönlendiriliyor. onları islama bakışlarının yanlış olduğuna ikna etmek için kendileriyle diyaloğa girmek gerekir. bütün bunlara rağmen şiddete devam edenlere karşı ise direnilmelidir. tunus’ta ensar el şeria isimli bir grup var. bunlar şiddet kullanıyorlar. hükümet bu grubu terör örgütü olarak kabul etti.

mısır’da yaşananlar siyasal islam’ın bir yenilgisi mi? mısır’da yaşananlara nasıl bakıyorsunuz?

mısır’da olan darbedir. halkın iradesine karşı bir darbe. mısır halkı müslüman kardeşleri 6 ayrı seçim bölgesinde seçti. asker geldi ve bu seçimi ilga etti. bu darbeden başka ne olabilir ki? şu anda mısır devrimi yoluna devam ediyor, darbenin bir geleceği olmayacaktır. çünkü devrimi yapan mısır halkının kendisidir. mısırlılar devrimlerini, halk iradesini, seçimleri ve seçim sandıklarını korumak için hergün yeni kurbanlar veriyor. allah’ın izniyle mısır kazanacaktır. darbe başarısız olacaktır.

gannuşi -  irfan bozan
Gannuşi'nin evinin salonunda Osmanlı Devlet Nişanı asılı. [AJT- Güray Ervin]
türkiye’deki akp pratiğinin size bir model oluşturacağı kanaatinde misiniz?

adalet ve kalkınma partisi islami bir harekettir. türkiye’de başarılı bir kalkınma projesine öncülük etti. türkiye’yi ekonomisi gelişmiş ülkeler arasına soktu. uluslararası ekonomi sıralamasında galiba türkiye 14. ya da 15. sırada. bir zamanlar türk lirasının değeri yoktu, bol sıfırlıydı. bu durum islami hareket tecrübelerinden bir tecrübe olarak kalacaktır.  her bir ülkenin kendine has şartları vardır. biz türkiye tecrübesinin islami tatbikat anlamında başarılı bir tecrübe olduğuna inanıyoruz. ondan faydalandık. biz türk halkına, tunus devrimine yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. biz de tunus tecrübesini tunus’a uygun bir şekilde geliştirmeyi hedefliyoruz. bu anlamda bütün tecrübelerden istifade edeceğiz. özellikle de türkiye tecrübesinden. tunus şu anda ilk demokratik arap ülkesidir. inşallah bunu devam ettireceğiz.

siz yazılarınızda ve konuşmalarınızda “islam’da yenilenme” kavramına vurgu yapıyorsunuz. sosyolojik anlamda modernlik ve islam arasında çelişkiler var mı?

eğer modernizmden kasıt aklın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ve seçme özgürlüğü ise islam bunun karşısında değildir. islam insanı özgürlüğüne çağırdı. inanma, ifade ve seçme özgürlüğüne çağırdı. islam, insana onun aklına ve seçme hakkına hürmet anlamında modernizme karşı değildir. ama modernizmden, yaratıcının varlığının inkar edilmesi ve insanın salt bedenden ibaret bir varlık olduğu kastediliyorsa bu dine de insanın gerçeğine de aykırıdır.  

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;