Cenevre-2

Cenevre-2 başladı

Suriye'deki krize çözüm için toplanan Cenevre-2 konferansı BM Genel Sekreteri'nin konuşmasıyla başladı. Konferanstan önce Ban ile görüşen Dışişleri Bakanı Suriye rejiminin konferansın gündemini saptırmasına izin verilmemesini istedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la telefonda görüştü. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

bm genel sekreteri ban ki-moon açılış konuşmasında "önümüzde çok büyük zorluklar var, ancak hiçbiri aşılamaz değil" dedi, tüm tarafları sürece ciddi şekilde katkıda bulunmaya çağırdı.

açılış oturumu rusya dışişleri bakanı sergey lavrov'un konuşmasıyla devam ediyor. 

"rejimin saptırmasına izin vermeyin"

türk dışişleri bakanı ahmet davutoğlu barış konferansı başlamadan önce birleşmiş millletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon ile görüştü.  

türk dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre davutoğlu görüşmede ban'a haziran 2012'de kabul edilen cenevre-1 bildirisinin cenevre-2'nin temeli olduğunu, bu çerçevede öncelikli amacın tarafların karşılıklı rızasıyla oluşturulacak tam icra yetkisine sahip bir geçiş yönetimi kurulması olduğunu, rejimin toplantının amacını ve hedefini saptırmak yönündeki girişimlerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

ban ise türkiye’ye cenevre-2 konferansı'nın gerçekleşmesi için bugüne kadar yaptığı katkılar için teşekkür etti, sürecin önümüzdeki kritik aşamasında da türkiye’nin yardım ve katkılarının devamını beklediklerini söyledi.

suriye’de krize çözüm bulma çabalarında çok kritik bir noktada bulunulduğunu ifade eden davutoğlu,  cenevre-2’nin başarılı olması için türkiye'nin elinden geleni yapacağını, suriye’de barışçıl bir çözümün türkiye için hayati bir önem arzettiğini ifade etti. 

müzakereler cuma günü

davutoğlu'nun görüşlerine katıldığını söyleyen bm genel sekreteri montrö'de bugünkü toplantının katılımcıların konuşmalarıyla geçeceğini, cuma günü ise cenevre'de, suriyeli taraflar arasında müzakarelerin başlayacağını, türkiye’nin bu süreçte oynayacağı rolün önemli olduğunu vurguladı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;