Cenevre-2

Cenevre-2 öncesi diplomasi trafiği

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonla görüşürken, iki ülkenin dışişleri bakanları da konferansın yapılacağı Montrö'de bir araya geldi.

Haberin Öne Çıkanları

Cenevre-2 öncesi diplomasi trafiği

Obame ile Putin telefonla görüştü

Kerry ve Lavrov bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Cenevre-2 öncesi Montrö'de görüştü. [AFP]

abd başkanı barack obama, rusya devlet başkanı vladimir putin ile cenevre-2 konferansı’nı ve suriye'deki kimyasal silahların yok edilmesine yönelik yürütülen uluslararası programı konuştu.

suriye'deki krize çözüm bulmak için toplanacak cenevre-2 konferansı'nın başlamasına saatler kala, abd ve rusya dışişleri bakanları da konferansın yapılacağı montrö'de bir araya geldi. abd dışişleri bakanı john kerry, rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, bm genel sekreteri ban ki-moon ile bm ve arap birliği'nin suriye özel temsilcisi lahdar brahimi dörtlü toplantı yaptı. toplantının içeriğine dair bilgi verilmedi.

suriye’ye baskı çağrısı

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü marie harf, rusya’yı suriye’ye yapılan insani yardımların erişimine izin vermesi için esed rejimi üzerinde baskı yapmaya çağırdıklarını söyledi.

harf, suriye’deki krizin başlangıcından bu yana yönetim ve muhalefetin cenevre-2 konferansı’nda ilk kez birlikte oturacağına dikkat çekti.

suriye’de siyasi geçiş sürecini öngören cenevre-1 bildirisi’nin tam şekilde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirten harf, “elbette rejimin cenevre bildirisi üzerinde ilerleme sağlamaya ilgi duyduğunu göstermek için atabileceği farklı adımlar var. suriye'de bir iç savaş sürmekte ve bunu sadece tarafları bir masada toplayarak 24 saatte çözemezsiniz” şeklinde konuştu.

'iran'ın katılımı mantıklı değil'

harf, iran’dan cenevre-1 bildirisi’ni kabul edeceğine dair hiçbir işaret görmediklerini belirterek “aynı hedefe bağlılık göstermeyen bir aktörün buraya katılımı mantıklı değil” dedi.

el kaide’ye yardım iddiaları

esed'in el kaide bağlantılı grupların muhalefete ait bölgelerde büyümesine kasıtlı olarak yardım ettiği iddiaları hakkında harf, “terörist olarak değerlendirdiğimiz gruplar, esed rejiminin eylemleri yüzünden suriye’de büyüyebiliyor. bu teröristlerin yükselmesine (esed rejiminin) kendi ülkesinde yarattıkları atmosfer neden oldu” ifadelerini kullandı.

ban ki-moon muhaliflerle görüştü

bm genel sekreteri ban ki-moon ise, suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı ahmed carba başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

bm'den yapılan açıklamaya göre, görüşmede suriyeli muhaliflerle rejim temsilcilerinin 24 ocak'ta cenevre'de yapacakları müzakereler ele alındı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;