Türkiye

Erdoğan'dan Cemaat'e 'fitne' uyarısı

Başbakan, dershanelerle ilgili tartışmada ilk kez konuştu, "Cemaat mensubu kardeşlerimizin bize saldırmalarını yadırgıyoruz. Fitneye fırsat vermemeliyiz" dedi.

Konular: Fethullah Gülen
Başbakan ilk kez Gülen Cemaati'ni doğrudan hedef alarak konuştu. [AA-Arşiv]

atv-a haber ortak yayınına katılan başbakan tayyip erdoğan, dershanelerin kapatılması kararından dönmeyeceklerini söyledi. erdoğan, bu konudaki çalışmanın yeni olmadığını, halka söz verdiklerini belirtti.

"çirkin başlıklar atıldı"

başbakan, dershanelerin kapatılması kararıyla ilgili fethullah gülen cemaati'ne yakın gazete ve televizyonlarda yapılan yayınları eleştirdi, "atılan başlıklar çok çirkin, yenilir yutulur gibi değil" dedi.

"kimseyi kırmak dökmek niyetinde değiliz" diyen erdoğan, çıkış yolu sunduklarını, dershanelerin özel okula dönüşebileceğini, isteyenlere kolaylık da sağlanabileceğini söyledi.

"dershanelerin yüzde 25'ini temsil ediyorlar"

başbakan erdoğan, gülen cemaatine ait dershanelerin sayısı hakkındaki soruya "bütün bu 'dershane' denilen bu kitlenin tamamını temsil etmiyorlar. yüzde 25 temsilleri söz konusu." dedi. erdoğan, "ses çıkması olayı ise elindeki bazı enstrümanlarla bunları yapıyorlar. biz de kalkıp o sese aynı şekilde cevap verme noktasında olamayız. biz iş yapma durumundayız." ifadesini kullandı.  

"geri dönüş olmayacak"

erdoğan gülen cemaati'ne yönelik " bizden geri dönüş bekliyorlarsa bunun olmayacağını bilmeleri lazım" dedi ve ekledi; " bakanlarımıza 'bunlar üzerinde çalışmayı yapın, dışarıdan almanız gereken destekler varsa alın, görüşülmesi gereken stk'lar varsa görüşün ve  bir sonraki bakanlar kuruluna getirin" dedik. bir sonraki bakanlar kurulu toplantısı 2 aralık pazartesi yapılacak

"bize saldırmalarını anlamıyoruz"

kara propagandayla hükümete karşı kampanya yürütüldüğünü söyleyen erdoğan, "bu konuyu cemaat ile karşı karşıya gelme gibi bir yere çekmek de çirkin. cemaat'e mensup kardeşlerimizin yayın organlarında bize saldırmalarını anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

"karşı taraf" vurgusu

başbakan, kimseyle kavga içinde olmadıklarını belirtti, "biz kardeşlerimizle ayrı düşmeyiz. ama burada fitne odakları var. bunlara fırsat vermemeliyiz. kimler bu fitnenin içinde olduysa bedelini öder. bu dünyada ya da ahirette. özellikle sorumluluk makamında olanların fitne odaklarına fırsat vermemesi gerekir. eğer bu fitne odakları benim cephemdeyse benim arayıp bulmam lazım. onların tarafındaysa onların bulması lazım" diye konuştu. 

erdoğan, "biz gönül diliyle konuşuyoruz. karşı taraf diyeceğim mecburen, onlar da gönül diliyle konuşmalı" dedi.

"darbe hükümeti değiliz"

başbakan, cemaat'in dershaneleri devlete devredebileceği yönündeki önerisi için de "kusura bakmayın biz bir darbe hükümeti değiliz. o zaman kurun okulları biz sizden hizmet alımı yapalım" dedi.

cemaat'ten tepkiler

bu açıklamalar sırasında ve sonrasında gülen cemaati’ne yakın gazeteciler sosyal medya üzerinden erdoğan’a yönelik eleştiriler yaptı. eleştirilerin en dikkat çekicisi, fethullah gülen'in internet sitesi 'herkul.org'un editörü ve daha önce fethullah gülen’in onayıyla açıklama yaptığını söyleyen osman şimşek’ten geldi.

‘her ev biz dershane, her fert öğretmen olur’

şimşek twitter hesabından ; ‘sabır dostlar. itidal. allah görüyor ve biliyorken ne gam! nihayet her ev bize dershane ve her fert öğretmen olur. biz "karşı taraf" görmedik görmeyeceğiz; sessiz dostlarımızın vicdanlarının kanadığını da biliyoruz. yerimizdeyiz. yemin ederim davaya imanım arttı. haber verilmişti bu imtihanlar. adanmış ruhlar, mefkureye sâdık kalsın yeter.’ diye yazdı. 

erdoğan’ın açıklamasından önce de şimşek; ‘lütfen kimse bize “susun artık” demesin. bir suçüstü.. sonra mazlumun çığlığı.. akabinde “niye bağırıyorsunuz?” tuhaflığı’ yorumunda bulunmuştu. 

‘bazen fitne aslında en yakınınızdadır’

yine gülen cemaati’ne yakın isimlerden, kanaltürk ankara temsilcisi faruk mercan ise erdoğan’ın ‘deshane borçları yüzünden intihar vakaları yaşanıyor’ eleştirisine cevap verdi; ‘eğer insanlar borçlarından dolayı intihar ediyor diye dershaneleri kapatacaksak, bankaları ne yapacağız?’ dedi. ayrıca yine twitter üzerinden;  ‘demokratik bir hak arama kampanyasına kimsenin "kara propaganda" demeye hakkı yoktur... büyük bir üzüntüyle izliyorum...sayın başbakan, bu işi bitirdik diyor. hani "paydaşlarla" konuşulacaktı? keşke bir hak arama kampanyasına "kara propaganda" diyen sayın başbakan; "istihbarat ajanları"nın günlerdir yaptığı kara propagandayı görse. bazen "fitne" aslında en yakınınızdadır; ama ne yazık ki göremezsiniz...’ dedi.

'neredeeeeeeen nereye!'

today’s zaman genel yayın yönetmeni bülent keneş de sosyal medya üzerinden açıklamalar yapan, gülen cemaati’ne yakın bir gazeteci. keneş’in yazdıkları ise şöyle; ‘şiir okudu diye hapse atılmaktan tshirt giydiler diye dershane kapatmalara...  mevcut durumu özetleyen en güzel deyim sanırım şu: 'neredeeeeeeen nereye!' pkk tek tek yakıyordu, şimdi hükümet toptan kapatıyor. pkk'nın derdi belli, ya diğerininki!’

 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;