Kafkasya

Ermenistan'da koalisyon kuruldu

Seçimin galibi Cumhuriyetçi Parti ve yarışı altıncı sırada tamamlayan Hukuk Ülkesi Partisi arasında, hükümet protokolü imzalandı.

Haberin Öne Çıkanları

Altıncı partiyle ortaklık

Eski ortak uzlaşmadı

İlk gündem ekonomi

Yeni hükümetin öncelikli gündem maddesi ekonomi olacak. [AFP]

ermenistan'da 6 mayıs’taki genel seçimlerin ardından hükümet kuruldı. cumhurbaşkanı serj sarkisyan liderliğindeki ermenistan cumhuriyetçi partisi ile sandıktan altıncı sırada çıkan hukuk ülkesi partisi (hüp) koalisyon hükümeti oluşturma kararı aldı.

ermenistan haber ajansı armenpress’e göre, hükümetin eski koalisyon ortağı müreffeh ermenistan partisi (mep) koalisyonda yer almıyor.

seçimlerden, cumhuriyetçi parti yüzde 44 oyla çıkarak birinci olmuştu. sarkisyan'ın koalisyon hükümetindeki ortağı gagik sarukyan'ın lideri olduğu müreffeh ermenistan partisi ise yüzde 30 oy oranıyla ikinci sırada yer almıştı.

eski cumhurbaşkanı levon ter-petrosyan'ın liderliğindeki ermeni ulusal kongresi bloğu da oy oranını sayımın sonlarına doğru yükselterek yüzde 7,11'e ulaşmıştı. ermenistan seçim sistemine göre, siyasi partiler için yüzde 5'lik seçim barajı bulunurken, siyasi bloklar için yüzde 7'lik baraj uygulanıyor.

sonucu ekonomi belirledi

zira 3 milyon 200 bin nüfuslu ermenistan parlamentosu'nda 131 sandalye bulunuyor. 131 sandalyenin 90'ı nisbi, 41'i ise çoğunluk sistemiyle seçiliyor.

liderler seçim kampanyalarında geçmişte olduğu gibi komşu ülkeler azerbaycan ve türkiye ile olan sorunlardan ziyade yoksulluk, işsizlik ve dış göç gibi konuları gündeme getirmişti.
seçimlerde halkın oyunu ekonomi belirledi, çünkü ermenistan 2008'deki ekonomik krizden bu yana işsizlikle boğuşuyor.

ülkenin nüfusu hızla azalıyor,  istatistiklere göre ülke nüfusu 3 milyonun altına düştü. nedeni ise göç.  özellikle eğitimli genç nüfus daha iyi yaşam şartları için batı avrupa ülkelerine gidiyor. ülke dışına göçü hızlandıran etkenlerden biri de diaspora.

2008'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana ulusal düzeydeki ilk seçim, ermenistan için bir test niteliği taşıyordu. 2008'deki seçimi sarkisyan'ın kazanmasından sonra muhaliflerin gösterisine polisin müdahalesiyle çıkan olaylarda 10 kişi ölmüştü.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;