Orta Afrika Cumhuriyeti

Fransız askerlere tecavüz suçlaması

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 14 Fransız askerinin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çocukları istismar ettiği iddiası hakkında konuştu: Kanıtlanırsa onlara karşı acımasız olacağım.

18 ay önce çatışmaların artması üzerine Fransa, eski kolonisi Orta Afrika Cumhuriyeti’ne müdahale etmişti. [Fotoğraf: Reuters]

ingiliz guardian gazetesi, birleşmiş milletler iç raporundan bazı kısımları yayımladı. orta afrika cumhuriyeti’ndeki 14 fransa askerinin çocuklara cinsel istismarda bulunduğunu iddia etti. iddiaya göre askerler yemek ve para karşılığında çocuklara tecavüz etti.

fransa savunma bakanlığı, 2014 temmuzunda iddialardan haberdar olduklarını açıkladı. paris’teki savcıların hemen soruşturma açtığı belirtildi. orta afrika cumhuriyeti’nin başkenti bangui’de evlerinden kaçmak zorunda olan insanların kaldığı bir kampta 10 çocuğun istismar edildiği iddia ediliyor.

birleşmiş milletler de 2014 sonbaharında bangui’de konuyla ilgili soruşturma açtıklarını belirtti. bir çalışanlarının raporu henüz tamamlanmadan sızdırdığı da açıklandı.

reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, rapora göre 2013 aralığı ve 2014 haziranı arasında 14 askerin çocuklara cinsel istismarda bulunduğunu söyledi.

afp haber ajansına konuşan bir başka kaynak da askerlerden çok azının kimliğinin teşhis edildiğini belirtti. iddiaların yaşları 9 ile 13 arasında değişen 6 çocuktan geldiğini açıkladı.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, iddialar hakkında konuştu:

“konuyla ilgili fazla bir şey bilmiyorum. eğer bazı askerler yanlış davrandıysa, yaptıkları ciddi şeylerse, cezası ağır olacak. ordumuzdan gurur duyuyorum. bu yüzden yanlış davrananlara karşı acımasız olacağım.”

çocuklar için çalışan yerel sivil toplum kuruluşu cpde’nin başkanı remy djamouss, “10 yaşından küçük çocuklara, kendilerini korumak için gönderilen insanlar tarafından tecavüz edilmesi kabul edilemez” dedi.

fransız birlikleri, son iki yıldır orta afrika cumhuriyeti ve mali'de çatışmalara aktif olarak katılıyor. fransa'nın afrika kıtasında burkina faso, nijer ve çad’da da askeri üsleri bulunuyor.

18 ay önce müslüman selekalarla hıristiyan anti-balaka milisleri arasındaki çatışmaların artması üzerine fransa, eski kolonisi orta afrika cumhuriyeti’ne müdahale etmişti. 2 bin fransız asker, bu sene yerlerini bm barış gücüne bırakmaya başladı.

orta afrika cumhuriyeti’nde iki yıl önce başlayan çatışmalarda en az 5 bin kişi yaşamını yitirdi. bm mülteciler yüksek komiserliği verilerine göre, aralık 2013'ten bu yana ülkede 173 bin kişi yerinden oldu. 37 bin kişi de komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.

kaynak: al jazeera, afp, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;