Kürt sorunu

İmralı süreci masada

Kürt Sorunu’nda atılacak adımları görüşen Bakanlar Kurulu, BDP heyetinin Öcalan ziyaretini ve dördüncü yargı paketini değerlendiriyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Açıklama bekleniyor

Dört aşamalı plan

Atalay uyardı

Toplantı sonrası, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın bir açıklama yapması bekleniyor. [AA]

AKP'nin yargı başlığı önerileri

- sekiz anayasa mahkemesi üyesi ve yeni kurulacak temyiz mahkemesi üyelerinin dörtte birini başkan atayacak.

- başkanın kararnameleri denetlenemeyecek.

- yargıtay ve danıştay kaldırılacak.

- hsyk, hakimler yüksek kurulu adıyla varlığını sürdürecek.

başbakanlık merkez bina'da toplanan bakanlar kurulu, kürt sorunu'nun çözümü için başlatılan yeni süreçte atılacak adımları görüşüyor. hükümetin gündeminde, barış ve demokrasi partisi (bdp) heyetinin cumartesi günü pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'la imralı adası'nda yapacağı görüşme ve başbakan yardımcısı beşir atalay'ın diyarbakır'daki temasları da var.

yeni anayasaya yönelik çalışmalar türkiye büyük millet meclisi'nde (tbmm) sürerken, hükümetin hazırladığı dördüncü yargı paketinin de bu toplantıdan sonra meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

yasalaştığında, iddianamaye göre pkk'nın çatı örgütü olan kck'ya ilişkin davalarda tutuklananlara tahliye yolunu açması beklenen paket, kürt sorunu'nun çözümüne katkı verecek maddeler içeriyor. diyalog sürecinde gelinen noktanın masaya yatırılacağı toplantı sonrası, hükümet sözcüsü bülent arınç'ın bir açıklama yapması bekleniyor.

bakanlar kurulu, başbakan recep tayyip erdoğan'ın programı nedeniyle pazartesi günü toplanamamıştı.

öcalan mektup gönderecek
 
ak parti hükümeti kürt sorunu'nun çözümü için dört aşamalı bir plan başlatmıştı. planın önemli bir ayağını bdp milletvekillerinin imralı ziyareti oluşturuyor. bu görüşmede pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'ın, bdp ve demokratik toplum kongresi'nin (dtk) yanı sıra pkk'nın kandil ve avrupa kollarına birer mektup göndermesi bekleniyor.

abdullah öcalan'ın pkk'ya göndereceği mektupta 'çatışmasızlık' çağrısı yapması da bu planda yer alıyor.

öcalan'la milli istihbarat teşkilatı (mit) aracılığıyla geçtiğimiz yılın sonunda başlatılan sürecin içeriği ilk kez 31 aralık 2012'de başbakan erdoğan'ın siyasi danışmanı yalçın akdoğan tarafından açıklanmıştı.

'sürece destek yüzde 65'

öte yandan, akp'nin 26 ilde yaptırdığı ankete göre, halkın yarıdan fazlası kürt sorunu'nda çözüm arayışlarının arkasında duruyor. pkk'nın silah bırakmasını sağlamak için iktidarın başlattığı çözüm girişimine destek oranı yüzde 65.

anketin sonuçlarını başbakan recep tayyip erdoğan açıkladı. perşembe günü iç anadolu bölgesi'ni temsil eden milletvekilleriyle yaptığı toplantıda konuşan erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, yapılan ankete katılanların yarısı çözüm için pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan ile masaya oturulmasını destekliyor.

26 ilde 5 bin 500 kişiye ulaşılarak yapılan anketten çıkan bir başka sonuç, pkk'nın kandil dağı'ndaki mevcut yöneticileriyle görüşülmesine sıcak bakanların oranının yüzde 40 olması.
 
ankete katılan her 100 kişiden beşi kürtlerin ayrı bir devlet kurmasını isterken, 100 kişiden 95'i ise "türk ve kürt halkları birlikte yaşar" görüşünü benimsiyor.
 
bdp: anket işinden vazgeçin
 
üç milletvekilini imralı adası'na pkk lideri abdullah öcalan’ın yanına göndermeye hazırlanan bdp ise ak parti'nin yaptırdığı ankete tepki gösterdi.
 
cuma günü istanbul'daki marmara bölgesi alevi diyalog toplantısı'nın açılışında konuşan bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, "bu iş anketlerle yürütülecek bir iş değil. yüzde 99 barışa karşı olsa barışı savunmamamız mı gerekiyor?" dedi.
 
insanların barış istediğini dile getiren demirtaş, "başbakan'a tavsiyemiz şudur; 'barışı gerçekleştirene kadar anket işinden vazgeç' derim. anketlere, oy oranlarına bakarak bu süreci yürütemeyiz. anketlere bakmak yerine insanların yüreğine, gözlerine bakmayı tercih ediyoruz" ifadesini kullandı.

atalay: sürecin arkasındayız
 

öte yandan, diyarbakır'da perşembe günü sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleriyle görüşen başbakan yardımcısı beşir atalay, kentte süreçle ilgili nabız yokladı.

diyalog sürecinin arkasında olduklarını vurgulayan atalay, "bunu istemeyenler olabilir, provokasyonlar olabilir ama biz kararlıyız. devletin tüm kurumlarıyla mücadelemizi ve çabamızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

ikinci heyet hazır

dtk eşbaşkanı ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, ocak ayı başında yeni süreç kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü. 

siyaseti ve kamuoyunu uzun süredir meşgul eden 'öcalan'la görüşecek ikinci bdp heyetinde kimlerin yer alacağı perşembe günü yanıt bulmuştu. adalet bakanlığı; bdp milletvekilleri, sırrı sürreyya önder, altan tan ve pervin buldan'ın imralı' adası'na gitmesini onaylamıştı.
 
bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş da, öcalan'ın göndereceği mesajın örgüte aktarılmasını sağlayacaklarını söylemişti
 

başbakan recep tayyip erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, dağdaki pkk'lılarla kucaklaşanların adaya gidemeyeceğini belirtmiş ve hassasiyetlere darbe vuranların da 'imralı sürecinde' aracı olamayacağını söylemişti.

erdoğan'ın açıkladığı kriterler sonrası ahmet türk ve dtk'nın diğer eşbaşkanı aysel tuğluk ile bdp eşbaşkanları, imralı'ya gidecekleri açıklanan kişiler arasında yer almamıştı.

imralı adası'na gidecek kişilerden pervin buldan, faili meçhul bir cinayete kurban giden kürt siyasetinin önemli isimlerinden savaş buldan’ın eşi.

adıyamanlı bir türkmen olan sırrı süreyya önder, bdp'de son dönemde en çok öne çıkan isimlerden biri. önder, sol kesimlere yakın bir siyasetçi olarak tanınıyor.

altan tan ise önder'in aksine islami çizgiden gelen bir siyasetçi. tan, daha önce refah partisi’nde (rp) de görev yapmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;