Avrupa

İngiltere'de İslam karşıtı gösteri

Başkent Londra'da bir askerin satırla öldürülmesi üzerine pankartlarla yürüyen sağcı gruplar, Müslümanlara karşı sloganlar attı.

Haberin Öne Çıkanları

Camilere saldırılar

Sosyal medya izleniyor

Şüpheliler hastanede

Aşırı sağcıların Londra'nın merkezinde yaptığı gösteride polis 13 kişiyi gözaltına aldı. [Reuters]

ingiltere’nin başkenti londra’da drummer lee rigby adlı askerin iki müslüman kişinin saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmesi üzerine, ülke genelinde islam karşıtı protestolar düzenleniyor.

ingiliz savunma birliği adlı gruba üye aşırı sağcı protestocular, pazartesi günü londra’nın merkezinde gösteri düzenledi. yaklaşık bin kişilik grup, ingiltere başbakanı david cameron'un konutunun önünde ellerinde pankartlarla müslümanlara karşı sloganlar attı. polis 13 kişiyi toplum düzenini bozdukları gerekçesiyle gözaltına aldı.

pazar günü akşam saatlerinde, ingiltere'nin kuzey doğusundaki grimsby islami kültür merkezi'ne molotofkokteylli saldırı düzenlenmişti. iki kişiyi gözaltına alan polis, sosyal medya üzerinden gönderilen iletileri yakından takip ediyor.

cumartesi günü ise, yaklaşık 2 bin kişi ülkenin kuzeyindeki newcastle kentinde sokağa çıkarak yürümüştü.

bir gözaltı daha

cinayetin ardından başlatılan soruşturmada, bir şüpheli daha gözaltına alındı. böylece olayla ilgili gözaltında bulunanların sayısı 10’a çıkmış oldu. polis bu kişinin kimliğiyle ilgili ise bilgi vermedi. son oılarak gözaltına alınan üç kişi kefaletle serbest bırakılmıştı

saldırının esas şüphelileri 28 yaşındaki michael adebolajo ve 22 yaşındaki michael adebowale ise silahlı güvenlik görevlilerinin nezaretinde hastanede tedavi görüyor. bu kişiler polis tarafından saldırı sırasında vurularak etkisiz hale getirilmişti. polis bu kişilerin ifadelerine başvurmak için iyileşmelerini bekliyor.

saldırının iki ana şüphelisinin nijeryalı hıristiyan ailelerin çocukları olarak dünyaya geldikleri ve daha sonra müslümanlığı seçtikleri belirtiliyor.
kenya polisi, hastanedeki şüphelilerden michael adebolajo’nun 2010 yılında kenya'dan somali’ye giderek el kaide ile bağlantılı eş şebab grubuna katılmaya çalışırken yakalandığını açıklamıştı.

polis, adebaloja'nın daha sonra kenya’dan sınırdışı edilerek ingiltere’ye gönderildiğini duyurmuştu kenya hükümeti daha önceki açıklamasında ise adebolajo’nun kenya’yı hiç ziyaret etmediğini bildirmişti.

25 yaşındaki drummer lee rigby, çarşamba günü woolwich’te kraliyet topçu birliği kışlası yakınlarında iki kişinin saldırısına uğrayarak hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;