Libya Devrimi

Kaddafi Sirte'de öldürüldü

Ulusal Geçiş Konseyi yetkilileri, devrik Libya liderinin, memleketi yakınlarında yakalanmasından sonra 'devrimcilerin elinde' hayatını kaybettiğini söyledi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Kaddafi'nin komutanı da öldü

Mutasım Kaddafi yakalandı

Sirte ele geçirildi

Al Jazeera devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin son görüntülerini yayınladı. [Al Jazeera]

libya'da, ulusal geçiş konseyi (ugk), başkent trablus’un düşmesinin ardından ortadan kaybolan devrik lider muammer kaddafi’nin öldürüldüğünü açıkladı. 

geçici hükümetin başbakanı mahmud cibril başkentte düzenlediği basın toplantısında, muammer kaddafi’nin, doğup büyüdüğü sirte kenti yakınlarında öldürüldüğünü doğruladı. "bu haberi uzun zamandır bekliyorduk" diyen cibril, kaddafi'nin cesedinin misrata'ya götürülerek bir camiye konduğunu söyledi. 

cibril, kaddafi'nin sirte'deki çatışmalarda,  nato tarafından değil ugk tarafından öldürüldüğünün altını çizdi. cibril ayrıca cezayir'de bulunan kaddafi ailesi üyelerinin iadesini istedi. bu kişiler; kaddafi'nin eşi safiye, kızı ayşe ve oğullarından hannibal ve muhammed ile kaddafi'nin bu üç çocuğundan olan torunları. 

libya'da isyanın başladığı kent olan bingazi'de düzenlenen basın toplantısında ise ugk başkan yardımcısı abdül hafız goga konuştu. goga, "kaddafi’nin devrimcilerin elinde öldürüldüğünü dünyaya duyuruyoruz” dedi. goga ayrıca, geçiş hükümetinin, libya’nın özgürlüğüne kavuştuğunu ‘birkaç saat içinde’ dünyaya ilan edeceğini söyledi. 

bir oğlu öldürüldü, diğeri yakalandı
 
ugk yetkilileri kaddafi'nin oğullarından mutassım'ın da babasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. libya televizyonu mutassım kaddafi'nin bir hastanede çekilmiş sedye üzerinde yatan cansız bedenin görüntülerini yayınladı. ilk gelen haberlerde mutassım kaddafi'nin sağ olarak yakalandığı duyurulmuştu. devrik liderin diğer oğlu seyfülislam ise bir araç konvoyuyla sirte'den kaçmaya çalışırken ugk askerleri tarafından kıstırldı. meydana gelen çatışmada bacağından yaralanan seyfülislam yakalandı. 
 
sirte yakınlarındaki çatışmalarda eski rejimin önemli isimlerinden, kaddafi yönetiminde enformasyon bakanı olarak görev yapan musa ibrahim ile kaddafi güçlerinin komutanı ebu bekir yunus cebr de öldürüldü.
 

tüm bu haberler ise libya'da devrik liderin son kalesi olarak bilinen sirte'nin, ugk güçlerince ele geçirilmesinden sonra geldi. 

kaddafi'nin öldüğü yönündeki haberlerin yayılmasının ardından, ülkede halk sokaklara dökülerek sevinç gösterilerine başladı. 

ülke profili: libya

'son görüntüsü yayınlandı'

sirte’den bildiren al jazeera muhabiri, isyancıların kendisine kaddafi’nin cansız bedeninin yer aldığı görüntüleri izlettirdiğini aktardı. haber ajansları da, yakalanmasından kısa süre sonra cep telefonuyla çekildiği anlaşılan kaddafi’nin kanlı görüntüsünü servis etti. 

kaddafi’nin haftalardır kuşatmanın sürdüğü sirte’de bir mağarada tespit edildiğini ifade eden ugk güçleri,  devrik liderin yakalandığı sırada "ateş etmeyin" diye bağırdığını aktardı.

kaddafi, ugk güçlerinin 21 ağustos’ta başkent trablus’un ele geçirilmesinden bu yana görülmemişti. yaklaşık iki aydır kaddafi’nin saklandığı yer konusunda çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. kaddafi’nin komşu ülkelere kaçtığı, ya da libya’nın güneyindeki çöl bölgesinde saklandığı ve sürekli yer değiştirdiği iddiaları sık sık gündeme gelmişti.

bu zaman zarfında uluslararası ceza mahkemesi’nin hakkında tutuklama emri verdiği kaddafi, bazı arap televizyon ve radyolarında yayınlanan ses kayıtlarıyla ortaya çıkmıştı. ses kayıtlarında libyalılara seslenen devrik lider, direniş çağrısında bulunmuştu

'ölümü soruşturulsun'

devrik lider kaddafi'nin sağ olarak yakalandıktan sonra isyancıların elinde ölmesi tepkilere de neden oldu. uluslararası af örgütü, kaddafi'nin ölümüyle ilgili soruşturma yapılması çağrısı yaptı.

af örgütü, libya'daki geçici yönetimin kaddafi'nin ölümüyle ilgili tüm gerçekleri kamuoyuna açıklaması gerektiğini belirtti. örgüt, eski yönetimin tüm üyelerine insanca muamele edilmesi gerektiğini vurguladı. merkezi londra'da bulunan örgüt, kaddafi'nin ölümüyle ilgili, 'kapsamlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılması' çağrısında bulundu. 

kutlamalar başladı

muammer kaddafi’nin öldüğünün libya televizyonlarında duyurulmasının ardından ülke çapında büyük sevinç gösterileri başladı. başkentliler araç konvoylarıyla kornalar çalarak ve havaya ateş açarak haberi kutladı.  

trablus’taki sevinç gösterilerini takip eden al jazeera muhabiri james bays’in konuştuğu bazı libyalılar, kaddafi’nin yargılanmasındansa öldürülmesinin daha iyi olduğunu söyledi.

bazı silahlı isyancılar da, kaddafi artık öldüğü için ülkenin güvenliği adına silahlarını bırakmaya hazır olduklarını anlattı. 

lider kim olacak?

ugk; değişik bölge, aşiret ve kentlerden 31 temsilciyi barındırıyor. 130 ila 140 farklı aşiret söz konusu. ülkenin geleceğinde önemli rol oynayacak belirli aşiretler içinde birbiriyle çatışan çıkarlar, büyük rekabet var. kısacası libya birlik içinde bir ülke değil. bu durum geçiş dönemi ve sonrasında ülkeye kimin liderlik edeceği sorusunu akıllara getiriyor. lider adaylarının başında ise ugk başkanı mustafa abdülcelil geliyor.  

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;