IŞİD

'Koalisyon IŞİD'e karşı yetersiz'

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, koalisyon güçlerinin IŞİD'le mücadelede yetersiz olduğunu söyledi. Barzani, sonbahardan önce yapılamayacağını savunduğu Musul operasyonunda peşmergenin yer almasını istemediklerini söyledi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüşecek. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

reuters haber ajansına mülakat veren irak bölgesel kürt yönetimi başbakanı neçirvan barzani, işid'e karşı oluşuturulan uluslararası koalisyonun örgütle mücadelede yetersiz olduğunu belirtti. 

barzani, işid'in elinde olan irak'ın en büyük ikinci kenti musul'un geri alınması için düzenlenmesi planlanan operasyonun ise sonbaharı bulacağını söyledi. 

kürt yönetimi başbakanı, "bu uzun bir savaş, irak ve suriye'de 15 milyondan fazla insanı kontrol ediyorlar. işid şu anda kontrol edilmiş durumda, ancak hâlâ saldırı gerçekleştirebilecek kapasiteye sahipler. organize bir yapıları var ve dünyanın her yerinden insan desteği alabiliyorlar. bu örgütün yapısı bütünlüğünü koruyabilecek bir yapıda oluşturulmuş" dedi.

barzani ayrıca, "hava saldırılarıyla örgütü çökertemezsiniz. örgütü yok etmek için özel güçlere ihtiyacınız var. sahadaki askerlerden bahsetmiyorum, peşmergeyle birlikte yapılacak ortak operasyonlar mesela. temel soru şu ki işid'le ilgili politika çevrelemek mi, kovmak mi, yoksa yok etmek mi işid'i tamamen yok etmek için daha fazla adım atılmalı" diye konuştu.

barzani musul'un geri alınması için düzenlenmesi planlanan operasyonla ilgili ise peşmergenin işid'le savaştığı bölgelerin kürt bölgesine dahil olduğunu ve bu bölgelerin dışında kalan bölgelerdeki çatışmalarda peşmergenin kullanılmasından kaçınacaklarını söyledi.

barzani, "kürtler olarak biz musul'un geri alınması için yapılacak herhangi bir saldırıya öncülük etmek istemiyoruz" dedi.

zaman belirlemek için çok erken

abd savunma bakanlığı (pentagon) ise cuma günü musul'a yapılacak herhangi bir operasyonun zamanını belirlemek için oldukça erken olduğunu belirtti.

pentagon sözcüsü john kirby, "herhangi biri için musul'un geri alınmasına ilişkin askeri sürecin ne zaman başlayacağına yönelik bir takvim belirlemesi için oldukça erken ve bunun sürece herhangi bir faydası olduğunu düşünmüyoruz. henüz buraya gelmedik, daha önce yapılması gereken çok fazla iş var" diye konuştu.

işid'in kerkük'e yaptığı saldırıya da değinen kirby, saldırının bir sürpriz olmadığını ve işid'in başka bölgelerde de saldırı yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti.

'peşmerge destek verecek'

iraklı sünnilerin önde gelen liderlerinden, cumhurbaşkanı yardımcısı usame nuceyfi, 11 ocak'ta kürt yönetimi başkanı mesud barzani ile görüşmüştü. görüşmeden peşmergenin musul'un geri alınmasına destek vermesi kararı çıkmıştı.

nuceyfi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede "musul'u özgürleştirme planı, kent çevresindeki askeri kamplar ve güvenlik güçlerinin durumu" ele alındı.

açıklamaya göre iki lider görüşmede bir dizi karar aldı. kürt bölgesel yönetimi, musul'un işid'den geri alınmasında rol oynayacak askeri birliklere her türlü desteği sunacağı sözü verdi.

irak'ın ikinci büyük ili musul, 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne girmişti. irak ordusu ve peşmerge birliklerinin, sünni arap nüfusun çoğunlukta olduğu musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürdüğü açıklanmıştı. ancak neçirvan barzani'nin bu açıklamasından sonra musul'a yönelik bir operasyonda perşemergelerin yer alıp almayacağı belirsizleşiyor. musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda da, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. bunlar arasında daha önce musul düşerken irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor. yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde, silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor.

kaynak: al jazeera, reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;