Ortadoğu

Kuveyt'te gösteriye müdahale

Muhalefetin meclisin feshi talebiyle düzenlediği eyleme izin vermeyen polis, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Haberin Öne Çıkanları

'Kadınlar götürüldü'

Eski milletvekili gözaltında

'Vatan onuru'

Muhalefetin 2013'te düzenlediği ilk gösteride çok sayıda kişi gözaltına alındı. [AFP]

kuveyt'te yeni meclisin feshedilmesi talebiyle düzenlenen gösteriye, polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

pazar günü akşam saatlerinde fervaniye kentindeki kurtuba enstitüsü önünde muhalefet partilerinin çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi, hükümeti ve kraliyet yönetimini protesto etti. daha önce yasadışı gösterilere izin verilmeyeceğini açıklayan polis, yürüyüşe geçen kalabalığı dağıttı.
 
polisin gözaltına aldığı çok sayıda kişi arasında, muhalefetin çoğunlukta olduğu önceki ulusal meclis'te görev yapan eski milletvekili usame şahin de bulunuyor. 
 
kuveyt insan hakları derneği yöneticisi muhammed humaydi, sosyal paylaşım sitesi twitter'daki hesabına, polisin bazı kadın göstericileri de götürdüğünü yazdı. 
 
krizin kaynağı seçim yasası
 
siyasi krizin bir yıldır sürdüğü kuveyt'te üç haftardır protesto gösterileri düzenlenmiyordu. son gösteri ise kuveyt muhalefetinin 'vatan onuru' adıyla düzenlediği meclis karşıtı eylemlerin 2013'teki ilk halkası. 21 ekim'den bu yana sık sık meydanlarda toplanan muhalefetten cumartesi günü yapılan açıklamada, yeni meclisin tanınmadığı vurgulanmıştı.
 
muhalefetin yeni seçilen ulusal meclis'e tepkisi değişen seçim yasasından kaynaklanıyor. kuveyt'te hükümet, seçim yasasını değiştirmiş ve her seçmenin, dört yerine sadece bir aday için oy verebilmesine imkan tanımıştı. karara tepki gösteren muhalefet, yeni yasanın hükümet yanlısı adaylara avantaj sağladığını savunmuştu. 
 
islamcı, milliyetçi ve liberal gruplardan oluşan muhalefet 1 aralık'taki seçimleri boykot etmiş, ulusal meclis üyelerinin büyük çoğunluğu hükümet yanlıları olmuştu.
 
muhalefetin seçimlerin ve tartışmalı seçim yasasının iptali için anayasa mahkemesi'nde açtığı dava ise sürüyor. mahkeme muhalefet lehine bir karar verirse, ulusal meclis feshedilebilir. 
 
körfez ülkesi kuveyt'te, muhalefet ve iktidar arasındaki anlaşmazlığın temelleri esasında 2006’ya dayanıyor.
 
muhaliflerin şubat 2011'deki seçimlerde mecliste çoğunluğu sağlamış ancak kuveyt anayasa mahkemesi beş ay sonra seçimleri iptal ederek 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirmişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;