Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da açıklama bekleniyor

Ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'ye verdiği iki günlük süre doldu, muhaliflerle buluşan Genelkurmay Başkanı konuşma yapacak.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Olağanüstü toplantı

20'den fazla ölü

Taraflar sokakta

Mursi yandaşları ve muhalifleri arasındaki çatışmalarda 20’den fazla kişi hayatını kaybetti. [AFP]

mısır’da cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin istifasını isteyen muhaliflerin pazar günü başlattığı gösterilerin ardından ordunun verdiği 48 saat süre sona ermek üzere. ordunun sürenin dolmasının ardından açıklama yapması bekleniyor.

mısır'daki siyasi kaynaklar genelkurmay başkanı abdulfettah sisi'nin, ulusal kurtuluş cephesi liderlerinden muhammed el baradey ile bir araya geldiğini belirtiyor.

orduda olağanüstü toplantı

askeri kaynaklara göre, üst düzey komutanlar çarşamba günü olağanüstü toplantı yaptı. afp haber ajansına konuşan yetkililer, ordunun mursi'ye verilen sürenin dolması halinde izleyeceği yol haritasını görüştüklerini söylüyor.

muhalif kaynaklar, mursi’ye karşı protesto gösterilerini başlatan gençlik grupları ve ulusal kurtuluş cephesi tarafından temsilci olarak belirlenen el baradey’in ordudan akan kanı durdurmak için bir an önce duruma müdahale etmesini isteyeceğini aktardı.

devlet televizyonunun haber merkezine giren askeri yetkililer, reuters ajansına göre binayı koruma altına aldı.

20'den fazla kişi öldü

siyasiler ve ordu cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, mursi'nin taraftarları ve karşıtları sokaklarda gösteriler düzenliyor. hüsnü mübarek'in devrilmesinde sembolik önemi bulunan tahrir meydanı'nda buluşan muhalifler, mursi'nin istifasını istiyor.

reuters haber ajansı, 30 haziran’da kitlesel protesto gösterilerinin başlamasının ardından mursi yandaşları ve muhalifleri arasındaki çatışmalarda 20’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

muhammed mursi'nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının birinci yıldönümünde istifasını isteyen binlerce kişi pazar gününden itibaren meydanları doldurmaya başladı.

eylemciler, müslüman kardeşler'in siyasi kanadı hürriyet ve adalet partisi'nin kahire'deki merkezine ve iskenderiye'deki şubesine saldırdı.

'boyun eğmeyeceğim'

ordunun verdiği ultimatomun ardından mursi, açıklama yapmış ve baskılara boyun eğmeyeceğini söylemişti. muhaliflerin istifa ve erken seçim talebini de geri çeviren mursi, anayasal meşruiyetin bir alternatifi olmadığını vurgulayarak ordunun muhtırasını reddetmişti.

mursi, mısır tarihindeki ilk demokratik seçimlerde işbaşına gelmiş meşru bir lider olduğunu ve halkın verdiği bu sorumluluğu hayatı pahasına taşımaya devam edeceğini kaydetmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;