Mısır'da Mursi Dönemi

Mursi ültimatomu reddetti

Mısır Cumhurbaşkanı, ordunun '48 saat içinde diyaloğu sağlayın' çağrısına, 'milli mutabakat için kendi planlarımı uygulayacağım' yanıtını verdi.

Konular: Afrika, Mısır
Mısır'da pazar gününden bu yana devam eden protestolarda en az 16 kişi hayatını kaybetti. [Reuters]

mısır'da müslüman kardeşler ve muhalifler arasında beş gündür süren protesto ve çatışmaların ardından cumhurbaşkanı muhammed mursi, ordunun kendisine verdiği ültimatomu kabul etmedi. 

ordunun mursi'ye uzlaşı için 48 saat tanıyan ültimatomunun ardından sabah erken saatlerde cumhurbaşkanlığı ofisinden açıklama yapıldı. açıklamada "cumhrubaşkanı daha önce planladığı gibi ulusal uzlaşı sağlamak üzere kendi yolunu takip edecektir" denildi.   

ordunun açıklamasını yapmadan önce cumhurbaşkanı'na danışmadığı belirtilen bildiride, mursi'nin yapılan bölücü açıklamalara rağmen kendi yolundan çıkmayacağı ifade edildi.

pazartesi günü ordu tarafından yapılan deklarasyonda, cumhurbaşkanı mursi’nin 48 saat içinde liberal muhaliflerle uzlaşı için gerekli ortamı oluşturması aksi halde ordunun kendi yol haritasını izleyeceği belirtilmişti. iktidardaki müslüman kardeşler ise ordunun açıklamasını ‘askeri müdahale olabilir’şeklinde değerlendirmişti.

obama: tek yol diyalog

öte yandan abd başkanı barack obama da mursi’yi telefonla arayarak  muhalefetin kitlesel protestolarına acilen yanıt vermesini istedi. obama, siyasi krizi çözmenin tek yolunun diyalog olduğunu aktardı.

obama, pazar gününden bu yana ölü sayısının 16’yı bulduğu olaylarda taraflara gösterilerini barışçıl zeminde tutmaları çağrısı da yaptı. 

obama afrika seyahati kapsamında bulunduğu tanzanya’da yaptığı açıklamada ise “demokrasi seçimden fazlasıdır. demokrasi aynı zamanda tüm mısırlıların seslerini kendilerini temsil eden parlamentoya duyurabilmesidir” diye konuştu. 

obama olaylar sırasında yaşanan şiddet olaylarına, özellikle kadınlara yönelik taciz boıyutuna varan olaylara değinerek mursi’den taraftarlarına şiddete başvurmamaları çağrısı yapmasını istedi.

bakanlar istifa etti 

pazartesi günü beş bakanın muhalif göstericilere destek vermek amacıyla görevlerini bırakmalarının ardından bir bakanın daha istifa ettiği haberi geldi. haber ajansı reuters, mısır'ın resmi haber ajansı mena'ya dayandırdığı haberinde dışişleri bakanı kamil amr'ın istifa ettiğini aktardı.

pazartesi günü koltuğunu bırakan isimler ise turizm bakanı hişam zagzug, iletişim ve bilgi teknolojileri bakanı atıf hilmi, hukuk işleri devlet bakanı hatim becatu, çevre işleri devlet bakanı halit fehmi ve içme suyu tesisleri bakanı abdulkuva halife oldu.   

büyük beklentilerden kaosa

muhammed mursi'nin cumhurbaşkanlığı yüksek belentilerle başladı ancak kısa sürede ülkedeki kamplaşma derinleşti, muhalifler ve iktidar yanlıları birçok kez karşı karşıya geldi.

mursi'nin koltuğuna oturduğu ilk günlerde cumhurbaşkanının çalışma ofisi ettehadiye sarayı'nın kapısına gelenler, yeni liderden iş ve daha iyi bir hayat talep ediyordu. birkaç ay sonra ise, muhalifler mursi'yi mısır'ın değil müslüman kardeşler'in çıkarlarına hizmet etmekle suçlamaya başladı.

bölünmeyi derinleştiren barikat

yeni cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler tanıyan ve başsavcıyı değiştirme imkanı veren düzenlemenin kabul edilmesi büyük kırılmaya yol açtı.

devrim sonrası anayasa referandumuna doğru siyasi gerilim tırmandı, muhalefete göre anayasa yazım sürecine cumhurbaşkanının partisi ve islami gruplar hakim olmuştu. muhalifler 'son uyarı' diyerek sokağa çıktı, taraftarları ise destek için başkanlık sarayı'nın önünde toplandı.

mübarek'i devirmek için işbirliği yapan grupların birbirleriyle çatıştığı günler yaşayan mısır'da, sarayın çevresine kurulan askeri barikat bölünmeyi daha da derinleştirdi.

hırsızlık yüzde 350 arttı

mursi döneminde, içişleri bakanlığı verilerine göre cinayet oranı yüzde 130 arttı. aynı dönemde adam kaçırma oranlarındaki artış yüzde 145 ve hırsızlık yüzde 350.

gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 25'i bulduğu ülkede, nüfusun yarısı günde iki doların altındaki gelirle yaşamını sürdürüyor.

mısırlıların en az yarısı mursi'nin seçimle gelen bir lider olduğunu ve görev süresi bitinceye kadar koltuğunda kalması gerektiğini savunuyor. erken seçim dilekçesini 22 milyon kişinin imzaladığını savunan muhalifler ise, mursi'nin ekonomik darboğaza çare bulamadığını söylüyor.

demokrasinin tanımını tartışan mısır'da, ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek 2011'in ilk günlerinde devrilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;