Afrika

Nijerya'da Hristiyanlara saldırı

Kuzeydeki Jos kentinde bomba yüklü araç pazar ayinine katılanları hedef aldı, en az dört kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Öne Çıkanları

Kiliseye giremedi

Boko Haram şüpheli

26 Şubat'ta da saldırı

Nijerya'da son aylarda ülkedeki Hristiyan nüfusun hedef olduğu çok sayıda saldırı gerçekleşti. [Reuters]

Boko Haram örgütü

ismi 'batı tarzı eğitim haramdır' anlamına gelen örgüt 2002 yılında maiduguri’da kuruldu. örgütün saldırıları ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelere de hızla yayılıyor. londra merkezli insan hakları izleme örgütü'ne göre boko haram, faaliyetlerini hızlandırdığı 2009 yılından bu yana 935 kişiyi öldürdü. bunlardan 250'si bu yılın ilk haftalarında öldürüldü. örgüt afganistan’da faaliyet gösteren taliban’ın yapılanmasını örnek alıyor. saldırılarında ağırlıklı olarak güvenlik güçlerini ve hristiyanları hedef alıyor.

afrika ülkelerinden nijerya'da hristiyanları ve kiliseleri hedef alan saldırılara bir yenisi eklendi. 
 
ülkenin kuzeyindeki jos kentinde bomba yüklü bir araç, kilise bahçesine girmeden durduruldu. saldırganlar bunun üzerine aracı patlattı.
 
st. sinba katolik kilisesine pazar ayini için gelenlerden en az dört kişi hayatını kaybetti.
 
eyalet sözcüsü pam ayuba, yaptığı açıklamada patlama bölgesinin güvenlik çemberine alındığını ve incelemelerin sürdüğünü söyledi.
 
jos kentinde 26 şubat tarihinde yine bir kilisede gerçekleşen patlamada üç kişi hayatını kaybetmişti.
 
saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak son aylarda nijerya'da hristiyanları hedef alan boko haram örgütünden şüpheleniliyor. özellikle başkent abuja’daki birçok bombalı saldırının sorumluluğunu islamcı boko haram örgütü üstlenmişti.
 
adı 'yabancı eğitim haramdır' anlamına gelen örgüt, nijerya’da islam dininin kanunlarının geçerli olmasını istiyor. örgüt, hristiyanların kutsal günü noel’de de yine başkent yakınlarında bir katolik kilisesine bombalı saldırı düzenlemiş, olayda en az 44 kişi hayatını kaybetmişti. 
 
boko haram, ocak 2011'de nijerya’nın en büyük ikinci kenti kano’da düzenlediği eşzamanlı saldırılarda 178 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;