Amerika

Rice, Bingazi'yi yanıtladı

Libya'daki saldırı sonrası yaptığı açıklamalarla ABD'de yoğun tepki çeken BM Büyükelçisi, kendisine sorular soran Cumhuriyetçi senatörleri tatmin edemedi.

Haberin Öne Çıkanları

'İstihbarat yanlıştı'

'Halkı yanıltmadım'

'Rice'ı takıntı yaptılar'

Beyaz Saray, Cumhuriyetçilerin Rice'la ilgili eleştirileri ‘takıntı’ haline getirdiklerini savunuyor. [Reuters]

abd’nin bm büyükelçisi susan rice, salı günü cumhuriyetçi senatörler john mccain, lindsey graham ve kelly ayotte ile kapalı kapılar ardında bir araya geldi. cia başkanı michael morell ile birlikte cumhuriyetçi senatörlerin karşısına çıkan rice, libya'nın bingazi kentindeki abd büyükelçiliği’ne yönelik gerçekleşen saldırıyla ilgili soruları yanıtladı.

rice’ın ikinci kez seçilen abd başkanı barack obama tarafından dışişleri bakanlığı’na aday gösterilmesini istemeyen cumhuriyetçi senatörler, aldıkları yanıtlardan tatmin olmadıklarını söyledi.

görüşmenin ardından açıklama yapan susan rice ise, cumhuriyetçilere istihbaratçılar tarafından ilk aşamada sağlanan bilgilerin önemli bir açıyı doğru yansıtmadığını, bingazi’de protesto ya da gösteri olmadığını aktardığını söyledi.

ne kendisinin ne de yönetimden başka birinin abd halkını yanıltmayı hedeflemediğini vurgulayan rice, "saldırıların ardından aldığımız istihbaratın doğru olduğunu umarız" ifadesini kullandı.

beyaz saray sahip çıktı

rice-cumhuriyetçiler randevusundan sonra beyaz saray'dan da açıklama geldi. büyükelçiye bir kez daha sahip çıkan beyaz saray, cumhuriyetçilerin rice'la ilgili eleştirileri ‘takıntı’ haline getirdiklerini öne sürerek tepki gösterdi.

cumhuriyeçi senatörlerin suçlamalarını 'partizanca' bulan beyaz saray sözcüsü jay carney, rice’ın pazar sabahı yayımlanan bir programda yaptığı açıklamanın ‘takıntı’ haline getirilmesinin yersiz olduğunu söyledi.

abd başkanı barack obama, önceki demeçlerinde, fbi’ın ve dışişleri bakanlığı’nın araştırma sonuçlarının ve suçluların adalet karşısına çıkarılmasının kendisi için daha öncelikli olduğunu ifade etmişti.

istihbarat zor durumda bıraktı

11 eylül tarihinde, bingazi'deki abd büyükelçiliği’ne yönelik saldırıda büyükelçi ile üç abd’li diplomatın ölmesinin ardından yaptığı açıklamalar cumhuriyetçiler tarafından eleştirilen rice, saldırının planlı olmadığını söylemişti.

abd’de 6 kasım’da yapılan başkanlık seçimi öncesinde katıldığı bir sabah programında konuşan rice, saldırının, abd’li bir film yapımcısının müslümanları eleştiren filmine tepki olarak spontane geliştiğini söylemişti. daha sonra gelen istihbaratın saldırının planlı olduğunu ortaya koyması, rice'ı zor durumda bırakmıştı.

cumhuriyetçiler, kamuoyunu yanıltmakla suçladıkları rice'ın, senato'da alacağı olası görevi bloke edeceklerini ilan etmişti. 

11 eylül 2001 saldırılarının yıldönümünde bingazi'deki abd büyükelçiliği'ni hedef alan göstericiler, büyükelçi chris stevens ve üç diplomatı öldürmüştü. cumhuriyetçiler, yurt dışındaki misyonların güvenliğini etkin şekilde sağlayamadığı gerekçesiyle seçimler öncesinde obama'ya yüklenmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;