Türkiye - Rusya ilişkileri

Rusya'dan ekonomik misilleme

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'ye misilleme niteliğinde ekonomik kararlar içeren bir kararname imzaladı. Türkiye'den bazı ürünlerin ithalatına ve bazı Türk şirketlerin Rusya'daki faaliyetlerine kısıtlamalar getirildi. Rus hükümeti 'kara liste' belirleyecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin [Fotoğraf: Reuters]

türkiye’nin suriye sınırında hava sahasını ihlâl eden rus savaş uçağını salı günü düşürmesinin ardından rusya devlet başkanı vladimir putin, türkiye’ye misilleme niteliğinde bazı ekonomik kararları hayata geçiren başkanlık kararnamesine imza attı. kararlara gerekçe olarak ‘rus halkının milli güvenliğini korumak’ gösterildi.

putin’in onayladığı yaptırımlar arasında ihraç edilen türk mallarına yönelik kısıtlayıcı düzenlemeler, rusya’da görev yapan türk şirketlerinden 'kara listeye' alınanların faaliyetlerine kısıtlamalar var.

ayrıca 1 ocak 2016’dan itibaren rus şirketler işe yeni türk personel alırken de bu listeye uyacak. rusya'da çalışan yaklaşık 200 bin türk vatandaşı olduğu tahmin ediliyor.

rusya'dan türkiye'ye özel uçaklarla uçuş yasağı da getiren düzenlemenin yanı sıra putin, tur şirketlerine türkiye'ye sefer düzenlememe çağrısı da yaptı. dışişleri bakanı sergey lavrov da benzer bir çağrı yapmıştı.

lavrov ayrıca, iki ülke arasındaki vize serbestîsinin de kaldırılacağını söylemişti. kararnameye göre, 1 ocak 2016'dan itibaren türk vatandaşlarının rusya'ya vizesiz girişi durdurulacak. bu önlemlerin rusya'da geçici oturma iznine sahip veya rusya'ya diplomatik temsilcilik ya da konsolosluk çalışanı türk vatandaşlarını etkilemediğinin ise altı çizildi.

ortak proje iptali

rusya başbakanı dimitri medvedev, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar hazırlığında olduklarını ve hukuk çerçevesinde kalmak koşuluyla özel uygulamalar getireceklerini söylemişti. medvedev, iki ülkenin ortak projelerinin dondurulması ve türkiye'ye yatırımların askıya alınmasının da söz konusu olduğunu söylemişti.

putin'in imzaladığı kararnamede ortak projeler ya da yatırımlar konusuna değinilmedi.

ürünlere sıkı denetim

rusya tarım bakanlığı, olaydan iki gün sonra gümrük birimlerine türkiye’den gelen ürünlere denetimin sıkılaştırılması talimatını vermiş, gıda ambargosunun gündemde olmadığını söylemişti.

iş adamları gözaltında

rusya’da yugargo uluslararası tarım fuarı’na giden 26 türk iş adamı fuar alanında gözaltına alınmış, 10 gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra sınır dışı edilecekleri açıklanmıştı.

türk dışişleri ve türkiye'nin moskova büyükelçiliği de türk vatandaşlarına mecbur kalmadıkça rusya’ya gidilmemesi, rusya’dayken de tüm izin belgelerinin her an yanlarında taşınması uyarılarını yaptı.

kaynak: reuters, dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;