Türkiye - Rusya ilişkileri

Lavrov: Ben gitmiyorum, siz de gitmeyin

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal etti. Türkiye'de terör tehdidinin Mısır kadar yüksek olduğunu savunan Lavrov, Rus vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" çağrısı yaptı.

türkiye'nın suriye sınırında hava sahasını ihlâl eden rus savaş uçağını düşürmesinin ardından rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, çarşamba günü türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal etti. rusya'nın soçi kentinde gazetecilere konuşan lavrov, türkiye'de "terör tehdidinin" en az mısır kadar yüksek olduğunu iddia ederek rus turistlere türkiye'ye gitmeyin çağrısı yaptı. lavrov'un ziyaretini iptal ettiği, türk dışişleri'ne de iletildi.

rusya devlet başkanı vladimir putin de soçi'de yaptığı açıklamada uçağın vurulmasıyla ilgili "sırtımızdan hançerlendik" demiş, olayın türkiye ile rusya arasındaki ilişkiler bakımından çok ciddi sonuçları olacağını söylemişti.

ihlâle tepki gösteren başbakan davutoğlu, "sınırlarımızı kim ihlâl ederse ona karşı her türlü tedbiri almak hakkımız ve görevimizdir” diye konuştu.

rusya'ya ait bir savaş uçağı salı günü öğle saatlerinde türkmen dağı yakınlarında türk hava sahasını ihlâl etti. genelkurmay başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 5 dakika içinde 10 kez uyarılan uçak türk jetleri tarafından düşürüldü. uçaktaki iki pilot yanan aracı paraşütlerle terk etti.

bölgedeki suriyeli muhalifler, pilotlardan birini ölü ele geçirdiklerini söyledi. rus uçakları gün boyu bölgede alçak uçuşlar yaparak pilotları aradı.

"bu tür olaylara nasıl karşılık vereceğimizi düşünüyoruz"

konuyla ilgili rusya savunma bakanlığı tarafından bit açıklama yapıldı. açıklamada şu ifade yer aldı:

"türk hava kuvvetleri'nin rus jetine karşı attığı adımları dostane olmayan tutum olarak görüyoruz. bu tür olaylara nasıl karşılık verileceği konusunda bir paket üzerinde çalışıyoruz"

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;