Ukrayna

'Siyasi yollar kapanmadı'

Kırım Tatar liderlerinden Mustafa Kırımoğlu ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, referandum sonrası siyasi yolların kapanmadığını, hiçbir ülke dışlanmadan istişarelerin süreceğini söyledi.

Davutoğlu ile Kırımoğlu, referandum sonrası durumu değerlendirdi. [AA]

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ve kırım tatarları liderlerinden kırım tatar milli meclisi'nin eski başkanı mustafa kırımoğlu ile yaklaşık bir buçuk saat görüştü. görüşmede dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu ve ukrayna'nın türkiye büyükelçisi sergei korsunsky de bulundu. 

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ortak basın toplantısında kırım'daki referandum sonucunu değerlendirdi:

"dünkü referendum ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlâl etmesi ve uluslararası hukuka uygun olmaması bakımından kabul edilemez. ikinci ilke kırım, ukrayna'nın bir parçasıdır ve bizim için dost bir ülkenin parçasıdır. kırım türkleri bakımından da çok özel önem ifade eder. önemli olan bütün sürecin, tarafların bu meseleyi daha fazla büyütmeden ve etnik çatışmaya yol açmadan tamamlanmasıdır." 

davutoğlu siyasi çözüm yollarının kapanmadığını belirtti, kırım özerk cumhuriyeti'yle müzakerelere başlanması çağrısı yaptı: 

"referandumların toprak bütünlüğü esasında seyretmemesi bir anda pek çok ülkede kriz çıkmasına sebebiyet verir. soğuk savaş sonrası donmuş olan pek çok mesele var. referandum sonrası çözüm yolları kapanmış değil. kırım özerk cumhuriyeti'yle ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde, anayasa reformu çerçevesinde müzakerelerin başlaması lazım. hiçbir ülke dışlanmadan, herkesin de toprak bütünlüğü çerçevesinde bir karar alınması lazım. askeri manevra, yığınak ve hareketlenmelerden kaçınarak bütün tarafları diplomasi alanında çalışmaya çağırıyoruz."

davutoğlu, abd'nin kırım'daki referandum sonucunu tanımayacağına ilişkin birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'ne sunduğu karar tasarısını veto eden rusya için de 'rusya'nın tek başına kalması bizim için doğru değildir' ifadelerini kullandı. türk dışişleri bakanı, "kırım, tatar türklerinin asli vatanıdır ve öyle de kalacaktır" dedi.

kırımoğlu: yarın ne olacağı şüpheli 

kırım tatarları liderlerinden kırım tatar milli meclisi'nin eski başkanı mustafa kırımoğlu da kırım'daki referandum sonucunu tanımadıklarını söyledi, endişelerini dile getirdi:

"referandum bm'in 'her milletin kendi kaderini tayin etme hakkı' ilkesine dayandırılıyor. bu saçma bir şeydir çünkü kırım halkı diye bir şey yok. ukrayna toprağından yabancı askerin çıkarılması taraftarıyız. kırım yarımadası, ukrayna'nın parçasıdır. biz yarım yüzyıl boyunca öz vatanımıza dönmek için mücadele verdik ve 'hiç kan dökmedik' diye gururla söylüyorduk. ama artık yarın ne olacağı şüpheli. 'çatışma olmayacak, kan dökülmeyecek' demek mümkün değil."   

pazar günü başbakan erdoğan'la görüştü

mustafa kırımoğlu 16 mart pazar günü izmir'de başbakan erdoğan'la bir araya geldi. görüşmede erdoğan yaşanan olaylardan ve artan gerilim ortamından endişe duyduğunu iletti. erdoğan, kırım’da bir çatışma olmaması ve kırım tatarlarının zarar görmemesi için türkiye'nin büyük çaba harcadığını vurguladı. 

erdoğan, ayrıca türkiye olarak ukrayna’nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması için yoğun bir diplomasi faaliyeti içinde olduklarına da dikkati çekti.

ukrayna'dan kırım tatarları açıklaması

ukrayna ise, kırım'da kendi kaderini tayin hakkına sahip olan halkın ruslar değil, kırım tatarları olduğunu söyledi.

ukrayna dışişleri sözcüsü yevgen perebiynis, rusya'nın, kırım'ın kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğu yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, kendi kaderini tayin hakkının, bir bölgenin yerleşik halkları açısından geçerli olduğunu söyledi.

al jazeera'den deniz berktay'ın takip ettiği toplantıda perebiynis, ukrayna'da yerleşik halk olarak dört etnik grubun bulunduğunu, bunların ukraynalılar, kırım tatarları, kırımçaklar (kırım tatarcası konuşan musevi dinine mensup bir etnik grup) ve karaimler (türk kökenli musevi bir etnik grup) olduğunu dile getirdi. ukrayna'da diğer etnik grupların sonradan bu ukrayna topraklarına yerleştiklerini söyleyen perebiynis, bu çerçevede, kırım tatarları'nın söz sahibi olmadığı hiçbir çözümün, geçerli olmayacağını kaydetti.  

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;