Kürt sorunu

Türk: Sızdırma ahlaksızlık

DTK Eşbaşkanı, BDP milletvekilleri ile PKK lideri Öcalan’ın görüşme tutanaklarının basına servis edilmesine tepki gösterdi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Erbil'de konuştu

'Gerekirse özür dileriz'

Kandil'e gitmişti

Türk, sızdırma konusunda sorumlulukları varsa özür dileyebileceklerini vurguladı.
Türk, sızdırma konusunda sorumlulukları varsa özür dileyebileceklerini vurguladı. [AA]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ve mardin bağımsız milletvekili ahmet türk, pkk lideri abdullah öcalan ile bdp milletvekilleri arasında 23 şubat'ta yapılan görüşmenin tutanaklarının sızdırılmasını, ‘ahlaksızlık’ olarak nitelendirdi. türk, konu hakkında sorumlulukları varsa özür dileyebileceklerini söyledi.

kuzey irak’ı ziyaret ederek kandil dağı’ndaki pkk yöneticileriyle görüşmeler yapan milletvekili heyetinde bulunan türk, pazar günü bölgenin en büyük kenti erbil’de bulunan bdp bürosunda, dtk eşbaşkanı ve van bağımsız milletvekili aysel tuğluk ile bdp diyarbakır milletvekili altan tan'la birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

bdp heyetiyle öcalan arasındaki görüşmenin tutanakları geçtiğimiz perşembe günü basına sızmıştı. milliyet gazetesinin sayfalarına taşıdığı belgelere göre, öcalan, yeni süreçte pkk’nın türkiye dışına çekilmesinin tbmm kararıyla olacağını belirtiyor.

öcalan, "tbmm onaylayacak, hakikat komisyonu kurulacak, köylere dönüş olacak. bunları yapmazlarsa çekilme olmaz. süreç başarısız olursa 'apo öldü' diyeceksiniz. ben yokum. bdp ve pkk'nın beni kullanmasına izin vermem" ifadelerini kullanıyor.

'süreci kürtler bozmayacak'

milli istihbarat teşkilatı (mit) ile imralı adası’nda ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan öcalan arasında başlatılan görüşme sürecine ilişkin yorumlarda bulunan türk, "çözüm için umutluyuz, hükümetin oyalama niyetinde olduğunu düşünmüyorum" dedi.

türk, imralı'dan gönderilen mektubun kandil'e ulaştığını, onların da düşüncelerini ortaya koyarak taleplerini ileteceklerini söyledi. kürt siyasetçi, ''asla ve asla bu sürecin kürtler tarafından bozulmasına kürt tarafı, izin vermeyecek'' diye konuştu.

dtk eşbaşkanı, sürecin henüz başında olduklarını ve kürtler açısından bu sürecin ciddi bir şekilde ele alınması konusunda herhangi bir kuşkunun olmadığını dile getirerek, başta bdp olmak üzere kandil'in ve bütün kürt tarafının bu konuda endişelerinin henüz ortadan kalkmadığını ifade etti.

mektuplar gönderildi

ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, ocak ayı başında, mit üzerinden başlatılan yeni görüşme süreci kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü. şubat ayı sonlarında da bdp'li milletvekilleri pervin buldan, sırrı süreyya önder ve altan tan'dan oluşan ikinci heyet, pkk liderini ziyaret etmişti.

pkk lideri öcalan, bdp’li milletvekillerinden oluşan ikinci heyetle imralı’da yaptığı görüşmenin ardından, bdp'ye, pkk'nın kandil dağı'ndaki silahlı güçlerine ve örgütün avrupa kanadına ayrı ayrı mektup yazmıştı.  

ilk kez geçtiğimiz yılın son günlerinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından telaffuz edilen öcalan ile görüşme sürecinin içeriğine ilişkin ilk bilgileri ise 31 aralık'ta erdoğan’ın siyasi danışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;