Kürt sorunu

BDP'liler İmralı'ya gitti

Milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan, PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek amacıyla İmralı Adası'nda.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

İkinci heyet

Yola çıktılar

Mektuplar bekleniyor

Adalet Bakanlığı, İmralı'ya giden üç milletvekilinin isimlerini perşembe günü onaylamıştı. [AA]

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

bdp'li milletvekillerinden oluşan bir ekip, kürt sorunu'nun çözümü için pkk lideri abdullah öcalan’la yürütülen görüşme süreci çerçevesinde, öcalan'ın ömür boyu hapis cezasını çektiği imralı adası'na gitti.

bdp grup başkanvekili pervin buldan, istanbul milletvekili sırrı süreyya önder ve diyarbakır milletvekili altan tan, saat 09.20 sıralarında istanbul ataköy marina’dan bir sahil güvenlik botuyla denize açılırken, konu hakkında basına herhangi bir açıklama yapılmadı. heyet, yaklaşık iki saatlik yolculuk sonrası bursa ili sınırları içinde yer alan adaya ulaştı.

öte yandan, başbakan recep tayyip erdoğan, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, hükümet olarak imralı ile görüşme süreci çerçevesinde amaçlarının silahların bırakılması olduğunu söyledi. erdoğan, “bu süreçte daha önce yaşanmış bazı talihsiz gelişmelerin yaşanmaması için tedbirlerimizi alırız” diye konuştu. erdoğan, “taşın altına hep birlikte elimizi, vücudumuzu koymalıyız ve bu neticeyi almalıyız'' dedi. 

siyaseti ve kamuoyunu uzun süredir meşgul eden, öcalan'la görüşecek ikinci milletvekili heyetinde kimlerin yer alacağına ilişkin soru, perşembe günü yanıt bulmuştu. adalet bakanlığı, önder, tan ve buldan'ın imralı adası'na gitmesini onaylamıştı.
 
'mesajı aktaracağız'
 
bdp eş başkanı selahattin demirtaş da, parti olarak öcalan'ın göndereceği mesajın örgüte aktarılmasını sağlayacaklarını söylemişti
 
bdp destekli bağımsız milletvekili ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, ocak ayı başında, milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden öcalan ile başlatılan yeni görüşme süreci kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü.

cumartesi günü imralı adası'na gidenlerden pervin buldan, faili meçhul cinayet sonucu ölen kürt siyasetinin önemli isimlerinden savaş buldan’ın eşi. adıyamanlı bir türkmen olan sırrı süreyya önder, bdp'de son dönemde en çok öne çıkan isimlerden biri. önder, sol kesimlere yakın bir siyasetçi olarak tanınıyor. altan tan ise önder'in aksine islami çizgiden gelen bir siyasetçi. tan, daha önce refah partisi’nde de görev yapmıştı.

öcalan mektup gönderecek

ak parti hükümeti kürt sorunu'nun çözümü için, türkiye basınında yer alan ve ankara tarafından yalanlanmayan dört aşamalı bir plan başlatmıştı. planın önemli bir ayağını bdp milletvekillerinin imralı ziyareti oluşturuyor.

ziyaret sırasında, öcalan'ın, bdp ve kendisini 'kürdistan'ın en geniş sivil ve siyasi çatısı' olarak tanımlayan demokratik toplum kongresi'nin yanı sıra pkk'nın kandil ve avrupa kollarına birer mektup göndermesi bekleniyor. öcalan'ın pkk'ya göndereceği mektupta 'çatışmasızlık' çağrısı yapması da bu plan dahilindeki aşamalardan biri. 
 
ilk kez geçtiğimiz yılın son günlerinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından telaffuz edilen sürecin içeriğine ilişkin ilk bilgileri erdoğan’ın danışmanlarından yalçın akdoğan duyurmuştu.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;