Suriye'de iç savaş

Türkiye Suriye uçağını düşürdü

Genelkurmay Başkanlığı, ikazlara rağmen Türk hava sahasını ihlal eden bir Suriye savaş uçağının F-16'lar tarafından vurulduğunu ve Suriye tarafındaki Keseb kasabasına düştüğünü açıkladı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Türk jetleri tarafından düşürülen Suriye uçağı böyle görüntülendi. [AA]

genelkurmay başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada pazar günü öğle saatlerinde suriye'ye ait iki savaş uçağının türk sınırına yakın mesafeden uçtuğu belirtildi. açıklamaya göre ikazlara rağmen türk hava sahasını ihlal eden bir suriye uçağı türk f-16'ları tarafından vuruldu. genelkurmay başkanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"suriye’ye ait iki adet mig-23 uçağının, suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 mart 2014 saat 13.01’den itibaren diyarbakır’daki birleştirilmiş kontrol ihbar merkezi (bikim) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve suriye uçakları türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

yapılan ikazlar üzerine, suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında hatay/yayladağı’na bağlı çamlı tepe hudut karakolu bölgesinde türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet f-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de suriye uçağına füze atmış ve isabet alan suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve suriye topraklarında yer alan kesep bölgesine düşmüştür. uçağın kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.

kamuoyuna saygıyla duyurulur"

erdoğan duyurdu

türk hava sahasını ihlal eden suriye uçağının vurulduğunu ilk olarak kocaeli'nde düzenlediği seçim mitinginde başbakan recep tayyip erdoğan duyurdu.

erdoğan, mitingde yaptığı açıklamada "bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. f-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. onun için ben başta genelkurmay başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. mesele bu" ifadelerini kullandı.

'hırsızdan kahraman olmaz'

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, suriye uçağının düşürülmesiyle ilgili  "angajman kuralları ihlal edildiği için ordu gereğini yapmıştır" dedi, ancak bunun miting meydanlarında dillendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

istanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan kılıçdaroğlu, "ordunun yaptığı bu çalışma dolayısıyla erdoğan kendine bir pay çıkartmak istiyorsa buda doğru değildir. söyledim daha önce de hırsızdan kahraman olmaz herkesin bunu bilmesi gerekir" diye konuştu.

dışişleri: kabul edilemez

dışişleri bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, suriye rejiminin türkiye'ye yönelik açık ve kabul edilemez saldırıları sonrasında, 26 haziran 2012'de suriye’ye yönelik angajman kurallarında değişiklik yapıldığı hatırlatıldı.  

açıklamada "suriye rejimine ait iki savaş uçağının sınırımıza yaklaşması üzerine, askeri makamlarımızca gereken ikazlar yapılmış, bu uçaklardan biri ikazımız üzerine geri dönmüşken diğeri uyarılarımızı dikkate almayarak hava sahamızı ihlal etmiştir. bunun üzerine, hava kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ve titizlikle uygulanacağı ilan edilmiş olan angajman kurallarımız çerçevesinde söz konusu uçağa müdahalede bulunulmuştur" denildi.

dışişleri bakanlığı, konuyla ilgili bm genel sekreterine, bm güvenlik konseyine, nato genel sekreterine ve nato ‎konseyine bilgilendirme yapıldığını belirtti.

gül de tebrik etti

cumhurbaşkanı abdullah gül, türk silahlı kuvvetlerinin sınırı ihlal eden suriye uçağını düşürmesine ilişkin genelkurmay başkanı orgeneral necdet özel'i arayarak tebrik etti.

gül, görüşmede türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini vurguladı.

genelkurmay başkanı orgeneral özel de, görüşmede "görevimizi yaptık" ifadesini kullandı.

'türkiye'yi kimse test etmesin'

milli savunma bakanı ismet yılmaz da türk hava sahasını ihlal eden, suriye'ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, "türkiye'nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir. türkiye, vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya muktedirdir. bugünkü olay da bunu göstermiştir" dedi.

tbmm başkanı cemil çiçek ise, suriye uçağının düşürülmesine ilişkin, "türkiye'nin egemenlik haklarının ihlali söz konusu olduğunda uluslararası hukuk kendisine ne hak tanıyorsa bunun gereğini yapma gayreti ve çabası içerisinde olmuştur. olayın değerlendirmesinin böyle olması gerekmektedir"dedi.

çiçek konuyla ilgili genelkurmay başkanı orgeneral özel'den bilgi aldığını da açıkladı.

suriye, türk hükümetini suçladı

suriye dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, türk uçaklarının keseb bölgesinde operasyon yapan suriye uçağını düşürdüğü belirtilirken, olayın ‘eşi görülmemiş ve hukuksuz bir saldırı” olduğu belirtildi.

suriye'nin resmi haber ajansı sana'da yer alan açıklamada, "son olay suriye'de krizin başlangıcından bu yana yaşanan gelişmelerde türkiye'nin rolünü ortaya koyuyor" ifadeleri kullanıldı.

bölgede çatışmaların bir süredir devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi: 

"türk hükümeti saldırganlığa son vermeli. ankara, türk ordusunu maceraya sürüklememeli. teröristlerin suriye topraklarına girmesi için türk topraklarından tank desteği verildi. türkiye'den yapılan düşmanlık ve terör desteği kesilmeli."

açıklamada ayrıca uçağın vurulmasının ardından pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi.

suriyeli muhalifler, türkiye'nin hatay'a bağlı yayladağ sınır kapısı'nın karşısındaki keseb kasabasının tamamında kontrolü sağlamıştı.

bölgede rejime karşı el kaide'nin suriye kolu nusra cephesi ve islam cephesi'nin de savaştığı biliniyor.

çoğunluğu türkmen tugaylarından oluşan hür suriye ordusu (hso) birlikleri, pazar sabah 05.00’a kadar süren çatışmalar sonucunda kasaba merkezini rejim kuvvetlerinin elinden almıştı.

sınır bölgesinde bir süredir rejim ve muhalif birlikler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;