Türkiye

Üç ilde 'kürtaj' eylemi

Ankara, İstanbul ve İzmir'de eş zamanlı gösteriler düzenleyen kadınlar, "Yasal değil yasak kürtaj öldürür" şeklinde slogan attı.

Haberin Öne Çıkanları

İlk protesto değil

Sınırlama gelebilir

1983'e dek yasaktı

Ankara, İstanbul ve İzmir'deki gösterilere binlerce kadın katıldı. [AA]

türkiye'nin en büyük üç ilinde kadınlar 'kürtaj yasaklanmasın' talebiyle sokaklara döküldü.

ankara'da siyasal bilimler fakültesi cebeci yerleşkesi önünde, istanbul'da osmanbey metro istasyonu pangaltı çıkışında ve izmir alsancak'ta bir araya gelen eylemciler, "kürtaj yasaklanamaz" ve "yasal kürtaj değil, yasak kürtaj öldürür" sloganlarıyla, yeni düzenleme hazırlığındaki hükümeti protesto etti.

başkentteki eylemde, türkçe ve kürtçe sloganlar atıldı. eylemler, kürtaj haktır karar kadınlarındır platformu'nun açıklamasıyla sona erdi.

12 haftaya kadar devletin tüm kuruluşlarında kürtaj olma haklarının ellerinden alınmaması için yürüdüklerini söyleyen kadınlar, "başbakan'ın açıklamalarının üzerinden üç hafta geçti. protestolarımız sürecek" dedi. 

platform, evli kadınların kürtaj yaptırmak için eş iznine tabi olmasına yönelik düzenlenmenin de değişmesini talep etti. 

eş zamanlı eylemler, kürtaj yasağının gündeme gelişine yönelik ilk tepkiler değil. başbakan recep tayyip erdoğan’ın "kürtaj cinayettir" açıklaması ve hükümetin kürtajı sınırlamak istemesi istanbul’da binlerce kadın tarafından protesto edilmişti. 

3 haziran'da kadıköy’de kadın örgütleri öncülüğünde toplanan göstericiler; "benim bedenim, benim kararım", "kürtaj haktır, uludere katliamdır", "tecavüzü aklama" gibi pankartlar taşıyıp, altıyol meydanı’ndan iskeleye kadar sloganlar atarak yürümüştü. 
 
29 yıldır serbest
 
türkiye’de kürtaj 1983 yılına kadar yasaktı. o döneme dek kürtaja sadece tıbben gerekli görülürse izin veriliyordu.  
 
değiştirilmesi gündemde olan yasaya göre göre kürtaj, hamileliğin 10'uncu haftasına kadar yapılabiliyor. ancak anne hayatının tehlikeye girmesi ya da bebekle ilgili sorunlar tespit edilmesi halinde daha ilerki haftalarda da kürtaj mümkün. ayrıca tecavüz sonucu hamile kalınırsa, 20 haftaya kadar kürtaja izin var.
 
başbakan recep tayyip erdoğan’ın açıklaması ile sağlık bakanlığı’nın kürtaja yeni düzenleme getirilmesi için başlattığı çalışma devam ediyor.
 
kürtaj süresinin hamileliğin ilk 10 haftasından, ilk dört haftasına indirilmesi gündemde. kadın örgütleri ise bunun kürtajın neredeyse yasaklanması anlamına geldiğini belirtiyor. 
 
konunun tartışılması gerektiğini savunan sağlık bakanı recep akdağ ise anne sağlığıyla ilgili durumlara itiraz etmediklerini ve böylesi bir durumda kürtaja izin verilebileceğini belirtmişti. akdağ ayrıca tecavüz sonunu doğacak bebeğe ise gerekirse devletin bakacağını söylemişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;