Tayvan'dan Çin'e 'turistik' adım

Mayıs itibariyle Çin'den gelen turist sayı için belirlenen kotanın artırılacağını açıklayan Tayvan, turizm gelirini yükseltmeyi amaçlıyor.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Yüzde 40 artış

7 bin turist

Paylaşılamayan toprak

Kendisini 'Çin Cumhuriyeti' olarak tanımlayan Tayvan, Birleşmiş Milletler'deki sandalyesini 1971'de Çin'e kaptırmıştı. [AFP]

tayvan çin’den gelecek turist sayısına koyduğu kotayı yüzde 40 oranında yükseltti. hükümet tarafında yapılan açıklamaya göre, tayvan’a çin’den yılda 7 bin turist gelebilecek.  

tek başına ziyarete gelen turist kotası 1000’de 2 bine, grup haline gelen turistler için ayrılan kota ise 4 binden, 5 bine çıkarıldı. turizm bürosu’ndan yapılan açıklamada kotaların mayıs ayından itibaren geçerli olacağı belirtildi.

çin japonya’nın liderliğini ele geçirerek şu anda dünya genelinde en çok turist gönderen ülke konumunda. yalnızca 2012 yılında çin’den gelen turist sayısı 2.58 milyon olarak belirlendi.

tayvan da çin’in turist kaynağından yaralanmayı ve ülkenin turizm kaynaklarını genişletmeyi planlıyor. adada geçen yıl 2.96 milyar dolardan fazla harcama yaparak en çok alışveriş yapanlar yine çin’den gelen ziyaretçiler oldu.

tayvan’da pekin ile iyi ilişkiler kurmaya çalışan ma ying-jeou liderliğindeki hükümet 2008 yılında çin’den gelen turist gruplarına uygulanan yasağı kaldırmıştı. ardından 2011 yılının ortalarında da tek başına ziyarete gelen turistlere uygulana yasak kaldırılarak iki ülke arasında geçmişten gelen gerginliğin bitirilmesi yönünde adım atılmıştı.

çin’de asya'nın ilk cumhuriyetçi yönetiminin kurulmasına yol açan 1911 ayaklanmalarının 100’üncü yıldönümü kutlamaları sırasında, pekin yönetimi tayvan’a barışçıl yollardan birleşme için çaba gösterme çağrısı yapmıştı.

ma ise, karşılık olarak demokrasi ve özgürlük çağrısını yinelemiş, çin’in tayvan’ın varlığıyla yüzleşmesini istemişti.

kendi toprağı olarak görüyor

pekin, 1949 yılında iç savaş sırasında ülkeden kaçan milliyetçi çinlilerin kurduğu tayvan’ı, gelecekte çin ile birleşecek olan kendi toprağı olarak görüyor.

çin'de yaşanan iç savaş, koumintang'ın, yani çin milliyetçi halk partisi'nin yetkililerinin 1940'lı yılların sonunda tayvan'a kaçmasıyla sonuçlanmış, cumhuriyet burada yeniden kurulmuştu.

bm'de çin'i temsil ediyordu

soğuk savaş nedeniyle batı ile ilişkisini kesen çin, 1970'lerin başına kadar bm'de kendisini 'çin cumhuriyeti' olarak tanımlayan tayvan tarafından temsil edildi. 

ancak çin halk cumhuriyeti 1971 yılında tüm çin'i temsilen bm'ye kabul edildi.

tayvan o dönemden bu yana bm'nin çeşitli alt kuruluşlarına katılabilmek için mücadelesini sürdürüyor. ülke olimpiyatlar gibi uluslararası organizasyonlara ise çin taipeisi ismi ile katılıyor.

tayvan bugün aralarında türkiye ile birlikte afrika ve orta amerika'daki küçük ülkelerin dahil olduğu 23 ülke tarafından tanınıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;