Güreş
'Aileler beni örnek gösteriyor'
Siirtli Evin Demirhan, 19 yaşında Dünya Şampiyonası'nda mücadele edecek. Genç sporcu yakaladığı başarılarla bölgesindeki diğer ailelerin çocuklarını spora yönlendirmesini sağladı.
Haberin Öne Çıkanları
-15 yaşında güreşe başladı.
-Abileri ilk başta izin vermedi.
-BESYO'da okuyor
evin demirhan 8-14 eylül'de özbekistan'da düzenlenecek dünya güreş şampiyonası'na katılacak. milli sporcu, kariyerine nasıl başladığını, dünya şampiyonası'ndaki hedeflerini ve sporun hayatındaki yerinini al jazeera'ye anlattı.
güreşe nasıl başladınız?
19 yaşındayım. 15 yaşında güreşe başladım. arkadaşlarımın yönlendirmesiyle ile bu spora ilgi duydum. evimiz spor salonuna çok yakındı. bu yüzden sık sık salona gidebiliyordum. bir ay boyunca o zamanki antrenörüm selman mülayim ile çalışma fırsatım oldu. yetenekli olduğumu, devam edersem iyi yerlere gelebileceğimi söyledi. kısa bir süre sonra katıldığım ilk turnuvada 34 kiloda türkiye şampiyonu oldum. aynı sene yıldızlarda da üçüncülüğü elde ettim. bu başarılı sonuçların ardından kamplara davet edildim. profesyonel kariyerim bu şekilde başladı.
kamplara gitmenizi aileniz nasıl karşıladı?
kamplara kadar şehir dışına bile çıkmamıştım. türkiye şampiyonası sayesinde ilk kez siirt dışına çıktım. ilk zamanlarda abimler karşı çıkmışlardı. izin vermemişlerdi. başarılar geldikçe onlar da destek vermeye başladılar. ben de kamplara gittikçe bu hayata alıştım.
bu temponun içinde eğitim hayatınız nasıl ilerliyor?
geçen sene edirne beden eğitimi ve spor yüksekokulu’nda (besyo) beden eğitimi öğretmenliğini kazandım. bir sene orada okudum. olumsuz şartlar nedeniyle antrenman yapamıyordum. siirt’te besyo açılınca tekrar sınava girdim. şimdi siirt’teki okula başvurdum. gelecek yıl eğitimime orada devam edeceğim.
sporcu olmasaydınız hayatınız nasıl bir yön alırdı?
eğer güreşçi olmasaydım diğer insanlar gibi ya şu an üniversite okuyor ya da evde oturuyor olurdum. bizim doğuda toplum okumaya ve eğitime çok az önem veriyor. spor yapmasaydım evde oturan diğer arkadaşlarım gibi olurdum herhalde. spor sayesinde pek çok şehir ve ülke gördüm. elde ettiğim başarıların sonucunda kazandıklarımla aileme destek oldum. gençlerdeki derecelerimle hayatım kolaylaştı. abim ve ablam kpss sınavlarına giriyorlar. yoğun bir şekilde bu sınavlara çalışıyorlar. fakat ben hayatımı sporla kazandım. okulumu bitirip öğretmen olacağım. kpss gibi bir derdim olmayacak.
siirt’te çevreniz nasıl? insanlar sizi tanıyorlar mı?
değişen pek bir şey yok. fakat en azından diğer çocuklar beni örnek almaya başladılar. benim etrafımdaki aileler çocuklarını spora teşvik ediyor. beni örnek gösteriyorlar. onları spor salonlarına yönlendiriyorlar. artık kız, erkek ayırt etmiyorlar.
sizi konu alan bir belgeselde abinizin eğitim masraflarını karşıladığınızı söylemiştiniz. desteğiniz devam ediyor mu?
2010’da avrupa şampiyonu oldum. bu şampiyonluktan sonra kulübüm bana maaş bağladı. 300 lira kadardı. abim o zamanlar üniversitede okuyordu. burs da alamamıştı. bu yüzden aldığım maaşı ona gönderiyordum. onun eğitimine yardımcı oluyordum. o da okulunu bitirdi. şimdi siirt’te bizimle birlikte.
polonya’da düzenlenen avrupa gençler şampiyonası’nda gümüş madalya aldınız. sizin için nasıl geçti turnuva?
geçen sene 44 kiloda mücadele etmiştim. bu yıl bir üst sıklette yarıştım. buna rağmen geçen seneden daha iyi bir performans sergiledim diyebilirim. avrupa şampiyonası’nda finali 6-0 öndeyken kaybettim. altın madalya elimden kıl payı kaçtı. çok iyi hazırlanmıştım. dünya şampiyonası’nda beşinci oldum. şu ana kadar katıldığım bütün avrupa şampiyonalarında derece almayı başardım.
dünya şampiyonası’ndan beklentileriniz nedir?
büyüklerdeki ilk deneyimim olacak. hep gençlerde ve yıldızlarda güreştim. benim için zor olacak. çok tecrübeli isimler ile karşılaşacağım. hedefimiz her zaman büyük. türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. fakat şu da bir gerçek, henüz hazır değilim. o yüzden de çok iddialı olduğumu söylemem.
daha önce yaptığınız bir açıklamada kuralların değişiminin fiziksel olarak zorlayıcı olduğunu söylemiştiniz. yeni kurallar sizi nasıl zorluyor?
müsabakalar daha önce iki dakikadan üç devreydi. şu an üç dakikadan iki devre güreşiyoruz. değişen kurallara adapte olmakta zorlanıyoruz. dört yıl boyunca eski kurallar ile güreşmiştik. bir anda değişince uyum sağlayamadık. şimdi biraz daha alıştık diyebilirim.
kaynak: al jazeera
Yorumlar