İşgalin ardından Irak

Anbar’dan kaçıp Erbil'e sığındılar

Irak’ın Anbar eyaletinde ordu ile Irak Şam İslam Devleti ve aşiretler arasında süren çatışmalar göç dalgasını da beraberinde getirdi. Çatışmalardan kaçanlar 14 bin kişi Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'ne sığındı.

erbil’de bugünlerde anbar plakalı araçların sayısında dikkat çekici bir artış var. gelenlerin büyük bölümü anbar eyaletine bağlı felluce ve ramadi’den. kentteki otellerin neredeyse çoğunu kapatmışlar. geliş nedenleri yaşadıkları bölgelerdeki çatışmalar.
irak ordusu’nun anbar vilayetinde ay başında başlattığı operasyon ve ardından gelen çatışmalar hala sürüyor. çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte binlerce kişi yollara düştü. şiiler şii kentlere, sünniler de sünni bölgelerine yöneldi. kaçanların bir bölümü de irak kürdistan özerk bölgesinin başkenti erbil’i tercih etti. erbil’e gelenlerin sayısı bir ara 3500 aileye kadar çıktı. ancak gelenlerden 1200 aile geri döndü. kente sığınanların toplam sayısı ise, 14 bin civarında. 

Anbar'daki çatışmalar

sünnilerin çoğunlukta olduğu anbar’da olaylar, ramadi’de maliki hükümetinin protesto edildiği kampın askerler tarafından dağıtılması ile başladı. protestolara destek veren sünni bir milletvekilinin kanlı bir baskınla gözaltına alınmasıyla çıkan çatışmalar, civardaki felluce, hit ve tarmiya gibi şehirlere de sıçradı. bunun üzerine ordu anbar’a müdahale etti. askerler, aşiretler ve irak şam islam devleti adlı grupla çatışmaya başladı.yılın ilk günlerinde başlayan çatışmalar hâlâ sürüyor.

gelenler otellere sığındı
casım muhammed de, çatışmalardan kaçan felluce sakinlerinden biri. ticaretle uğraşıyor. çatışmalar başladığında eşi ve çocuklarıyla birlikte felluce'yi terketmiş. 15 gündür erbil’de otel odasında yaşıyorlar. irak ordusunu ‘maliki’nin ordusu’olarak nitelendiriyor ve ekliyor “maliki’nin ordusu bölgeye gelince, herkes kaçtı. biz de erbil’e geldik. son kalan birkaç  ev vardı, onlar da kaçtı." kendi imkanlarıyla otelde kaldıklarını söyleyen muhammed “durummuz iyi değil. otelde oda fiyatları 130 dolar. paramız yetmiyor. ne zaman döneceğiz bilmiyoruz. geri dönenlere de izin vermiyorlar. askeriyede tanıdığı yoksa izin vermiyorlar. ben bağdat’a gidecektim bırakmadılar” diyor.
casım muhammed irak ordusuyla çatışanların işid militanları değil aşiretler olduğunu da iddia ediyor.   
muhammed kendisi gibi anbar kentlerinden kaçanlarla birlikte, günün büyük bölümünü otelin lobisinde televizyon karşısında geçiriyor. kendisiyle birlikte gelişmeleri takip edenlerden biri de ramadili hasan abdullah. ramadi havadan bombalanmaya başladığında eşi ve üç çocuğunu alıp erbil’e gelmiş. akrabalarının halen ramadi’de olması nedeniyle tedirgin olduğunu söyleyen abdullah, "biz geldik ama biz de rahat değiliz”dedi. otellerin fiyatlarından şikayet eden abdullah, “paramız biterse mecburen döneceğiz. kimse bizi parasız barındırmaz" diye konuştu. 
bölgesel yönetim bm'den yardım istedi
erbil valisi nevzad hadi gelenlerin kendilerinden bir talepte bulunmadığını söyledi. hadi, sığınmacıların ev ve otellerde kalması nedeniyle, kamp kurma ihtiyacı duymadıklarını belirterek, "hepsi bir an önce evlerine dönmeyi bekliyor. burda kalıcı değiller. onların dönmesini beklediğimiz için kamp kurmadık. eğer hükümet karar verirse kamp kurarız. bm’ye de bilgi verdik, onlarda kendi açılarından kalan ailelere yardım etsin diye" ifadelerini kullandı.   
bm mülteciler yüksek komiserliği, geçen hafta yaptığı açıklamada, anbar’dan kaçanların sayısının 140 binden fazla olduğunu belirtmişti. anbarlı sığınmacılar kısa sürede evlerine dönmeyi umut ederken, irak ordusunun bölgede daha büyük operasyonlar yapmaya hazırlandığı bilgisi  geliyor. 

Mahmut Bozarslan

Diyarbakır muhabiri Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;