Türkiye Süper Ligi
Bilic gitmeli miydi?
Türkiye bu tip vedalara alışık. Buna karşın Avrupa'nın en çok teknik direktör değişikliğine giden ülkesi Türkiye'de Bilic'in vedası hâlâ tartışma konusu.
türkiye’de 2014-15 sezonu bu hafta sonu bitiyor. geçen 33 haftada türkiye’de tam 18 teknik direktör değişikliği yaşandı. şampiyon galatasaray bile sezonu iki teknik adamla tamamladı. bu sezon avrupa’da en çok teknik direktör vedasının yaşandığı ülke olan türkiye’de özellikle beşiktaş teknik direktörü slaven bilic’in vedası tartışma konusu oldu.
hırvat teknik adam beşiktaş’ın başında iki sezon kaldı. bu zaman içerisinde siyah beyazlılar hiç kupa kazanamadı. bu sezon derbilerde galibiyet elde edemedi. hatta bilic, beşiktaş tarihinde derbi kazanamayan tek teknik direktör olarak da tarihe geçti.
46 yaşındaki teknik adam döneminde beşiktaş sahası yeniden yapıldığından dolayı bu sezon iç saha maçlarını başka şehir ve statlarda oynamak zorunda kaldı.
beşiktaş, bu sene uefa avrupa ligi’nde son 16’ya kadar ulaştı. bu yolculukta tottenham hotspur’dan 4 puan aldığı grubu lider tamamladı, liverpool gibi premier league’in güçlü bir takımını iyi futbolla eledi. arsenal karşısındaki futbolu beğeni kazandı. beşiktaş, bu sezonda tam 13 hafta liderlik koltuğunda oturdu. son haftalarda art arda alınan kötü sonuçlar nedeniyle zirveyi kaptırdı ve sezonu da üçüncü sırada tamamladı. beşiktaş gelecek sezon da uefa avrupa ligi’nde mücadele edecek.
slaven bilic, oyuncularla olan iyi ve sağlıklı ilişkisi, ekip kurgusu, taraftarla olan samimi iletişimi, karizması, gençliği, farklı duruşuyla ön plana çıktı. beşiktaş taraftarı tarafından benimsendi. taraftarının büyük bir bölümünün kalmasını istemesine karşın hırvat teknik adam "bütün sorumluluğu üstüme alıyorum. beşiktaş her sezon şampiyonluk hedefiyle başlayan kulüp. 2 sezondur şampiyon olamıyoruz. bunun gerçekçi nedenleri var ama ne olursa olsun birinci sorumlusu benim" diyerek veda etti.
bu veriler ışığında bilic'in vedası farklı görüşleri ön plana çıkardı.
spor programcısı güntekin onay "ben beşiktaş şampiyon olamaz diye düşünmüyordum. bilic şampiyon olamaz diye düşünüyordum. geçen sene de bu filmi görmüştük. şampiyonlar ligi için avantajlıydı. sivas, konya, karabük maçlarından sadece 1 puan aldı. geçen sene gidemedi, bu sene gidemedi. avuçlarının içindeki 50 milyon euro'yu kaybetti" şeklinde düşünürken yorumcu rıdvan dilmen ise ihalenin bilic'e yıkılmaması gerektiği görüşünde:
"beşiktaş'ın son 20 yılda 3 şampiyonluğu var. istatistik olarak baktığınız zaman bütün ihaleyi bilic'e yıkmak yanlış olur. bilic, inönü stadı'nı koklamadan gidecek. 10 gün önce beşiktaş 64 puanla liderdi. o zaman bilic, demba ba, fikret bey başarılı, şimdi mi başarısızlar? demekki bu takımda başka sıkıntılar var başta teknik direktör olmak üzere ki ben bilic'i beğenen biriyim. oyuncuların 1.5 aylık bir düşüşü var. mesela gökhan töre, olcay şahan ve demba ba nisan'dan sonra ortada yok"
istikrarsızlığın adı türkiye
türkiye'de bilic'in vedası bir anlamda istikrarsızlığın da adı. gordon milne'in 1994 yılında ayrılmasının ardından beşiktaş bir teknik direktörle en fazla iki sezon çalışabildi. son 10 yılda 13 teknik adam değişikliği gördü, sadece 4'ü iki sezon dayanabildi.
fenerbahçe son 10 yılda 7, trabzonspor 11 galatasaray da 12 teknik direktör değiştirdi.
türkiye, diğer akdeniz ülkeleri gibi futbolda 'sabırsız ve istikrarsız' bir ülke. başarısız olduğu gerekçesiyle bir yıl içinde gönderilen joachim löw, almanya ile dünya şampiyonu oldu. 9 yıldan beri almanya'nın başında. beşiktaş'tan yollanan vicente del bosque ile ispanya tüm kupalara ambargo koydu. dünya ve avrupa şampiyonu oldu. 7 yıldan beri de aynı takımın başında.
türkiye'deki teknik direktörün ortalaması 7 ay
türkiye futbol federasyonu'nun dergisi tam saha'nın geçen sene yaptığı araştırmaya göre ülkedeki teknik adamların ortalama görev süresi 7 ay. türkiye'yi ispanya ve italya takip ediyor. premier league 21.5, bundesliga da 22.5 aylık ortalamayla avrupa'nın en istikrarlı ligleri olarak öne çıkıyor.
yükselen değer bundesliga, son yıllarda teknik adamlara tanıdığı süre anlamında diğer liglerin bir adım önünde. karşımıza da jurgen klopp örneği çıkıyor. sıkıntılı günlerinde borussia dortmund'un başına geçen klopp, yönetimin kendisine tanıdığı sabır ve hoşgörünün ardından takımına almanya şampiyonluğu yaşattı, şampiyonlar ligi'nde de finale çıkardı. geçen 7 yılın ardından bu sezon görevinden kendi isteğiyle ayrıldı.
ingiltere'de sir alex ferguson büyük zorluklarla aldığı manchester united'ı 27 yıl çalıştırdı. arsene wenger de kulübü arsenal beklenen başarılara ulaşamasa da 1996 yılından beri takımın başında.
ispanya'da son yıllarda barcelona ve real madrid'de bir istikrarsızlık göze çarpsa da bir ispanyol kulübünün antrenörüne biçtiği süre ortalama 2 sezon. la liga'da da karşımıza diego simeone örneği çıkıyor. arjantinli, 2011'den beri takımın başında. madrid ekibi uzun yıllar sonra la liga'da şampiyon oldu. avrupa ligi'ni kazandı. şampiyonlar ligi'nde de final oynadı. avrupa'nın en iyi kulüplerinden biri haline gelen takımda teknik direktöre tanınan sürenin başarıda payı büyük.
spor yazarı rıdvan dilmen'e göre antrenörler kulüplerdeki geleceklerini görebilmeli, yönetimler de teknik direktörlerine güvenmeli. hamza hamzaoğlu örneğini veren dilmen'e göre slaven bilic de bir gün yine inönü stadı'na gelebilir:
"her şeyi skor tabelasına göre düzenleyecek olursak türkiye'de her sene üç büyüklerden ikisi teknik direktör değiştirir. genelde de öyle oluyor zaten. şampiyon olamayan gidiyor. gerçi fenerbahçe'de şampiyon olan da gitti. antrenörlerin geleceğini görebilmesi lazım. mesela son iki hafta kala tüm başkan adayları hamza hamzaoğlu ile devam edeceğiz dediler. ama bilic için aynı şey söylenmedi. bu da bir antrenöre güven problemi yaşatır. ben bilic'in bir gün tekrar inönü stadı'na dönebileceğini düşünüyorum"
kaynak: al jazeera
Yorumlar