Kıbrıs müzakereleri
'Bölgede tek barış ümidi var'
Bir günlük çalışma ziyareti için KKTC'de bulunan Davutoğlu, bölgedeki krizler arasında tek barış ümidinin Ada'da olduğunu söyledi. Kapalı Maraş bölgesi için de, "karşılığının dengeli olmasına dikkat ederiz" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
Davutoğlu KKTC'de
"Kapalı Maraş'ın karşılığı dengeli olur"
Biden'dan önce Ada'ya ziyaret

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti’ne (kktc) yaptığı çalışma ziyaretinde, cumhurbaşkanı eroğlu, dışişleri bakanı özdil nami ve başbakan özkan yorgancıoğlu ile bir araya geldi.
görüşmelerin ardından eroğlu ile ortak basın toplantısı yapan davutoğlu, kıbrıs’taki çözüm sürecinin bölge için çok önemli olduğunu söyleyerek uluslararası toplumu barışa katkı yapmaya çağırdı:
“düşünün bölgede ukrayna’dan suriye’ye o kadar çok kriz var ki, bu krizler arasında bir tek yerde bir barış ümidi var, o da kıbrıs adasında. bunun kıymeti çok büyük. gelin hep beraber öyle güzel bir barış örneği oluşturalım ki diğer kriz alanlarına da örnek oluştursun.”
'biden'ın ziyaretinde kapalı maraş görüşülecek' iddialarına yanıt
davutoğlu, bir hafta sonra amerika birleşik devletleri (abd) başkan yardımcısı joe biden’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti de tekrarladı ve uluslararası toplumun diğer üyelerini de, müzakere sürecini teşvik etmek için ada’ya davet etti.
biden’ın ziyaretinde özellikle kapalı maraş konusunu ele alacağı haberleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:
“biz eskiden beri kapalı maraş meselesinin bir an önce kapsamlı çözüme girecek şekilde müzakere edilmesi taraftarıyız. hiçbir şey kapsamlı çözüme ikame edemez. biden’ın ziyaretiyle de doğrudan ilişkilendirildiğine dair ortaya çıkan atmosfer doğru değil.”
'kapalı maraş güven artırıcı önlem olursa, karşılığı eşit ölçekte olmalı'
müzakere sürecinde rum tarafı, kapalı maraş’ın güven artırıcı önlem olarak rum tarafına verilmesi gerektiği görüşünde. eroğlu, daha önce maraş’ı vermenin gündemlerinde olmadığını söylemişti. davutoğlu da konuyla ilgili olarak, ‘güven arttırıcı önlem olacaksa da, karşı tarafın ortaya koyduğu şeyin de eşit ölçekte olması gerektiğini’ söyledi:
“güven arttırıcı önlemler kapsamlı çözümün psikolojik atmosferini olumlu etkiler. karşılıklı güven artıracağı için her iki tarafın sepete attığı şeylerin eşit değerde, eşit zamanlamada olması lazım. biz kapalı maraş’ı her zaman kapsamlı çözümün parçası olarak gördük. ancak güven arttırıcı önlem paralelinde bir şey olacaksa da, aynı doğada olan şeylerin eşit ölçekte ele alınması lazım.
bir gazeteci maraş'la ilgili soruyu tekrarlayınca davutoğlu şu yanıtı verdi:
"herhangi bir güven arttırıcı önlem getirilirse onun eşit şekilde olmasına önem veririz. ama maraş nihai kertede kapsamlı çözümün parçasıdır. 'herhangi bir konuda, diyelim maraş veya diğer konularda biri masaya bir şey getirdiğinde biz onun dengesine bakarız' dedim."
joe biden’ın 22 mayıs’ta yapacağı ziyareti, abd’nin güney kıbrıs’ta bulunan büyükelçisi organize ediyor. rum kesimi daha önce büyükelçi’ye, kktc’ye yapılacak ziyarette bayrakların ve kktc simgelerinin olmaması gerektiğini iletmişti. eroğlu, ziyaretin nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili iddialara, “biden’ı cumhurbaşkanlığı’ndaki şeref salonunda kabul edeceğiz. bunu sayın büyükelçi’ye de açık ve net bir şekilde ifade etmiştim. elbette bayraklarımız olacak” diye yanıt verdi.
rum kesimi ve uluslararası topluma çağrı
aihm kararının müzakere sürecini etkilemeyeceğini de belirten davutoğlu, doğu akdeniz’de kalıcı barışın tesisinin kıbrıs’ta çözümden geçtiğini hatırlattı ve güney kıbrıs rum yönetimi’ne müzakerelerin bir an önce çözüme ulaşması için çağrıda bulundu.
davutoğlu, güney kıbrıs ile süren müzakerelerle ilgili fikir alış verişi yapmak için başmüzakereci kudret özersay ve kktc meclisindeki muhalif parti liderleriyle de görüştü. görüşmeyle ilgili olarak davutoğlu “birbirinden farklı ideolojilere sahip liderlerin, kıbrıs’taki çözüm süreci için nasıl bir araya geldiklerini ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini görmek bizi memnun etti” diye konuştu.
ortak basın toplantısında konuşan eroğlu da “son dönemde kıbrıs sorununun, uluslararası gündemin üst sıralarına çıkmaya başlamasından memnunuz. joe biden’ın ziyareti ile birlikte müzakere sürecine bir ivme kazandırmasını ve erken zamanda kalıcı bir çözümün bulunmasını istiyoruz” dedi.
ada'da iki buçuk yıl sonra şubat ayında yeniden başlayan müzakerelerde "özlü konulara" 6 mayıs'ta geçildi. türk tarafı daha sık görüşüp süreci hızlandırma taraftarı. ancak rum tarafı, 'acele etmeden çözüme gitmek gerektiği' görüşünde.
kaynak: al jazeera
Yorumlar