Ortadoğu

Bombardıman Erbil'e moral oldu

IŞİD'in Mahmur işgali sürerken, 80 kilometre uzaklıktaki Erbil’de iki gündür moraller yüksek. Savaş kaygısı olsa da ABD’nin IŞİD bombardımanı sonrası hayat normale dönmüş durumda, kentte canlılık göze çarpıyor.

Haberin Öne Çıkanları

ABD 3. kez vurdu

Erbil'de hayat canlı

Mahmur IŞİD işgalinde

Erbil kent merkezinde kaygı iki gündür yerini rahatlamaya bıraktı. Kentte canlılık yeniden artmaya başladı. [Fotoğraf: Özgür Tekşen/Al Jazeera Türk]

6 ağustos gecesi işid’in mahmur kasabasını  ele geçirmesiyle, erbilliler de paniğe kapıldı. abd savaş uçaklarının işid'i hedef almasıyla tedirginlik büyük ölçüde dağılsa da kent merkezinde güvenlik halâ üst düzeyde. silahlı asayiş birlikleri 24 saat devriye geziyor.

çarşı hareketli

kürt bölgesel yönetimi'nin başkenti erbil’de hayat son iki gündür yeniden canlandı. çarşı hareketli, insanlar günlük işlerinin peşinde.

al jazeera'nin konuştuğu esnafa göre alışveriş azaldı ancak büyük mağazalar ve pazarlar hareketli.

akaryakıt sıkıntısı şimdilik yok. benzin istasyonlarında kuyruklar görülmüyor. hükümet kararıyla alınan facebook yasağı da cuma günü kaldırıldı.

kentte moraller oldukça yüksek. bunun en önemli nedeninin abd savaş uçaklarının işid’i bombalaması ve işid’in ilerleyişinin mahmur’la sınırlı kalması olduğunu söylüyorlar. al jazeera'ye konuşan erbillilere göre işid artık erbil’e saldıramaz.

Mustafa Ali 9 yıl boyunca Peşmergelik yapmış. [Fotoğraf:Özgür Tekşen Al Jazeera Türk]

‘arapların kürtlerle sorunu var’

“işid eğer erbil kapısına dayanırsa, dokuz çocuğumla birlikte savaşırız.”  bu sözlerin sahibi, 67 yaşındaki mustafa ali. o’na kent merkezinde erbil kalesi’nin önündeki parkta rastlıyoruz. eski bir peşmerge. dokuz yıl boyunca saddam’a karşı savaştığını anlatıyor. işid’in erbil’e girebilme tehlikesi ve kaygısını yaşayıp yaşamadığını sorduğumuzda “şimdiye kadar bir şey yok. olursa tüm kürdistan vatandaşları savaşmak için hazır. kaygı yok.” diyor.

kentte son günlerde araplara karşı bir tepki oluşmuş durumda. her gün protesto gösterileri, yürüyüşler yapılıyor.  araplara yönelik tepkiyi sorduğumuzda mustafa ali şunları söylüyor: “kürdün araplarla bir sorunu yok. arapların bizlerle bir sorunu var. kürtler herkesi kabul ediyor. araplar sorun çıkarıyor.”

Deşti Kaya, IŞİD'in Erbil'e gelemeyeceğini belirtiyor. [Fotoğraf: Özgür Tekşen Al Jazeera Türk]

‘barış istiyoruz’

mustafa ali, abd bombardımanıyla varolan morallerinin daha da yükseldiğini hatırlatıyor.

32 yaşındaki hasan enver de aynı fikirde. bombardıman sonrası morallerinin yükseldiğini vurguluyor ve “işid benim için bir teröristtir. biz her zaman teröre karşıyız. barış istiyoruz” diyor.

29 yaşındaki deşti kaya, ‘kürtlerin düşmanı’ olarak tanımladığı işid’e karşı tüm kürtler olarak birlikte savaşacaklarını dile getiriyor. “gerekirse savaşa da giderim” diyen kaya doktor asistanı. macaristan’da okumak için beş yıllık oturma izni aldığını, bu ay içinde gidip kaydını yaptıracağını söylüyor. bu durumu hatırlattıktan sonra “savaş devam ederse gitmem, burada kalıp savaşırım” diyor. 

‘kaçanlar zengin çocukları’

mahmur işgali sonrası kentten araçlarıyla ya da havayoluyla kaçanlar oldu. ama erbillilere göre, bunlar daha çok zengin aileler. kaçanlara tepkililer. 

bu konuda tepkili olanlardan biri de 23 yaşındaki avare osman. çarşı merkezinde kurduğu stantta telefon satıcılığı yapıyor:
“tabi ki, dünyanın neresinde olursa olsun savaş olursa insanlar kaygılanır. biz kaygılanmadık ama. zengin çocukları kaygılanıp kaçıyor. perşembe günü kaçanlar lüks araçlarıyla jeepleriyle zengin çocuklarıydı.”

kaynak: al jazeera

Burhan Ekinci

gazeteciliğe 2002 yılında dicle haber ajansı’nda başladı. beş yıl taraf gazetesi'nde bir yıl da imc tv’de çalıştı. türkiye gazeteciler cemiyeti’nden 2010 araştırma dalı’nda ödül aldı. al jazeera'de muhabir olarak çalışıyor.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;