Çözüm süreci

'Çözüm sürsün ama otorite de kurulsun'

AK Parti kampında en uzun toplantı 'Çözüm süreci, iç güvenlik ve reformlar' başlıklı oturum oldu. Milletvekilleri bakanlara, "Yol haritasını HDP'den öğrenmeyelim" serzenişinde bulundu. Çözüm sürecine destek veren milletvekilleri devlet otoritesinin de mutlaka tesis edilmesini istedi.

AK Parti'nin kampı Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasıyla sona erecek. [Fotoğraf: AA]

ak parti'nin afyon'da gerçekleşen 23. istişare ve değerlendirme toplantısı'na çözüm süreci ve güvenlik talebi damgasını vurdu. kampın açılışının ardından aynı anda üç oturum gerçekleştirildi. ekonomi, dış politika, çözüm süreci iç güvenlik ve reformlar başlıklarını taşıyan oturumlarda, bir genel başkan yardımcısı moderatörlüğünde milletvekilleri ilgili bakanlara sorularını yöneltti. milletvekilleri eşzamanlı toplantılardan tercih ettiklerine katıldı. en rağbet gören oturum ise çözüm süreci başlıklı oturum oldu. en çok katılımcı bu oturumda yer aldı ve toplantı yaklaşık 5.5 saat sürdü. toplantıda katılımcı sayısı 300'ü buldu.

"hdp'den öğrenmeyelim" serzenişi

al jazeera'nin edindiği bilgiye göre, çözüm süreci ile ilgili toplantıda 26 milletvekili söz aldı. söz alanların çoğu doğu ve güneydoğu anadolu bölgesi milletvekilleri oldu. genel başkan yardımcısı ve bir önceki dönemde çözüm sürecinin koordinatör bakanı olan beşir atalay'ın moderatörlüğünde başbakan yardımcısı bülent arınç ve yalçın akdoğan ile içişleri bakanı efkan âlâ ve adalet bakanı bekir bozdağ önce kısa birer sunum yaptı, ardından da milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

söz alan milletvekillerinin bir kısmı çözüm sürecine ve özellikle yol haritasına ilişkin milletvekilleriyle daha çok bilgi paylaşılmasını istedi. yol haritasına ilişkin bilgileri basından ve hdp'den öğrenmekten şikayet etti. milletvekilleri ayrıca doğu ve güneydoğu anadolu'da devletin otoritesini hissettirmek için ne gerekiyorsa yapılmasını isteyerek; özetle, "çözüm süreci sürsün ama devlet de otoritesini tesis etsin, güvenlik ve asayişten taviz verilmesin. şehirde ve kırsal alanda güvenlik hukuk düzeni içinde tesis edilsin" dedi. milletvekilleri güvenlik önlemlerinin bir an önce alınmasını, yasal düzenlemelerin hızlandırılmasını istedi. 

milletvekillerinden gelen taleplere verilen yanıtlar arasında en çok içişleri bakanı efkan âlâ'nın sözlerinin dikkat çektiği ve milletvekilleri tarafından not alındığı belirtildi. âlâ, "devletin hakimiyetini göstereceğiz" dedi. al jazeera'nin edindiği bilgiye göre âlâ şu mesajı verdi:

"devletin otoritesini göstereceğiz. aldığımız önlemleri göreceksiniz. alan hakimiyetini sağlayarak seçimlere gideceğiz."

toplantıya katılan kaynaklar âlâ'nın sözlerinden taleplerin dikkate alınacağı izlenimi edindiklerini belirtti. 

güven kaybı vurgusu

toplantıda milletvekillerine bilgi veren bakanlar, süreçte yürütülen görüşmelerde en önemli sorunun güven olduğunu vurguladı. bakanlar "geri çekilme ve silah bırakma konusunda sözler verdiler, tutmadılar. güven kaybı oluştu" dedi.

söz alan milletvekillerinden bazıları çözüm sürecinin pkk ve imralı ile yürütülmek yerine doğrudan bölge halkıyla yürütülmesini istedi. bazıları da "eskiden devlet teröründen şikayet edilirdi, şimdi devlet bizi kurtarsın deniliyor. bölge halkı sürece umut bağlamış, artık devletten yardım talep ediyor. bu nedenle süreç devam etmeli" dedi. bakanlar da milletvekillerine bölgede birçok kesimle temas olduğunu, kanaat önderleri ve dini liderlerle de bu çerçevede görüşüldüğü bilgisini verdi. cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, başbakanlığı döneminde gerçekleştirdiği siirt ziyaretinde, bölgenin önde gelen kanaat önderleri ve mele adı verilen din adamları ile görüşerek sürece destek istemişti. 

ekonomi ve dış politika oturumları

eşzamanlı olarak yapılan toplantılar ise ekonomi ve dış politika başlıklı oturumlar oldu. ekonomi oturumunda başbakan yardımcısı ali babacan genel bir sunum yaptı. daha sonra ekonomi koordinasyon kurulu üyesi bakanlar kendi alanları ile ilgili kısaca bilgi verdi. bu oturuma yaklaşık 70 milletvekili katıldı; 20 kişi söz aldı, görüş belirtti. 

dış politika başlıklı oturumda ise ağırlıklı olarak bölgedeki durum, özellikle de suriye ve irak'taki gelişmeler, işid ve kobani konuşuldu. genel başkan yardımcısı yasin aktay moderatörlüğündeki toplantıda dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve ab bakanı volkan bozkır sorulara yanıt verdi. 60 kişinin katıldığı oturumda 18 milletvekili söz aldı. 

başbakan davutoğlu kurucularla buluştu

başbakan davutoğlu oturumlara katılmadı, ak parti'nin kurucuları ile bir araya gelerek uzun bir görüşme yaptı. al jazeera'nin edindiği bilgilere göre, kurucular başbakan'a toplantı için teşekkür etti ve "bizler recep tayyip erdoğan'ın siyasi yasaklı olduğu, muhtar bile seçilemez denildiği dönemden bu yana bu davanın içindeyiz. ihmal edildiğimizi düşünüyorduk, bu toplantıdan çok memnun olduk" dedi. 

davutoğlu kurucuların ardından genel merkez gençlik kolları, kadın kolları mkyk üyeleriyle görüştü. daha sonra da bazı milletvekilleriyle ikili, üçlü görüşmeler yaptı.

kampın son günü

kampın üçüncü günü olan 2 kasım pazar günü oturum 9.30'da başladı. bu toplantıya başbakan davutoğlu da katılıyor. önce 1 kasım cumartesi günü yapılan oturumlara başkanlık eden moderatör genel başkan yardımcıları 10'ar dakikalık sunum yaparak, toplantılarda konuşulanlar ile ilgili hem başbakan'ı hem de toplantılara katılamayanları bilgilendirecek. ardından bakanlar milletvekillerinden gelen soru ve görüşleri dinleyerek cevaplandıracak.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;