[an error occurred while processing the directive] Davutoğlu: Tarafsızlığa gölge düştü | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler [an error occurred while processing the directive] [an error occurred while processing the directive]

1915 olayları

Davutoğlu: Tarafsızlığa gölge düştü

Başbakan Davutoğlu, Rusya ve Fransa liderlerinin 1915 olaylarının yıldönümünde Ermenistan'a gidecek olmalarına "Minsk grubunun tarafsızlığına gölge düşürmüştür" yorumunu yaptı. Davutoğlu, Alman Parlamentosu'ndaki 'soykırım' tasarısı için de "Merkel'le uzun bir telefon görüşmemiz oldu" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Meclis resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: Zeki Öztürk]

başbakan ahmet davutoğlu, tbmm'de düzenlenen 23 nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

davutoğlu, 1915 olaylarının 100. yıldönümünde fransa cumhurbaşkanı françois hollande ve rusya devlet başkanı vladimir putin'in erivan'da düzenlenecek anma törenlerine katılacak olamalarını eleştirdi.

Minsk grubu

agit minsk grubu, azerbaycan ve ermenistan devletlerinin karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı tarafından kuruldu. abd, fransa ve rusya’dan eş başkanlara ek olarak, agit minsk grubu’nda beyaz rusya, almanya, italya, portekiz, hollanda, isveç, finlandiya, türkiye ve sorunun tarafları olan azerbaycan ve ermenistan yer alıyor.

davutoğlu, iki liderin ermenistan'a gitmeleri hakkında "minsk grubunun tarafsızlığına gölge düşürmüştür" yorumunu yaptı.

"rusya ve fransa'nın yarın erivan'da olmaları minsk grubunun tarafsızlığına da gölge düşürüyor bunu da açıkça ifade etmek isterim. azerbaycan meselesinde, karabağ konusunda arabuluculuk yapanların, özellikle minsk grubu olarak devrede olanların tarihi konuları istismar eden ermeni tutumuna karşı objektif davranmalarını biz bekleriz. bu konularda da gerekli diplomatik girişimler yapılıyor."

"girişimler sürüyor"

davutoğlu "rusya ya da almanya konusunda yaptırım söz konusu mu?" sorusuna "bunlarla ilgili gerekli girişimler şu anda sürdürülüyor. şu anda önemli olan tutumumuzun açık bir şekilde dünyaya anlatılması" dedi ve şöyle devam etti:

"bunu karşılaştırmak için söylemiyorum ama erivan'daki toplantıya bakın, bir de türkiye'deki barış zirvesine katılıma bakın. aradaki fark dünyada kimin, neye, niye itibar ettiğini ortaya koyan bir farktır. kaç devlet başkanı oraya gidiyor, kaç devlet başkanı, hükümet başkanı burada. bu sadece türkiye sempatisi değil. doğru o var ama bir  de şu var bizim zirvemizin adı barış zirvesi. onların yaptığı toplantı nefret üretmeye ve öfke ile tarihi yorumlayıp bugünkü nesillere aktarmaya dayanan bir husus. biz bunu karşılaştıralım diye şimdi yapmış değiliz."

putin'in 'soykırım' açıklaması

putin'in açıklaması sizi sarstı mı? şeklindeki soruya ise davutoğlu şu yanıtı verdi:

"bize dönük olarak tarihimizi tahrif eden ve tahkir eden her tutum bizim güvenimizi sarsar. kim tarafından nerede yapılırsa yapılsın. herkes ile tarihi konuşmaya, yüzleşmeye hazırız ama göz mesafesinde konuşmaya hazırız. kim olursa olsun bir santim yukardan konuşursa, türklerin bu konudaki onurlarına düşkünlüğü herkes tarafından bilinir. bize bütün muhataplarımıza, dostlarımıza, komşularımıza, müttefiklerimize gelin göz mesafesinde konuşalım ama herkes tarihini açsın o zaman. herkes tarihini açarsa söylenecek çok şey çıkar."

"merkel'le uzun bir telefon görüşmemiz oldu"

alman parlamentosu'ndaki 'soykırım' tasarısı hakkında da konuşan davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"sayın merkel ile uzun bir telefon görüşmemiz oldu. tutumumuzu açık bir şekilde kendisine izah ettim. tabii almanya ile osmanlı devleti aynı saftaydı birinci dünya savaşı'nda. bu olayları en yakından bilenler ve birlikte olmak hasebiylede süreçte olanlar almanya. ve bütün arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu, almanya'nın arşivlerinde değerlendirebileceğimizi, dünyanın neresinde olursa olsun, tarihimizle yüzleşmeye de hazır olduğumuzu ama tarihi bilmeyenlerin bizim tarihimiz hakkında hüküm vermelerinin doğru olmayacağını.... kendileri ile son derece açık yürekli bir görüşmemiz oldu. kendisi de tarih siyah ve beyaz değildir dedi ki doğrudur. kesin hükümler verilemez bu da doğrudur. ama maalesef alman parlamentosu bazı hususlarda sayın merkel'in ifade ettiğinin ötesinde kesin hüküm veren ifadeler kullandılar. tabii  bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. bu konularda tabii almanya'nın holocost'unun tarihi olarak biricik olduğu, yani tek başına geçmişe o konudaki sorumluluklarını da tekrar altını çizen bir açıklama. bütün bu açıklamalar karşısında tepkimizi, tutumumuzu açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz."

davutoğlu, "dünyada bazı çevreler, lobiler, tam bir hareket halinde, türkiye aleyhtarı bir kampanya yürütürken ve bu kampanyaya bazı kirli çevreler açıkçası tahrik edici bir şekilde katılırken, türkiye 100 yıllık bir savaşın arkasından, yüzüncü yılında savaştığı ülkelerin liderlerini ülkemizde ağırlıyor" şeklinde konuştu.

meclis'teki tokalaşma

davutoğlu'na meclis'te muhalefet parti liderlerinin elini sıkması da soruldu. başbakan, şu yanıtı verdi:

"bugün bayram. bayramlarda hangi siyasi görüşten olursak olalım tebrikleşmemiz gerektiğini düşünürüm. sabah anıtkabir'de de tek tek yanlarına giderek ellerini sıktım. bundan sonrada böyle yapacağım. her bayramda ne olursa olsun biz... bakın görüşüyorsunuz, yurtdışında bu açıklamaları yapanlar ak partili, chp'li, mhp'li, hdp'li diye yapmıyorlar. bugün meclis'te olan milletvekillerimizin dedelerinin hepsi çanakkalede'ydi. hepsinin dedeleri olaylarda anadolu'yu savunmaya çalıştılar. ermeni vatandaşlarımızın da dedeleri o zaman çanakkale'de aynı saftaydılar. burada hepimizin idrak etmesi gereken husus şu; böyle günlerde ortak kader bilincini harekete geçirmek lazım. dediğim gibi bundan sonrada bayramlarda hep el sıkışacağız, konuşacağız."

"seçimlerle ilgili de açıkcası, nasıl böyle bir milli birlik havasında ulusal egemenlik bayramı'nı kutladık, çok da güzel bir tevafuk. kandil de bugün. dini ve milli olarak böyle bir birlik tablosunun ve birlik psikolojisinin arkasından, bu hafta sonu zannediyorum sayın kılıçdaroğlu almanya'ya giderek kampanya başlatıyor, ben erzurum'dan başlatacağım. sayın bahçeli başlatacak. hepimizin aynı gemide olduğumuzun bilinciyle, siyasi görüşlerimiz farklılaşsa da bazen eleştirilerimiz sertleşse de nihayetinde hep beraber bu gemiyi yürütmek durumunda olduğumuzu, bu geminin içinde olduğumuzu... bugün bu olayların yaşanması seçim içind e inşallah hepimiz için ortak kader bilincini yaşatan güzel bir örnek olur diye düşünüyorum"

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;
[an error occurred while processing the directive]