Türkiye

Diyarbakır'da UNESCO heyecanı

Diyarbakır Surları ile Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmesi, kentteki taş ustalarından, bahçelerde sebze yetiştiren çiftçilere kadar herkesi heyecanlandırdı. 30 yıldır surdaki tek odalı evde yaşayan Kara ailesi içinse durum farklı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Restorasyon işleri açılır'

'Bahçeler turizme açılsın sebze yok'

'Evimden çıkmam için yeni ev isterim'

surlar
Diyarbakır Surları ve hemen altındaki Hevsel Bahçeleri artık dünya kültür mirası. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

dünyadaki en yüksek ve çin seddi’nden sonra en uzun surlar... dicle'nin kenarında yüzyıllardır varlığını koruyan hevsel bahçeleri... diyarbakır'ın surları ve hevsel bahçeleri artık unesco’nun dünya kültür mirası listesinde. hevsel bahçeleri çok değişmese de diyarbakır surlarının bu günlere gelebilmesi kolay olmadı. 

surlar: diyarbakır’ın hikâyesi

diyarbakırlı araştırmacı yazar şeyhmus diken’in aktardığına göre 1932 yılında dönemin diyarbakır valisi hasan faiz ergun kente hava girmiyor diyerek dağkapı ile mardinkapı ve yenikapı bölgelerinde surları dinamitle yıktı. bir araştırma gezisinde olan ve o sırada diyarbakır’da bulunan fransız arkeolog prof. albert luis gabriel’in durumu bir rapor halinde ankara’ya bildirmesi üzerine yıkım durduruldu. yazar diken. gabriel’in raporunun sonunda, ‘surları yıkarsanız diyarbakır’ın dünyaya anlatacak bir hikâyesi kalmaz’ diye yazdığını aktarıyor.

ilgisizlik ve çarpık yapılaşmadan önemli oranda etkilenen diyarbakır surları artık koruma altında.

mehmet-salih-kurt
Taş ustası Mehmet Salih Kurt UNESCO kararı ile işlerin açılacağını düşünüyor.

sur içinde eski bir diyarbakır evini onaran taş ustası mehmet salih kurt unesco’nun kararına sevinenlerden. uzun süre surların restorasyon işlerinde çalışmış olan kurt bu haberi bekliyormuş.

“diyarbakır surlarında restorasyon işleri unesco adaylık üreci nedeniyle durdurulmuştu. şimdi karar çıktı. bundan sonra surların onarılması için yoğun bir çaba gösterilmesi gerekiyor. taş ustası çok yok piyasada. işler başlarsa buzum için çok iyi olur. hem biz ekmeğimizi kazanırız hem de surlarımız en güzel şekilde onarılır.”

garip-ogurlu
Garip Oğurlu Hevsel'de rekabet nedeniyle kimsenin kazanamadığını söylüyor.

‘bahçelerde sebze yok’

surlar ile birlikte kültür mirası listesine giren hevsel bahçeleri’nde tarımla uğraşan garip oğurlu, bahçelerin düzenlenerek turizme açılmasını istiyor. oğurlu’ya göre bahçelerde artık sebze yetiştirilmiyor.

“atadan dedede beri hevsel’deyiz. eskiden çok bahçecilik yapılırdı ama artık yok. çünkü bizim ürün daha çıkmadan antalya’dan ve mersin’den kıyamet kadar domates, biber ve patlıcan geliyor. bizim ürünlerin fiyatı düşüyor. kurtarmayınca bahçeci de artık ekmiyor. ben de ekmiyorum artık o zahmete değmiyor ve üstelik zarar ediyorsunuz. unesco kararına çok sevindik ama buraların olduğu gibi korunarak kafeler açılması ve turizm yapılması lazım."

nazima-kara
Nazima Kara surlardan çıkmak için ev istiyor.

‘unesco'yu tanımam evimden çıkmam’

unesco’nun kararına sevinmeyen bir çift var. saraykapı bölgesinde surların içinde tek göz bir odada yaşayan kara ailesi kendilerinin atılmasıyla sonuçlanacak gelişmeden rahatsızlar. nazima kara 30 yıldan beri oturdukları evden çıkarılmaları durumunda yeni bir ev isteyeceklerini söylüyor.

“otuz yıldır kocam süleyman ve dokuz çocuğumla burada yaşadık. çocuklarım evlendi. şimdi iki kızım var, bekâr, yanımızda. evimizi yıka yıka bir oda bıraktı belediye. şimdi yan yana uzanıp yatıyoruz. bir küçük tuvaletimiz var, banyo olarak kullanıyoruz aynı zamanda. şimdi diyorsun ki unesco bunu da alacak öyle mi? unesco'yu tanımam evimden de çıkmam. güzellikle olsun istiyorlarsa temiz güzel bir ev versinler öyle çıkarım. biz de memnun değiliz buradan. yılan çıkıyor, akrep çıkıyor, fare çıkıyor. çaresiz olmasak burada kalır mıyız?”

surlar
Surların bir bölümü ev ve ahır olarak kullanılıyor.

‘diyarbakır büyük prestij kazandı’

diyarbakır kalesi ve hevsel bahçeleri kültürel peyzajı alan yönetimi başkanı nevin soyukaya’ya göre, diyarbakır artık bir dünya kenti. soyukaya diyarbakır konusunda çok ciddi gelişmelerin yaşanacağını söylüyor.

“diyarbakır surları, içkale, hevsel bahçelerinin de dâhil olduğu on gözlü köprü ile sadi köprüsü arasındaki dicle vadisi bu mirasın bileşenleri. yerel yönetim artık bu koruma alanını daha güçlü korumak durumunda. unesco’yu da arkalarına aldılar. bu karar sayesinde turizm konusunda ciddi gelişmeler olacaktır. diyarbakır büyük bir prestij kazandı. diyarbakır artık dünya kentidir. surların ve bahçelerin bütçesi kültür bakanlığı ve yerel yönetimler üzerinden karşılanacak. bu anlamda uluslararası kaynaklara da daha rahat erişim sağlanacak.”

selim-kaya
Doğa fotoğrafçısı Selim Kaya 12 yıldan beri Hevsel'de fotoğraf çekiyor.

onun fotoğrafları kullanıldı

hevsel bahçeleri’nin de unesco dünya kültür mirası listesine girmesine en çok sevinenlerin başında doğa fotoğrafçısı selim kaya geliyor. çünkü hevsel bahçeleri’nin listeye alınması için yapılan başvurularda onun çektiği fotoğraflar kullanılmış. kaya’nın bir uyarısı var:

kucuk-akbalikcili
Selim Kaya'nın objektifinden Küçük Akbalıkçılı.

“12 seneden beri kuş, memeli hayvanlar, böcekler ve endemik bitkilerin fotoğraflarını çekiyorum. 12 sene öncesine kadar bahçelerin bu gizli güzelliklerinin farkında değildim. kızıl gerdan kuşu gördüm bir gün, çok güzeldi ve fotoğraflarını çekmek istedim. fotoğraf için gittiğimde başka kuşlar da gördüm.130’dan fazla kuş fotoğrafı çektim. dicle üniversitesi biyoloji bölümünde prof. dr. ahmet kılıç’a göre 2 yüzü aşkın kuş türü var. bunun dışında su samuru, tilki, porsuk, sincap, kirpi, yaban kedisi var.  ilginç ve bölgeye has bitkiler var. unesco listesine alınmasına olağanüstü sevindim. orasının korunacak olması mükemmel bir şey. ancak bir uyarıda bulunmak istiyorum. yeni silah alanlar silahlarını denemek için oraya geliyor. avlanma zaten yasak ama buldular mı avlanıyorlar, silah atılması tamamen yasaklanmalı. çünkü hayvanlar ürküp kaçıyorlar.”

sigir-balikcili
Hevsel'de Sığır Balıkçılı Selim Kaya'nın objektifinden.

diyarbakır'da surlar ve hevsel bahçeleri için beklenti büyük. bu beklentileri karşılamak içinse en azından eldekileri koruyabilmek çok önemli.

kaynak: al jazeera

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;