Eğitim
Engelleri kaldıran atama
MEB, 200 engelli öğretmen ataması yapacak. Görme engelli Mustafa Karaca da çalıştığı santralden çıkıp, gerçek mesleği müzik öğretmenliğini yapacağı bir sınıfta olmayı umut ediyor.

milli eğitim bakanlığı (meb), "engelliden öğretmen olmaz" diyerek yaptığı ayrımcılıktan döndükten sonra, engelli öğretmen adayları ile ilgili bir haksızlığa daha son verdi.
iki yıl önce, engelli öğretmen adayları, 2012 özürlü memur seçme sınavı’na (ömss) girdikten sonra, hevesle milli eğitim bakanlığı’nın öğretmen atamasını beklemeye başladı. atamalara dair bir duyuru olmayınca karaman’dan bir engelli öğretmen adayı, tbmm dilekçe komisyonu’na engelli öğretmen alınması talebiyle dilekçe yazdı. komisyon, meb’den görüş istedi. dönemin milli eğitim bakanı ömer dinçer’den 'ayrımcı' bir yanıt geldi:
öğretmen değil memur ol
“geçmişteki uygulamalar öğretmenlik mesleğinin bedensel engeli bulunanlar tarafından icra edilebilecek mesleklerden olmadığını gösterdiği, bu nedenle, özürlü öğretmen istihdam edilmesi yerine, özürlü personel istihdamına ilişkin kontenjanın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında istihdam edilecek özürlülere ayrılması düşünülmüştür.”
"bal gibi olur" dendi ama…
dinçer’in sözlerine başta engelliler olmak üzere pek çok kesimden tepki geldi. başbakan recep tayyip erdoğan da “engelliden bal gibi de öğretmen olur” diyerek, 2013 yılında engelli öğretmen alımı yapılacağını duyurdu. temmuz 2013'te, 600 engelli öğretmen alınacağı açıklandı. engelli öğretmen adayları sevindi. ancak bu kez de önlerinde başka bir engel vardı. 600 kadro olmasına karşın 342 kişi atandı. 288 kişilik kadro boş kaldı. çünkü devlette memur olarak çalışan, ancak aslında öğretmenlik okumuş memurların bu kadrolara başvurusuna izin verilmedi. oysa bu kişilerin başvuru yapmasına engelleyen hiçbir kanun ya da yönetmelik yoktu. haklarını alabilmek için engelliler bir kez daha mücadeleye başladı.
eğitimde görme engelliler derneği, memurların atama başvurusu yapmasının engellenmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma için idare mahkemesine başvurdu. dava halen sürüyor. öte yandan dernek yetkilileri, başta milli eğitim bakanı nabi avcı olmak üzere pek çok bürokratla görüştü.
mücadeleye değdi
israrlı mücadele sonuç getirdi. meb, 2012 ömss’ye katılan adaylar arasından puan üstünlüğüne göre, 200 engelli öğretmen alımı yapacağını duyurdu. bu kez memur olarak çalışanlara bir kısıtlama getirilmedi. onlar da atamalar için başvuruda bulunacak. başvurular 3-7 mart tarihleri arasında yapılacak.
atamaya başvuracak adaylardan ikisi memurların da başvuru yapabilmesi için çaba harcayan eğitimde görme engelliler derneği başkanı emre taşkın ve konya temsilcisi mustafa karaca. taşkın ve karaca, atanabilirlerse asıl mesleklerini yapabilecekler.
'öğretmenlik okumuşken santralde çalışmak acı'
konya selçuk üniversitesi müzik öğretmenliği bölümü mezunu mustafa karaca, 2010 yılında santral memuru olarak çalışmaya başladı. içindeki öğretmenlik isteğini öğrencilere özel müzik dersi vererek, bağlama kursu vererek bastırmaya çalıştı.

200 kişilik kontenjanın daha da yükseltilmesi gerektiğini belirten karaca şöyle konuşuyor:
"gerçekten çok uğraştık, mücadele verdik. böyle durumlar yaşanmasın. engellilerin zor olan yaşamlarını biraz daha zorlaştırıyorlar. bakanlıkta yaklaşık 1500 engelli öğretmen var. daha çok atama yapılması gerekiyor. müzik öğretmenliği okumama rağmen santralde çalışıyorum. acı veriyor tabii. öğretmenlik çok güzel bir şey. insan öğrettikçe öğreniyor, öğrendikçe de kazanıyor."
donanımı ve işi arasında uçurum var
gazi üniversitesi sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünden mezun emre taşkın da 2010 yılından bu yana santral memuru. mezun olduğu üniversitede türkiye cumhuriyeti tarihi üzerine yüksek lisans yapıyor. eğitimiyle yaptığı iş arasında uçurumlar var. şimdi mesleğini yapma ihtimali var.
taşkın, temkinli. atama sonuçları belli olmadan umutlanmak istemediğini söylüyor:
"meb bundan sonra engelli öğretmen atamalarında ön yargılı olmamalı. öğretmenler arasında mesleğini iyi yapanlar ve daha az iyi yapanlar olabilir. ancak bunun engellilikle alakası yok. kişilerle alakası var. kişinin neyi yapıp neyi yapamayacağına kurumlar karar vermemeli. ayrıca öğretmenlik hakkı olan herkese başvuru şimdi olduğu gibi her zaman tanınmalı. şartları, puanı uyar ya da uymaz. ancak kimse bu haktan mahrum edilmemeli. engelli öğretmenler için okullarda erişilebilirlik düzenlemelerinin yapılması, eksiklerin giderilmesi gerekiyor."
Yorumlar