Türkiye
Hastane önünde direniş çadırı
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki işlerinden sendikaya üye oldukları gerekçesiyle atıldıklarını öne süren 94 işçi, direniş çadırı kurdu. Aralarında engelli, ikiz çocuk sahibi çiftlerin de bulunduğu işçiler ortada kaldıklarını söyledi.
maltepe üniversitesi tıp fakültesi hastanesi’nde farklı görevlerde çalışan bir grup işçi, iki ay önce disk’e bağlı dev-sağlık iş sendikası’na üye oldu. 6 aralık cumartesi günü 94 işçi, işten çıkarıldıklarını öğrendi. işçiler, aynı statüde işlerine geri dönebilmek için sendikanın kontrolünde hastanenin otoparkının önünde çadır kurarak eylem başlattı.
eylemi koordine eden sendikanın örgütlenme uzmanı erdoğan demir, 7 aralık’ta toplantı yaparak süreci değerlendirdiklerini ve dün 8 aralık pazartesi itabarıyla direniş çadırı kurduklarını anlattı.
demir neden böyle bir karar aldıklarını şöyle anlattı:
“bugün ikinci günündeyiz. arkadaşlarımızın şimdiye kadarki statülerinde çalışmalarının devam etmelerini ve sendikalı olma gerekçeleri olan insanca yaşam koşullarının sağlanmasını istiyoruz. bu iki ana talep etrafında direnişimizi sürdüreceğiz. arkadaşlarımaza çeşitli teklifler var ‘taşeron firmalarda çalışın’ diye. elbette arkadaşlarımız bunu kabul etmediler.”
hastane yönetiminin sendikalı işçi istemedikleri için böyle bir kıyıma gittiğini savunan demir, örgütlenme sürecinin 1 ekim’de başladığını, 60 üyeye ulaştıkları 13 ekim’de bir işçinin çıkarılarak göz dağı sürecinin başladığını iddia etti.
demir şöyle devam etti:
"ilk sendikalaşmaya başladığımızda iki binalı koca hastanede toplam 73 sağlık personeli vardı, geri kalan büro iş kolunda çalışıyormuş gibi görünüyordu. sendikamızın yaptığı itirazlarla arkadaşlarımız normal sağlık işçisi olarak gözükmeye başladılar. çıkarılan bu 94 kişinin yüzde 85’i sendika üyesi. buradaki direnişimiz haftasonu dahil 24 saat sürecek. arkadaşlarımız normal işlerine gelir gibi çadıra gelecekler. akşam 18.00 sonrası da 6 nöbetçimiz sabaha kadar günü devredecek.”
rektör sendikaya karşı
demir, maltepe üniversitesi rektörü prof. dr. şahin karasar ile yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. demir, “rektör bey, dolaylı biçimde ifade etti, ‘türkiye’de yüzde 98 işyerinde sendika yok, biz de bunun dışında farklı bir refleks göstermeyeceğiz, bunu bizden beklemeyin’ dedi. biz daha maaşları düzeltin aşamasına gelmeden bu düşmanca, insafsızca kıyımı yaptılar” diye konuştu.
ikiz bebek sahibi çift işsiz
işsiz kalan işçilerden melek- ali işık çiftinin 15 aylık ikiz bebekleri var. 10 yıldır bu hastanede hizmetli olarak görev yaptığını belirten melek işık, 18 bin lira tazminatla nereye kadar dayanacağını bilemediğini söyledi:
"cumartesi sabahı arkadaşlar telefon etti, ‘çabuk gelin işten atılmışız buraya gelin’ dediler, şoke olduk. ikizleri anneme bırakıp hastaneye gittik. sendika mücadelemiz iki aydır devam ediyordu. iş koşullarımız düzelir darken ortada kaldık. ikizlerimiz var, verdikleri tazminat 1 yıl bile dayanmaz. bebeklerin bezi, maması, ne yapacağımızı şaşırdık."
sendikalı olmadan once görüşmeye gittik
hastanede 9 yıldır diyet bölümünde görevli olduğunu söyleyen şehriban kaya, nasıl sendikalı olduklarını şöyle anlattı:
“bin lira maaş alıyorum, 5 arkadaşımla birlikte rektör beyin yanına çıktık. durumumuzun düzeltilmesini istedik. çoğu arkadaşımızın ikinci bir iş yaptığını anlattık. biz hükümetin verdiği açlık sınırındaki rakama bile razıyız dedik. rektör bey, ‘türkiye’nin bir gerçeği bu. ben de rektörüm ama başka yerlerde de ders veriyorum’ dedi. sonra yaptıkları yüzde 3 zam benim maaşıma 15 lira olarak yansıdı. düzeltin dedik, tamam dediler, bizi oyaladılar. biz de sendikaya üye olduk. meğer ben üniversitenin güzel sanatlar bölümünde büro elemanı olarak gözüküyormuşum. sendikanın başvurusuyla bu düzeltildi. hiçbir gerekçe göstermeden bizi kapının önüde koydular."
yıllık izninde öğrendi
işçilerden hasan saraçlı ise engelli kadrosunda çalıştığını, sendikalı olmadığı halde kendisinin de işten atıldığını söyledi. 8 yıldır çalışan aliye koç ise, “biz de sendikaya üye olduğumuz için çıkarıldık. ben yıllık izindeydim, işten atıldığımı duyunca çıkıp geldim hastaneye. iki kızım var biri ankara’da üniversitede okuyor. ne yapacağız şimdi, çok mağduruz” dedi.
işten atılanlardan aslan şahan’ın ise kısa sure önce diz ameliyatı olduğunu belirten arkadaşları, işsiz kaldığını öğrenince fenalaştığını ve kalp krizi tanısıyla yoğun bakıma alındığını söyledi.
öte yandan görüştüğümüz maltepe üniversitesi tıp fakültesi hastanesi başhekimliği yetkilileri, konuyla ilgili rektörlüğün açıklama yapabileceğini söyledi. haberi yayına hazırlarken rektör prof. dr. şahin karasar'ın özel kalemiyle görüştük, ancak henüz bir açıklama yapılmadı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar