Türkiye

Hayatı elektriğe bağlı

Diyarbakır'ın Sevindik köyünde solunum yetmezliği nedeniyle makineye bağlı yaşayan Emine Aker'in hayatı bölgedeki elektrik kesintileriyle daha da zorlaştı. 9 yaşındaki Aker, jeneratörle yaşama tutunmaya çalışıyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Jeneratöre mazot yetişmiyor.'

Bir günde sekiz saat kesinti.

Kaymakam'dan yardım vaadi

emine-aker
Emine'nin yaşamı cihazlara, cihazlar da elektriğe bağlı. [Fotoğraf: Faruk Yüce/Al Jazeera Türk]

diyarbakır’ın çınar ilçesine bağlı sevindik köyünde yaşayan emine aker, henüz bir yaşındayken yüksek ateş nedeniyle havale geçirdi, emine'nin beyninde ve akciğerlerinde hasar meydana geldi. 8 yıldan beri yatağa bağlı yaşıyor. solumunu 3 ayrı makineyle sağlıyor. oksijen, aspiratör ve nebulizatör cihazlarının bağlı olduğu elektriğin kesilmesi ise aker ailesinin kabusu.

cafer-aker
Cafer Aker jeneratörlere yakıt yetiştirememekten şikayetçi.

ineklerini satmış

çınar kaymakamlığı bir jeneratör yardımında bulunmuş. baba cafer aker, arızalanır diye ikinci bir jeneratörü de ineklerini satarak almış. cafer aker, kızının bakımı için sürekli kullanmak zorunda olduğu tıbbi sarf malzemelerini temin etmekte sıkıntı yaşadığını anlatıyor:

tibbi-cihaz
Emine'nin yaşamı cihazlara, cihazlar da elektriğe bağlı.

“ben hayvancılık yapıyorum. on nüfusum var. hayvanlarımı sata sata elimde sadece iki ineğim kaldı. onların da tanesi bin lira etmez. bu bölgede en büyük sıkıntı elektrik kesintileri. cihazların sürekli çalışması lazım. sağolsun çınar kaymakamlığı bir jeneratör verdi. bir tane de ben aldım. solunum yolunun açık tutulması için ayda on kutu katater kullanıyoruz. yeşil kartlıyız ve devlet sadece bir kutusunu karşılıyor. jeneratörlerde kullandığımız mazota ise para yetiştiremiyorum.”

rapor
Raporlara göre Emine Aker cihazlara bağlı yaşamak zorunda.

güneş enerjisi

emine aker’e hastaneden verilen rapor akut alt solunum yolu enfeksiyonu, kronik solunum yetmezliği, ve mental bozukluk olduğuna işaret ediyor. cafer aker’in anlattıklarına göre günde 8 saati aşan elektrik kesintileri kızlarının yaşamını tehlikeye sokuyor.

“elektrik kesintileri çok fazla. bazen o kadar uzun sürüyor ki jeneratör dayanmıyor. mazotun litresi 4 buçuk lira. 8 saat elektrik kesintisi oluyor bazen. 8 yıldır kızımın bakımı belimi büktü. ayrıca oksijen cihazı da iyi çalışmıyor. değişmesi lazım. televizyonda görmüştüm güneş panelleri ile enerji elde edilebiliyor. öyle bir imkânımız olsaydı çok iyi olurdu.”

remziye-yilmaz
Remziye Yılmaz 24 saat çocuğunun başında.

'24 saat yanındayım'

cafer aker’in imam nikâhlı eşi remziye yılmaz 8 yıl boyunca kızının yanından hiç ayrılmamış. her an nefesinin kesilmesinden korkan remziye yılmaz mutfakta yemek pişirmeye bile gidemediğini söylüyor.

“devlet aylık yedi yüz lira bakım ücreti ödüyor. kaymakamlık ilgilendi jeneratör verdiler. ancak kızımın bakımı zor ve maliyetli. iletişim kuramıyor ve öyle yatıyor. nefesi kesilir diye korkuyoruz. bu nedenle yanından ayrılamıyorum. diğer çocuklarıma, mutfağa ev işlerine bakamıyorum. elektrik kesildiğinde koşup jeneratörü açıyoruz. bir gün çalışmaz ve yakıtı biter diye sürekli diken üstündeyim.”

ismail-sanli
Kaymakam İsmail Şanlı (Ortada)

kaymakam: yardımlar sürecek

sevindik köyünün bağlı olduğu çınar ilçe kaymakamı ismail şanlı, aker ailesinin talepleri konusunda da yardıma hazır olduklarını söyledi.

“benzer durumda olanlara öncelikle jeneratör yardımında bulunuyoruz. çünkü elektrik kesintilerinde sıkıntı yaşanabiliyor. kullandıkları tıbbi malzemeler konusunda yeşil kart’ın karşılayamadığı hususlar konusunda ne imkan varsa seferber ederiz. güneş enerjisi ile elektrik konusunda da araştırma yaptıracağım. uygulanabilir bir sistem varsa bunu da ailenin hizmetine sunarız.”

baba cafer aker, kaymakamlığın yardım vaadinin bir an önce gerçekleşmesini umuyor. "destek olurlarsa çok rahatlarız. kızımın bakımı daha iyi şartlarda yapılır" diyor.

kaynak: al jazeera türk

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;