Türkiye

İhtiyaç haritasıyla online imece

Türkiye haritası üzerinde il il, ilçe ilçe kimin neye ihtiyacı varsa görmek mümkün. Oyuncu Mert Fırat ve sivil toplum alanında çalışan Elif Kalkan, Ali Ercan Özgür, eğitimden ulaşıma kadar pek çok konudaki ihtiyacı duyurmak ve karşılanmasını sağlamak için online bir imece başlattı.

Konular: Türkiye
İhtiyaç Haritası'nda il il ihtiyaçları görmek mümkün.

dağ köyündeki çocuklar için kitap, kırtasiye malzemesi, teog’a hazırlanan öğrenceye hazırlık kitabı, engelli bakım merkezindeki etkinlik odası için masa, sandalye, eğitici oyunlar, sokak hayvanları için mama… türkiye haritası üzerinde il il görülebilen ihtiyaç listesi uzayıp gidiyor.

bu listeyi erişime sunan ise www.ihtiyacharitasi.org. ihtiyaç haritası'nın amacı türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımıyla sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bunların kurum, kuruluş veya özel kişiler tarafından karşılanmasını kolaylaştırmak.

oyuncu mert fırat, sivil toplum alanında çalışan elif kalkan ve ali ercan özgür, "yaşadığımızın yerin ihtiyaçlarını en iyi biz yaşayanlar biliriz. bu ihtiyaçların karşılanması ise hem yurttaşlar olarak bizlerin hem de ilgili kurumların görevi" diyerek yola çıktı.

bir ayda 4 bin üye 

fırat, kalkan ve özgür kendi kaynaklarıyla, ihtiyaç sahipleri ile destek olmak isteyenleri bir araya getiren bir online platform kurdu. 10 kişilik bir ekip platformu yürütüyor ama kurulalı yaklaşık bir ay olmasına karşın siteye 4 bin kişi üye oldu. sitede 340 ihtiyaç, 76 kişinin de çeşitli konularda gönüllü olarak destek olma talebi yayınlandı. 

platformun kurucularından elif kalkan, www.ihtiyacharitasi.org ’un işleyişini şöyle anlatıyor:

üç şekilde aktif olunabilir

"ihtiyaç haritası'na ihtiyaç girmek, ihtiyaç karşılamak veya gönüllü olmak için öncelikle üye olmak gerekiyor. siteye girince üç şey yapabilirsiniz. birincisi etrafınızda gördüğünüz ihtiyacı girebilirsiniz. ihtiyacın detaylı anlatılmasını istiyoruz. bu ihtiyaçlar önce editör arkadaşlarımızın onayından geçiyor. ihtiyaç sahibi ile görüşüyoruz, onaylanıyor. sonra harita üzerinde görülüyor. onaylamadığımız ihtiyaçlar da var. iş başvuruları, burs başvuruları geldi. onları da yerel yönetim ve sosyal dayanışma vakıflarına yönlendirmek istiyoruz. ihtiyaç harita üzerinde görüldükten sonra karşılamak isteyen ‘ihtiyacı karşılamak istiyorum’ butonuna basıyor. ihtiyacı nasıl karşılayacaklarını anlatıyorlar. o kişilere dönüyoruz. bağış yapmak istiyorum diyenleri kabul etmiyoruz. mesela bir okul teleskop istedi. bizzat alınmasını, gönderilmesini istiyoruz. 

ikinci olarak sitede destek ol kısmına üye olunabiliyor. mesela bilgisayar eğitimi veren bir kişi. bir, iki kişi gönüllü olarak 'kadınlara temel bilgisayar eğitimi verebilirim' dedi. bu konuda destek olmak isteyenleri bir araya getiriyoruz. üçüncü olarak da ihtiyaç haritası için gönüllü çalışmak isteyenler olabiliyor. mesela bulunduğu yerde o ihtiyaçların takibini yapabilir."

"mahalleyi, yerel yönetimleri güçlendirmek istiyoruz"

platform yeni, pek çok açıdan da geliştiriliyor. bağış kabul edilmiyor ama kargo şirketleri ile anlaşıp ihtiyaç haritası'nın kumbarası olması, bağış yapmak isteyenlerin buralara yönlendirilmesi hedefleniyor. böylece o kumbarada birikenlerle ihtiyaç sahiplerine destek olmak isteyenlerin yollayacağı malzemeler gönderilebilecek. platform ile ihtiyaçların yerel yönetimlere bildirilmesi ve onların harekete geçirilmesi de hedefleniyor. 

yardım değil destek 

kalkan, insanların birbirlerine destek olarak yaşamasını; mahalleyi, yerel iletişimi güçlendirmeyi, farkındalığı artırmayı amaçladıklarını anlatıyor. birinin mahallesinde ne eksikler olduğunu görüp bunları iletebileceğini söylüyor. zaten sitedeki ihtiyaçların tümü bizzat ihtiyaç sahipleri tarafından iletilmemiş. örneğin komşusunun engelli çocuğunun yaşadığı soruna destek arayan da mahallesindeki parktaki eksikleri duyuranlar da var.

sitede ihtiyaç listesinin başını eğitimle ilgili talepler çekiyor. pek çok okuldan kitap, kırtasiye malzemeleri, teknolojik aletler isteniyor. ihtiyaç listesi bir hayli çeşitli. göçmenlerin ihtiyaçlarından ulaşım ihtiyaçlarına, engellilerin ihtiyaçlarına kadar pek çok talep yer alıyor.

ihtiyaçlar ulaşmaya başladı bile 

ihtiyaç haritası aracılığıyla paylaşımlar başladı bile. ankara altındağ’daki 24 kasım ortaokulu'ndan rehber öğretmen günay balin'in öğrencileri için istediği kitap ve kıyafetler kısa sürede temin edildi.

iki yıllık öğretmen balin, sosyo ekonomik durumları yetersiz öğrencilerine kışa girerken nasıl destek olabileceğini düşünüyordu. kışlık kıyafetleri yoktu. okullarının kütüphanesi yoktu. kitap bulursa odasının bir kısmını kitaplık yapabileceğini düşündü. kitap listesi yaptı. kıyafet ihtiyacını da belirttiği bir yazı hazırladı. eşi de çalıştığı işyerinde destek olacak birilerini bulabilir diye mail grubuyla paylaştı durumu. mail'i görenlerden biri ihtiyaç haritası'na bu ihtiyacı girdi. 

"çağrımızın karşılık bulmasına çok sevindik"

bunun üzerine aynı bankada çalışan 10 kişilik bir arkadaş grubu önceki gün hem kitap hem kıyafet getirdi. öğretmen balin gelen ihtiyaçları şöyle anlatıyor:

"30’ya yakın kitap geldi. bere, atkı takımı, taytlar, çoraplar eşofman takımları geldi. altı öğrencimize dağıttım. 15 öğrenciye yetecek kadar var. bot ve monta da ihtiyacımız var. başka yerlerden de kitap yollayacaklar var. ben de tüm çevreme hem ihtiyaç haritası'nı hem de ihtiyaçlarımızı duyuruyorum." 

çağrılarının karşılık bulmasına çok sevindiğini söyleyen balin, "çok yararlı bir platform. sesimizi duyurmak kolay olmuyor normalde. ideoloji yok, sadece ihtiyaçlar var. kimin ihtiyacı varsa ona destek var. şu görüşten, bu görüşten diye değil oradaki ihtiyacı çözmek için hareket ettiler. bu da çok önemli" diye konuşuyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;