2015 Genel Seçimi
Kayseri’de MHP atağı nereye varır?
AK Parti Kayseri'de 8. ve 9. milletvekilliğini de almak için çalışıyor. Ancak MHP'lilere göre tablo bir çok yönde değişebilir. Halen tek milletvekili ile parlamentoda Kayseri'yi temsil eden MHP en az 4 için çalışıyor.

türkiye’nin 16. büyük şehri kayseri, ticaret denildiğinde de ilk akla gelen şehirlerin başında. şehirde yapılan arkeolojik kazılarda tablet, senet, icmal gibi eserlerin bulunması şehirdeki köklü ticaret geleneğinin göstergesi.
kayseri’de ticaret de, siyaseti takip ediyor. ak parti kayseri il başkanı hüseyin cahit özden kayseri’nin genel siyasete bakarak hüküm veren bir şehir olduğunu söylüyor.
“bazı hocalar vardır öğrencileri yazılı imtihan yapmaz okuldaki durumuna göre, sorduğu soruya göre bir artı verir. sonra bakarsın bir artı, bir artı daha verir. sene sonunda bakar kimin artısı çoksa ona 10 verir. kayseri de de aynen bu şekildedir.”
kayseri yerel seçimde not kırdı
bu örnekten yola çıkarak partilerin kayseri’deki durumuna bakıldığında, iktidar partisinden not kırıldığı söylenebilir. 9 milletvekili çıkaran ve 2002 yılından bu yana iktidar partisini destekleyen şehirde 2014 yerel seçimleri bunun örneği.
2011 genel seçimlerinde iktidar partisinin oyları % 64.9 iken, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 59’a geriledi. 2011 seçimlerinde %18 oy alan mhp ise yerel seçimde oylarını ikiye katladı ve %27’ye çıkardı.
not kırımının ardında ne var? sorusuna ak partili isimler tarafından net bir yanıt yok. ancak yerel seçimlerin 17 – 25 aralık operasyonlarından sonra yapıldığına ve ak parti’nin şehirdeki 7 milletvekilinden biri olan ahmet öksüzkaya’nın bu seçimden bir gün sonraki istifasına dikkat çekiyorlar. özsüzkaya’nın, hükümetin operasyonlardan sonra karşı karşıya geldiği ve ‘paralel yapı’ olarak nitelendirdiği fethullah gülen cemaati’ne yakın bir isim olduğu belirtiliyor. kısacası mhp’ye verilen destekte bir ‘paralel’ etkisinden bahsediliyor.
halaçoğlu: tezgahtan başka bir şey değil
kayseri’de mhp’nin 7 haziran seçimleri için birinci sıradan aday gösterdiği yusuf halaçoğlu’na göre ise bu iddia “tezgâhtan başka bir şey değil”. aljazeera’nın sorularını cumhuriyet meydanı’nda yanıtlayan halaçoğlu şunları söyledi:

“hiçbir zaman burada ak parti’nin dışında paralel yapı dedikleri cemaat başka bir partiyi, bizi desteklemedi. şu an bile 2 gün önce sanayi odası başkanlığı seçimi yapıldı. paralel yapılanma ile bunların hepsi beraberdiler. destekledikleri sanayi odası başkanı kaybetti. boydak’da dahil. boydak, paralel yapılanma denilen melih şah üniversitesi’nin de finansmanını sağlayan insan. hepsi beraberdi. başka biri kazandı, bizim de desteklediğimiz. niye onun yanındaydılar, bizi destekleselerdi. sadece bir bahane arıyorlar. bunun aslı yok. eğer varsa bir paralel yapılanma bundan en çok mağdur olan parti biziz. “
halaçoğlu partisinin yerel seçimdeki başarısını partisinin doğru adaylar göstermesine, bire bir çalışmaya ve 21 yıldır belediye başkanlığı yapan ak partili mehmet özhaseki’nin heyecanını yitirmiş olmasına bağlıyor.
ak parti 8 ve 9. sırayı da istiyor
ak parti kayseri il başkanı özden “kayseri’de eğer bir şey yapmak istiyorsan çok iyi hazırlanman lâzım. 4 yıl kayseri’ye çalışman lazım. çalışmazsan neticesini verir, çalışırsan yine neticesini verir. burada bir problemimiz yok.” diyor. genel seçimde 9 milletvekilinden 7’sini alan partinin bu kez hedefinin 8 ve 9. sırayı da almak olduğunu, bunun için çalıştığını belirtiyor.

“genel politikada bugün ile yarın arasında ne olacağı bilinmez. kayseri’nin genel politikadan etkilendiğini söylemiştim. bu etkilenme neticesinde kayseri düşer veya yükselir mi? evet. fakat biz bunu mümkün olduğu kadar en düşük seviyede tutup alabildiğimiz en yüksek oyu almanın formüllerini arıyoruz. ..
kayseri gerçeği şu. mhp 1’i çıkardık 2’yi çıkarır mıyız diye uğraşıyor. bizim düşündüğümüz, 7’yi çıkardık, 8. 9. yu alır mıyız diye çalışıyoruz. tabii bu bizim için de bir rekabeti, onlar için de bir rekabeti doğruyor. chp’de burada 1’i çıkardık, 2.'yi çıkarır mıyız diyor. ama benim arzum hepsini alabilmek. ben 9’una da tâlibim. “
mhp: çok umutluyuz
mhp’li halaçoğlu ise yerel seçimdeki oy oranı ile 3 milletvekili çıkaracak hale geldiklerini belirterek, “çok umutluyuz, birinci parti çıkacağız diye düşünüyoruz. “ dedi. ancak yine de bir fıkrayla olasılıkları sıraladı:
“bir fıkra var. öğretmen sormuş çocuklara 2 kere 2 kaç eder demiş. kayserili olmayan 4 eder demiş. kayseriliye dönmüş sence kaç eder demiş. hocam alırken mi satarken mi demiş. ya 3 edecek, ya 5 edecek. kayserili de durur durur sağ gösterip sol vurur. hiç ummadığımız bir sonuç da elde edebiliriz diye düşünüyoruz. eğer ayın sonuna kadar burada çok önemli bir takım halka farklı şekilde algı yaratılması söz konusu olmaz, samimi ve dürüst bir seçime girilecek olursa, biz 5 çıkarız, akp 3, chp 1 çıkarır. ya 4 – 4 – 1 çıkarırız, ya 5 – 4 çıkarırız.”
ak parti’de programlı çalışma
ak parti kayseri’den bir çok isme siyasetin ön sıralarında yer verdi. parti’nin kurucusu 11. cumhurbaşkanı abdullah gül’ün dışında, meclis başkan vekili sadık yakut, ak parti grup başkanvekili mustafa elitaş, enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız aynı dönemde kayseri’den ak parti’yi temsil eden isimlerdi.

ancak bu isimlerin üçü de partinin 3 dönem kuralı nedeniyle parlamentoya giremeyecek. parti onlardan doğan açığı birinci sıradan aday gösterdiği, 21 yıldır kentin belediye başkanlığını yürüten ve bu seçimde adaylık istisnası tanınan tek isim olan mehmet özhaseki ile doldurmaya çalışıyor.
il başkanı yakut, elitaş ve yıldız’ın aday olamamasının dezavantaj olmadığı görüşünde:
“bu bizim avantajımız. şimdi sahada herkes 9 milletvekili adayı ile çalışıyor. biz 12 milletvekili adayı ile çalışıyoruz. grup başkanvekilimiz ile, meclis başkan vekilimiz ile, bakanımızda programlarımıza gelip bizimle beraber seçim çalışmalarını yapıyorlar.”
özden 20 nisan – 1 mayıs arasında partinin 600 program düzenlediğini, her gün hangi adayın hangi ilçede, mahallede çalışacağının haftalar öncesinden belirlendiğini, sandık bazında kontroller yaptıklarını söyledi. ak parti kampanya sürecinde özellikle yapılan yatırımları vurguluyor. çözüm süreci konusunda çok fazla soruyla karşılaşmadıklarını belirten il başkanı buna karşın başkanlık sistemiyle ilgili daha fazla soruyla karşılaştıklarını ve bu konuda bilgi verdiklerini anlattı.
mhp’nin gündemi tam tersi
mhp ise ak parti’nin tersine genel siyasetten etkilenen kentte çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırıyor. mhp adayı halaçoğlu ticaret kenti kayseri’de ekonomik durumun zannedildiği kadar parlak olmadığını söylüyor.
“kayseri’yi herkes çok gelişmiş bir şehir olarak görüyor ama şu dönemde yüzde 17 gerileme var ihracatında ve yüzde 22’lere varan işsizlik var. bundan 12 sene önce 3 icra dairesi olan şehirde şu anda 12 icra dairesi var. iki aile mahkemesi olan şehirde 8 aile mahkemesi var.
türkiye geneline yönelik projeler sunduk ama kayseri bunların dışında değil. kayseri’deki açlık sınırı altında yaşayan insan sayısı yüzde 20’lerde. köyler boşalmış, tarım, hayvancılık bitmiş. cumhuriyetin ilk 10 yıllık dönemine baktığınız zaman bir buçuk milyon küçük baş hayvan varken şu an 170 bine düşmüş. tarım da aynı şey. mazot almış başını gitmiş. tarım ve hayvancılığı kayseri’de öldürürseniz, sanayi sadece mobilyaya dönük bir sanayi var, sanayiyi bitirirsiniz.”
halaçoğlu, çözüm süreci’nin ve başkanlık sisteminin ‘sakıncalarını’ da anlattıklarını belirtti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar