Türkiye

'Kimsede huzur kalmadı'

Evlerine giremeyenler, yakınlarından haber alamayanlar, doktora gidemeyenler... Doğu'da PKK saldırıları ve tehditler nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasakları vatandaşların günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayanlarla konuştuk.

Konular: Kürt sorunu, PKK
sur
Sur ilçesine çıkan tarihi kapılar güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. [Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/Al Jazeera]

diyarbakır’ın sur ilçesinde güvenlik gerekçesi ile pazar günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle pek çok insan evinden ve işinden uzak kaldı. yasağın ilan edildiği saatlerde sur dışında bir arkadaşıyla birlikte olan süleyman yılmaz onlardan biri. geceyi arkadaşının evinde geçirmek zorunda kalmış.

bekleyenler
Sur ilçesine girmek üzere gelenler yasağın kalkmasını bekliyorlar.

“ben sur ilçesinde matbaada çalışıyorum. evim de orada. dün çatışma çıkmış ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş. ben dışarıda kaldım. ailemi aradım, çok şükür durumları iyi. ama içeriye giremiyoruz. polisler çatışmanın sürdüğünü söylüyorlar. geceyi bir arkadaşımın evinde geçirdim. işime ve evime ulaşmak istiyorum. bu olaylar nedeniyle kimsede huzur kalmadı. kendi evimize bile gidemiyoruz.”

suleyman-yilmaz
Süleyman Yılmaz çalıştığı matbaaya ve evine gidemiyor.

‘hastamızı doktora götüremiyoruz’

halit karaca da sur ilçesinde yaşıyor. son günlerde artan şiddet nedeniyle huzurlarının kalmadığını anlatıyor.

“gece hastamız oluyor ama sokaktan patlama sesleri geliyor. ateşi çıkıyor, doktora ulaştırmamız gerekiyor, korkuyoruz. yapabileceğimizi kendimiz yapıyoruz. doktora gidelim derken daha büyük felaket yaşama ihtimalimiz var. gündüz saatlerinde bile bakıyorum ki bir grup toplanmış, yolumu değiştiriyorum. belli ki olay çıkacak. bu durum daha ne kadar böyle devam edecek bilmiyorum ama artık bunaldık.”

nejla-tarak
Nejla Tarak kahvaltılıkları çocuklarına ulaştıramıyor ve evinden çıktığına pişman.

kahvaltılıkları elinde kaldı

nejla tarak sabah çocuklarına kahvaltılık almak üzere sur ilçesinden dışarıya çıkmış. çıktığı için ona karışmayan polisler girmesine izin vermeyince kahvaltılıklarıyla dışarıda kalmış.

“her yer kapalı, ben de yaşlıyım, bana karışmazlar diye çıktım. ekmek ve kahvaltılık bir şeyler aldım. şimdi içeriye girmeme izin vermiyor polisler. diyorlar ki çatışma varmış. çocuklarıma evden çıkmamalarını söylemiştim. şimdi korkuyorum başlarına bir şey gelir diye. keşke çıkmasaydım da aç otursaydık.”

sebiha-kaya
Sebiha Kaya yatalak olan kız kardeşine ulaşmak için Sur önünde bekliyor.

‘kız kardeşim yatalak beni bekliyor’

sebiha kaya’nın kız kardeşi sur ilçesinde ve yatalak. her gün düzenli olarak bakımını yapmaya giden kaya bu gün urfakapı’da yasağın kalkmasını bekliyor.

“kız kardeşim yatalak. her gün ziyaret edip bakımını yapar, hava kararmaya yakın evime giderim. benden başka bakacak kimsesi yok. arasam telefona bile bakamayacak durumda. hali nicedir bilmiyorum. çok yalvardım polislere beni salsınlar diye ama içeriden kendilerine kurşun atıldığını söylüyorlar. onlar da haklı, kimseye zarar gelmesini istemiyorlar. bu derdi başımıza açanlar allahlarından bulsunlar.”

nurten-dogrul
Nurten Doğrul haber alamadığı oğlunun hayatından endişeli.

‘oğlum nerede?’

sur ilçesine girmek isteyenler ilçeyi çepeçevre saran surların önünde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını bekliyorlar. ilçeden zaman zaman silah sesleri yükseliyor. güvenlik güçleri girişlere izin vermiyor, ancak kontrol noktalarına kadar içeriden gelenlerin çıkmalarına izin veriliyor. mahmut doğrul adındaki oğlunun akıbetinden endişelenen nurten doğrul da sur’a girmek isteyenlerden. doğrul, oğlunun işyerinin tarandığını ve kendisinden haber alamadıklarını söylüyor.

“oğlumun oto yıkama dükkânı var. dükkânının tarandığını duyduk. geldik, içeri almıyorlar. telefonla ulaşamıyoruz. polisler içeride ölen olmadığını söylüyorlar ama dayanacak gücüm kalmadı. sabahtan beri buradayım. ya beni içeri alsınlar ya da oğlum ne durumda söylesinler, göstersinler bana.”

kaynak: al jazeera

Abdülkadir Konuksever

1971 yılında diyarbakır'da doğdu. 1990 yılında gazeteciliğe başladı. ulusal ve uluslararası yayın kuruluşlarında çalıştı. basılı iki öykü kitabı bulunan konuksever, al jazeera türk diyarbakır ofisi muhabiri olarak görev yapmaktadır.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;