Ukrayna

Kırım Tatarlarının önceliği can güvenliği

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım’ın Rusya’nın denetimine geçmesi sonrasındaki durumu ele almak üzere 29 Mart’ta olağanüstü kurultay düzenliyor. 250 civarında delegenin katılacağı kurultayın temel gündemi, Kırım Tatarlarının güvenliği olacak.

Konular: Ukrayna
Kırım, 18 Mart 2014’te uluslararası toplumun ve Kırım Tatarları’nın tanımadığı bir referanduma dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti. [Fotoğraf: Reuters]
kırım tatarları, kırım’ın rusya’ya bağlanmasının ardından geleceklerini tartışıyor. kırım tatar milli meclisi’nin yol haritasını belirlemek üzere 29 mart’ta yapacağı olağanüstü kurultaya kırım ve ukrayna’dan delegeler katılacak. 
kırım tatarlarının, kendi kaderlerini tayin hakkı da gündemde. tatarlar bunun için bir referandum yapılabileceğini söylüyor.
öncelik can güvenliği
al jazeera’ya konuşan kırım tatar milli meclisi dış ilişkiler dairesi başkanı ali hamzin’e göre kurultayın öncelikli gündemi tatarların can güvenliğinin sağlanması olacak: 
"gelinen bu noktada artık istesek de, istemesek de kırım, rusya’nın eline geçmiş durumda ve pek çok kırım tatarı, rus vatandaşı olacak, burada rusya yasaları işleyecek. kırım tatarları, nüfus olarak fazla büyük olmayan bir halk. bu nedenle  kırım’ın statüsü ile ilgili sorunun bir tarafı olmak istemiyoruz. temel önceliğimiz, can güvenliğimizin sağlanmasıdır." 
bu kapsamda, kırım tatar milli meclisi’nin uluslararası platformda resmi başvuruya hazırlandığını söyleyen hamzin, atılacak adımları şöyle sıralıyor:
"öncelikli olarak, 1994 yılında budapeşte memorandumu ile ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü garanti etmiş olan abd’ye, ingiltere’ye ve rusya’ya başvuruda bulunacağız ve onlardan kırım tatarlarının kırım’daki varlığı ve can güvenliği konusunda  resmi garanti isteyeceğiz. biz, kırım’da hiçbir şekilde bir çatışmanın, savaşın yaşanmasını istemiyoruz; çünkü sayıca az olduğumuz için, bir savaş durumu, bizim için ağır sonuçlar doğurur."
"milliyetçi ruslar provoke ediyor"
son dönem kırım tatarlarını hedef alan sözlü sataşmalara dikkat çeken ali hamzin, provokasyon uyarısı da yapıyor:
"mesela, devlet kurumlarında veya pazar yerlerinde çalışan tatarlara, bazı radikal milliyetçi ruslar, ‘siz daha hâlâ burada mısınız? hâlâ, sibirya’ya gitmediniz mi?’ şeklinde sözlü sataşmada bulunuyorlarmış. ayrıca, sivastopol’de düzenlenen mitingde, bazı kişiler  kırım tatarlarının yeniden sürgüne gönderilmesi gerektiğini söylemiş. kırım tatarlarına, bu tür taşkınlıkların, böyle olağanüstü durumlarda görülebilen durumlar olduğunu söylüyoruz ve onlardan, her türlü provokasyondan uzak durma çağrısında bulunuyoruz"
kırım, 16 mart 2014’te yapılan ve tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti. yüzbinlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet rejmi tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.
kaynak: al jazeera

Deniz Berktay

1977 doğumlu deniz berktay, ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi uluslararası ilişkiler bölümü'nden mezun oldu. cumhuriyet gazetesi, bbc türkçe, deutsche welle türkçe, doğan haber ajans'nda ve ukrayna muhabiri olarak trt'de görev yaptı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;