Suriyeli Mülteciler
Kobani'den gelenler için kış hazırlığı
Kobani’den kaçanlar için kış hazırlığına başlandı ama BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dünyadan gelen yardımların yeterli olmadığını hatırlattı. Türkiye'nin yükünün ağırlığına dikkat çekti.

birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği (unhcr) basın sözcüsü selin ünal, geçen seneden dersler aldıklarını, özellikle yanmaz çadırlar temin etmeye çalıştıklarını söyledi.
suriye iç savaşının başlamasından sonra çevre ülkelere sığınanların kaldığı çadırlarda yaşayanlar, geçen senelerdeki kışlarda ısınmaya çalışılırken yangınlar çıkmış, can kayıpları yaşanmıştı.
ünal, termal battaniye ve termal kıyafet de sağlamaya çalıştıklarını söyledi:
“ bunlar yeterli değil. gelenlerin sayısı üç, dört gün içinde 140 bini buldu. gelişler devam ediyor. biz hazırlığımızı fazla bir akın olacakmış, olursa neler yapılır diye devam ettiriyoruz. planlamamızı 200 bin kişiye yetecek kadar yaptık. yeni göçlere hazırlıklı olmalıyız. suriye’de çatışma ortamı var. beş gün öncesine kadar bu alanda bir şey yoktu, şimdi yaşanamaz hale geldi”

işid'in saldırılarından kaçarak şanlıurfa’dan türkiye’ye giren sığınmacılar ya akrabalarının yanına gidiyor ya da şanlıurfa’nın suruç ilçesindeki iki kampa yerleştiriliyor. afad’ın denetimindeki kamplara bm de destek veriyor. ancak ünal’a göre, dünya bm’ye yeterli desteği sağlamıyor.
"avrupa'ya üç yılda giden kadar mülteci türkiye'ye üç günde geldi"
ünal, bm'nin suriyeli sığınmacılara olan desteğini artırmak istediğini söyledi:
"bm uluslararası camiadan destek almalı ki, insani krizlerde türkiye gibi ülkelere yardımda bulunabilsin. desteğimizi artırmak istiyoruz, bu anlamda uluslararası camiaya çağrıda bulunuyoruz. türkiye’deki mülteci sayısı diğer ülkelere nazaran en yüksek sayı. kayıtlı mülteci sayısı 850 bin belki ama türkiye’deki mülteci sayısını yetkililer 1.5 milyon olarak açıklıyorlar. kayıt altına alınmamış hepsi, bunlar yok sayılamaz. türkiye'nin aldığı finansman oranı diğer ülkelere nazaran çok düşük sadece yüzde 25 oranında. türkiye'nin aldığı yükü anlatmak için bir örnek verirsek; son üç, dört gündür gelen 140 bin kişi, tüm avrupa’nın son 3.5 yıldır aldığı suriyeli sayısına eşittir. türkiye bu kadar insanı üç, dört günde aldı. bu sadece türkiye’nin alması gereken bir sorumluluk değil. onun için uluslararası camianın yardımı artırması gerekiyor.”
kaynak:al jazeera
Yorumlar